1 מכל 3 מחפשי עבודה טוען לאפליה
רבע מהמועסקים ומהבלתי מועסקים חשו מופלים בעבודה. כמחצית ממחפשי העבודה מעל גיל 45 דיווחו שחשו שנתקלו בסירוב בשל גילם. כך לפי סקר של התמ"ת. יותר מ-30% מהציבור סבורים שערבים, מבוגרים, עולי אתיופיה, נשים ואמהות סובלים מאפליה ניכרת. התמ"ת: דווחו לנו
מסקר שערך מינהל המחקר והכלכלה במשרד התמ"ת עולה שרבע מהציבור, מועסקים ולא מועסקים, חשו מופלים בעבודה, בקבלה לעבודה או בעזיבה. הסיבה לאפליה, לטענתם: היותם נשים, מבוגרים, ערבים, דתיים, ממוצא מזרחי, אימהות לילדים קטנים, עולים חדשים או משרתים במילואים.
בשנת 2009 הגיעו לנציבות שיוויון הזדמנויות בעבודה 498 פניות מהציבור הטוענות לאפליה. רוב התלונות עסקו בטענות לאפליה בשל הריון, שירות צבאי, גיל, הורות או מין. לדברי מנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, בני פפרמן, מדגיש שעיקר הבעיה היא דווקא באפליה בעת חיפוש העבודה.
תחושת האפליה הגבוהה ביותר, בתהליך חיפוש העבודה, נמצאה בקרב מחפשי עבודה מבוגרים מעל גיל 45 : לא פחות מ- 48% ממחפשי העבודה המבוגרים, מועסקים ולא מועסקים, דיווחו שהם נתקלו בסירוב ,שעל פי תחושתם היה קשור לגילם.
מה חושב הציבור?
- 45% סברו שעובדים מבוגרים מופלים במידה רבה בעבודה.
- 39% סבורים שערבים מופלים באופן משמעותי במקומות העבודה.
- 36% אמרו שאימהות לילדים קטנים מופלות מאוד לרעה בעבודה.
- 32% ציינו את העולים מאתיופיה כנפגעים משמעותיים מאפליה בעבודה.
- 31% סבורים שנשים מופלות לרעה באופן משמעותי בשוק העבודה.
עם זאת, 58% מהעובדים העריכו שהחוק לשוויון הזדמנויות בעבודה נשמר במידה רבה במקום עבודתם. האחרים נחלקו בין 20% שסברו שהחוק נשמר במידה בינונית ו- 22% שסברו שהחוק אינו נשמר, או כמעט שאינו נשמר.
נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה בתמ"ת, עו"ד ציונה קניג-יאיר, "מציינת כי נתוני הסקר מצביעים על תחושת האפליה של אוכלוסיות שונות בישראל. והנציבות מעמידה את עצמה לרשות הציבור לבירור כל תלונה על אפליה בתעסוקה".
ההשלכות:
פפרמן מציין שתחושת האפליה של האוכלוסייה בעת חיפוש העבודה בשל השתייכות לקבוצה כלשהי תרתיע אותם מלהטיב את מצבם על ידי חיפוש עבודה אחרת מחשש שלא ימצאו עבודה, או לא ישתלבו בעבודה אחרת. הפחד הזה, לדבריו, מונע מאותם עובדים למצות את כישוריהם, להגדיל את שכרם ולהתקדם בחייהם.
הסקר כלל 1,200 מרואיינים שהם מדגם מייצג של אוכלוסיית מועסקים, בלתי מועסקים ומי שאינם כיום בכח העבודה אך עבדו תקופה מסוימת בשלוש השנים האחרונות.