שתף קטע נבחר
 

שר התמ"ת הוציא צו. שכר הקופאיות אכן יעלה?

שר התמ"ת בן אליעזר הפך הסכם לשיפור התנאים ברשתות השיווק לחוק מחייב, אבל בעלי הרשתות הקטנות עתרו לבג"ץ ולא ברור אם כולם יקיימו אותו. מנכ"ל ויקטורי טוען כי ההסכם פוגע מרשתות הקטנות, ומאיים: "נפטר עובדים אחרי חצי שנה". ההסתדרות: "טענות הזויות שנועדו להמשיך את העושק"

האם העובדים ברשתות השיווק הקטנות והבינוניות יועסקו מעתה בתנאים טובים יותר? משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה הפך את הסכם הקיבוצי לשיפור תנאי העסקת העובדים ברשתות השיווק לחוק מחייב. זאת, במסגרת צו הרחבה, שפרסם שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, בשבוע שעבר. באופן טכני, הצו נכנס לתוקף היום (ג') כיוון שחלק מסעיפיו מתייחסים לשכר חודש מרס. אולם בעלי רשתות השיווק הקטנות והבינוניות כבר עתרו לבג"ץ בבקשה לבטל את הצו.

 

איגוד לשכות המסחר - המייצג את רשתות השיווק הגדולות, שופרסל ורבוע כחול - חתם לפני כחצי שנה עם ההסתדרות על הסכם ענפי לשיפור תנאי העבודה בענף. החוק מאפשר לשר התמ"ת להוציא צו שירחיב הסכמים כאלה כך שיחייבו את כל הרשתות - גם אלה שאינן שותפות להסכם ואף מתנגדות לו. לפני כשבועיים עתרו שש רשתות קטנות ובינוניות לבג"ץ באמצעות עורך הדין אשר חלד, בבקשה לאסור על בן אליעזר להוציא את צו ההרחבה. העתירה לא מנעה מבן אליעזר להוציא את הצו. אתמול ביקשו הרשתות הקטנות והבינוניות מבג"ץ לקיים דיון דחוף בעתירתן.

 

תוספת של 30% לשכר עובדים ותיקים

צו ההרחבה מגדיר רשת שיווק כמעסיק שמחזיק לפחות שתי חנויות לשיווק מזון או חנות אחת בשטח של 500 מטרים רבועים ומעלה. הצו מחייב את המעסיקים הללו להעניק לעובדים פנסיה מקיפה של 17.5% לאחר חצי שנת עבודה, במקום תשעה חודשים כפי שמחייב צו פנסיה חובה. עוד קובע הצו כי העובדים ברשתות השיווק יקבלו פיצויים גם במקרה שיתפטרו מיוזמתם, ולא רק במקרה שיפוטרו על ידי המעסיק. כמו כן, מחייב הצו את הרשתות לשלם לעובדים דמי הבראה - אף מעל למינימום שהחוק מחייב, וכן להעניק לכל עובד שי לחג.

 

בנוסף, קובע הצו כי עובדים שמועסקים יותר משלוש שנים יקבלו משכורת 13, תוספת ותק, ביגוד וקרן השתלמות. הצו המקורי קבע גם כי עובדים במשמרות לילה יקבלו תוספת שכר של 60% יותר מכפי שמחייב החוק, אבל בתמ"ת אומרים כי הסעיף הזה בצו לא הורחב. בסך הכל, ניתן להעריך שהצו יעלה את שכרם של העובדים הוותיקים ברשת בכ-20% עד 30%. קופאית שמועסקת כבר שלוש שנים בסופרמרקט ועלות שכרה עומדת כיום על כ-4,000 שקלים בחודש תגיע לעלות שכר של למעלה מ-5000 שקלים בחודש.

 

האם הרשתות הקטנות אכן יקיימו את הצו? "הצו לא נועד לעזור לעובדים", אומר ל-ynet איל רביד, בעל רשת השיווק ויקטורי, שהיא אחת מהעותרות נגד הצו, "מדובר בקומבינה בין יו"ר ההסתדרות עופר עיני לנוחי דנקנר, שמטרתה לדפוק את הרשתות שמתחרות בשופרסל שבשליטת דנקנר. אחרת, מדוע הצו מדבר רק על רשתות שיווק? ולא, לדוגמא, לרשתות שמשווקות כלי בית?"

 

מה רע בצו עצמו? האם העובדים ברשתות השיווק מועסקים בתנאים טובים מספיק?

