שתף קטע נבחר

 

איך תגנו על עצמכם מפני כשל באבחון

קחו אחריות, קבלו את כל המידע האפשרי על מצבכם והתעקשו על חוות דעת נוספת: שבעה צעדים להיות בטוחים שקיבלתם את האבחון הנכון

‭.1‬ קחו יותר אחריות על בריאותכם מול הרופאים שלכם ומול מוסדות הבריאות שאתם מטופלים בהם. נשלחתם לבדיקה לאיתור סרטן ולא קיבלתם תשובה בזמן סביר? התקשרו לרופא שלכם ובקשו לדעת מה התשובה או בקשו שינסה לזרז את המעבדה בקופה להחזיר את התשובה. בבית החולים עשו לכם בדיקה אבל הרופאים שכחו לעדכן אתכם בתוצאה? תתגברו על אי-הנעימות ותשאלו אותם. אל תהססו לשאול, לבדוק ולדרוש מידע. אל תהססו לנדנד לרופאים - אך כמובן, מומלץ לעשות זאת תמיד בנימוס.

 

‭.2‬ מומלץ לקרוא את מכתבי השחרור והסיכום שהרופאים רושמים לכם לאחר אשפוז בבתי חולים או כסיכום של הביקור אצל הרופא. אל תהססו לשאול את הרופא מהן הסיבות להמלצות שלו, ובעיקר להמלצות הקשורות להמשך בירור או לבדיקות מעבדה או הדמיה. בררו איתו גם מהי מידת הדחיפות בביצוע הבדיקות. שימו לב: האם היו המלצות או מידע שהרופא מסר לכם בעל פה ולא כלל במכתבי הסיכום? לפעמים המידע בעל פה בעל ערך רב יותר מהמידע שהרופא בחר לכתוב בדו"ח סיכום הטיפול.

 

‭.3‬ כאשר יש סימנים שיכולים להעיד על מחלה משמעותית כמו סרטן, ואתם נשלחים לבדיקת מעבדה או הדמיה בקשו תמיד לקבל את תוצאות פענוח הבדיקה בכתב וחתומות על ידי הרופא המפענח. היו כבר מקרים שבהם נאמר לחולה בעל פה שהתוצאות פוענחו ושהכל תקין, ובדיעבד התברר שהבדיקה בכלל לא פוענחה או שפוענחה בטעות בדיקה של חולה אחר.

 

‭.4‬ מומלץ לקבל חוות דעת רפואית נוספת - שנייה ואפילו שלישית, לתוצאות הבדיקות וגם לפענוח של בדיקות ההדמיה. חוות דעת שנייה ניתן לקבל במחיר מופחת או מסובסד דרך כל הביטוחים המשלימים של קופות החולים. אם התוצאות של בדיקות המעבדה מראות שאין מחלת סרטן, אבל סימנים גופניים אחרים מעידים דווקא על חשדות למחלה, מומלץ גם לבקש לעשות בדיקות מעבדה חוזרות.

 

‭.5‬ כאשר יש בעיה רפואית החוזרת על עצמה, ואתם מרגישים שהרופא שלכם לא פותר או מאבחן אותה, בקשו להיבדק אצל רופא נוסף. לעיתים בדיקה נוספת תגלה אם יש בעיה שמצריכה אבחון וטיפול דחופים.

 

‭.6‬ אם הרופא שלכם קובע שהבדיקה שנשלחתם אליה דחופה (בדיקה אצל רופא מומחה או בדיקת הדמיה‭,(‬ אבל התור שקובעים לכם בקופה מתעכב מאוד - אל תהססו לדרוש ולחזור ולדרוש באסרטיביות ובתוקף את הקדמת התור. פנו למנהל המרפאה, לרופא המחוזי או לנציבי התלונות בקופה או במשרד הבריאות. לעיתים עצם הגשת תלונה עשויה להביא להקדמת התור. זכרו: במחלות סרטן לזמן יש לפעמים משמעות קריטית בהגדלת סיכויי הריפוי וההחלמה.

 

‭.7‬ בחלק מהבדיקות לאיתור סרטן מומלץ לדרוש בדיקות חוזרות (בהתאם לייעוץ רפואי‭.(‬ ידוע כי בכל הבדיקות (מעבדה והדמיה) יש סיכוי מסוים לטעות בפענוח. בדיקה חוזרת מפחיתה באופן משמעותי את הסיכוי הזה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בקשו חוות דעת נוספת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים