שתף קטע נבחר

 

ביהמ"ש באירופה: יוטל מכס על מוצרי התנחלויות

מחלוקת שבמרכזה חברה מגרמניה וחברת "סודה קלאב" ממישור אדומים הגיעה לבית המשפט העליון של האיחוד, שקבע: הפטור ממכס אינו מכסה מפעלים ישראלים בגדה המערבית. גורם בכיר בירושלים: "המצב הקיים ידוע - וגם אם אינו נעים לנו, אין הוא עתיד להשתנות לרעה"

תיק "סודה קלאב" שנידון בבית המשפט העליון של האיחוד האירופי נגמר היום (ה') בהחלטה להטיל מכס על כל תוצרת מההתנחלויות, המיובאת למדינות האיחוד. בירושלים טוענים כי מדובר במצב הנהוג ממילא, ומנכ"ל החברה העומדת במרכז הסערה טוען: "זו נבירה בארכיאולוגיה".

 

התאחדות התעשיינים: החלטת האיחוד אינה משנה דבר

 

בית המשפט בבריסל קבע כי סחורות המיוצרות בידי ישראלים בגדה המערבית

יהיו כפופות לחוקי המכס, שכן הן אינן מכוסות בהסכמי הסחר עם ישראל או עם הרשות הפלסטינית. להחלטה יש השלכות כלכליות, אך גם אמירה מדינית נוקבת, המחריגה את ההתנחלויות ממדינת ישראל. עם זאת, במשרד החוץ בירולים טענו בתגובה: "ישראל אינה צד במשפט הזה. נלמד את פרטי פסק הדין לעומקו ואז נשקול להגיב".

  

לפי הסכמי הסחר שיש למדינות האיחוד, אין מכסי ייבוא על מוצרים המיוצרים בישראל או בידי פלסטינים בשטחי הרשות.

 

התיק שהגיע לדיון בבית המשפט באירופה עוסק בעיקרו בחברת "בריטה" מגרמניה, שמייבאת מתקני שתייה מוגזת מחברת "סודה קלאב" במישור אדומים. החברה הגרמנית הודיעה לרשויות כי הייבוא שלה נעשה מישראל, ולפיכך - אין להטיל עליו מכס.

 

השלטונות בגרמניה ביקשו הבהרות, בחשד כי המוצרים מיובאים למעשה מהגדה. המכס בישראל אישר כי הסחורה מיוצרת באזור הנמצא תחת שליטה ישראלית, אך לא אמר דבר לגבי הגדה המערבית, ולכן הטילו הגרמנים מכס על המוצרים.

 

החברה הגרמנית עירערה על ההחלטה בנושא ובית המשפט קבע כי לא ייתכן שהרשות הפלסטינית תפסיד מזכויותיה לטובת ההסכמים בין ישראל ישראל לאיחוד האירופי. עוד נקבע כי סחורה מישראל תזכה ליחס מועדף רק אם יוצרה בשטחי ישראל.

 

בכיר בירושלים: זה המצב - ואין שינוי לרעה

דניאל בירינבאום, מנכ"ל סודה קלאב, אמר ל-ynet: "התיק הוא בין 'בריטה' לבין רשות המכס באירופה על יבוא שהתבצע בשנת 2002 עבור מוצרים של סודה קלאב. בימים אלה, בין כך ובין כך החברה שלנו לא נהנית מהטבות מכס על יצוא לאיחוד האירופי, כך שהקייס הינו נבירה בארכיאולוגיה".

 

בכיר בירושלים אמר לאחר שנודע על ההחלטה: "בפועל, המצב הקיים ידוע - האיחוד האירופי אינו מקל במכסים על מוצרים ישראליים המיוצרים מעבר לקו הירוק. לדעתם זהו אינו שטח ריבוני במדינת ישראל. לכן פסק הדין הזה, למרות שאינו נוח לנו, אינו משנה דבר באשר למעמד סחורות ישראליות המיוצאות לאיחוד האירופי".

 

"מה היה הוא שיהיה", אמר הבכיר. "מוצרים שמיוצרים בתוך הקו הירוק, על פי ההסכמים שיש לישראל עם האיחוד האירופי, זוכים להקלות במכסים. מוצרים שמיוצרים מעבר לקו הירוק, כפי שאירופאים קבעו, לא זוכים להקלות אלה. זה המצב וגם אם אינו נעים לנו, אין הוא עתיד להשתנות לרעה".

 

לפני כשש שנים שלחה נציבות האיחוד האירופי מכתב לשר התמ"ת דאז, אהוד אולמרט,

ובו תגובה אירופית ראשונה להצעתו לפיתרון סוגיית ייצוא הסחורות מהשטחים. אולמרט הציע אז שישראל תציין את המיקום הספציפי שבו מיוצרת כל סחורה, מבלי לציין מפורשות שהסחורה יוצרה בשטחים. העניין קיבל מעמד של הסכם מחייב זמן קצר לאחר מכן.

 

יצוין כי קבוצות פרו-פלסטיניות באירופה מנסות זה שנים לקדם סימון מוצרים המיוצרים בהתנחלויות ולהטיל הגבלות שונות על הייבוא ממפעלים ישראלים בשטחים. לאחרונה המליצה ממשלת בריטניה לכל רשתות השיווק בממלכה לסמן בצורה בולטת כל מוצר המיובא מההתנחלויות ביהודה ובשומרון ומרמת הגולן. במשרד החוץ בירושלים אמרו כי מדובר ב"כניעה לארגונים הפלסטיניים". בשגרירות בריטניה הסבירו אז כי לא מדובר בחרם על ישראל, וכי הבריטים מתנגדים לכל חרם שכזה.

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר ואביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה הפלסטיני שורף מוצרים מהתנחלויות לפני כמה שבועות
צילום: AFP
המפעל במישור אדומים. במוקד המחלוקת
צילום: עמית שאבי
מומלצים