 

"הצו מיטיב עם עובדים ותיקים שמשתכרים גם ככה 7-8 אלף שקל נטו בחודש. ומדוע אנמשיך להעסיק ותיקים? מה ימנע מרשת שיווק לפטר כל עובד אחרי חצי שנת עבודה?"

 

תצטרך לגייס מישהו במקומם וזה עולה כסף. וכשמעסיקים רק עובדים חדשים, השירות ללקוח נראה גרוע. לא עדיף להתחיל להעסיק אנשים בצורה הוגנת?

 

"אם רוצים לעזור להם, למה שלא יעלו את שכר המינימום?"

 

עד שבג"ץ ישיב לעתירתכם, האם אתה מתכוון לכבד את הצו?

 

"כן. אנחנו שומרי חוק. זאת, למרות שבניגוד למקובל, התעלמו מהבג"ץ שלנו והוציאו את הצו בזמן הדיון בבג"ץ".

 

מחסני השוק: נכבד את הצו? לא יכולים לענות

ברשת מחסני השוק סירבו לענות לשאלה אם בכלל יכבדו את הצו. "הצו ניתן באופן לא תקין", אומרת היועצת המשפטית של הרשת, ניצה לוי, "לא ניהלו איתנו שום משא ומתן ואפילו לא ביקשו מידע על המצב ברשת. הצו מבוסס על הנחה שרוב העובדים ברשתות מועסקים בשכר מינימום, אבל לגבי הרשת שלנו - זה לא נכון".

 

תכבדו את הצו?

 

"זאת שאלה שאני לא יכולה לענות לה מכיוון שהדברים נמצאים תחת חיסיון משפטי".

 

רמי לוי, בעל רשת השיווק השקמה, מוסיף: "העובדים אצלי מקבלים תנאים עוד יותר טובים", אמר לוי ל-ynet, "אז מבחינתי הצו מיותר: אני אמשיך למכור יותר בזול. מי שירוויח מהצו הם מנהלי סניפים שמרוויחים 10 אלף שקל בחודש. העובד הפשוט שמרוויח מינימום ירוויח רק 150 שקלים יותר. אצלי הוא ממילא מרוויח 500 שקל יותר".

 

ההסתדרות: "בעלי הרשתות מנסים להסיח את הדעת מהעושק"

בהסתדרות הגיבו בחריפות לטענות שהעלו בעלי הרשתות. מההסתדרות נמסר בתגובה: "מדובר בטיעונים הזויים שכל תכליתם להסיח את דעת הציבור מרווחי הענק שעשו הרשתות הללו על גב העובדים במשך שנים. ההסתדרות אינה צריכה להתנצל. להפך: היא גאה בהסכם שיביא לקיצו של עושק מתמשך של ציבור שלם של קופאיות, זבנים ומחסנאים שעד כה לא יכלו להתפנס בכבוד".

 

בהסתדרות בירכו הבוקר את התמ"ת על אישור ההסכם. מההסתדרות נמסר כי מדובר בהסכם חשוב שישפר את מצבם של עשרות אלפי עובדים קשי יום.

 

היועץ המשפטי של האגף לאיגוד מקצועי, שי תקן, מדגיש: "בניגוד למצג השווא שמפזרים חלק מבעלי הרשתות, בג"ץ לא נענה לבקשה למנוע את יישום ההסכם וההסכם נכנס לתוקף ויחייב אותם. ההסתדרות תעקוב אחרי ביצוע ההסכם ותוודא שהוא מכובד ומקויים בקפדנות".

 

גורם בתמ"ת אמר גם הוא כי מדובר בהסכם מחייב וכי פקחי התמ"ת יעקבו אחרי יישומו וימנעו ממעסיקים להתחמק ממנו.  

 

ממשרד התמ"ת נמסר כי: "השר בן אליעזר חתם על צו ההרחבה מאחר שזו הייתה המלצתו המקצועית של הממונה על יחסי העבודה במשרדו, שלמה יצחקי. השר רואה בצו ההרחבה עניין חשוב ומהותי, שיוכל לשפר את מצבם של חלק מהעובדים החלשים ביותר במשק הישראלי". 

 

דובר שופרסל מסר בתגובה: "שופרסל מעסיקה כעשרת אלפים עובדים בהסכמים קיבוציים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קופאיות: שיפור בתנאים (צילום אילוסטרציה)
שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר: צו הרחבה
צילום: דודי ועקנין
רמי לוי: "יעזור רק למנהלים"
צילום: דודי ועקנין
מומלצים