שתף קטע נבחר
 

הסירה מעמק האלה: סקירת יינות

שגיא קופר טעם את סדרות היין החדשות של יקב עמק האלה וחזר עם רשמים חיוביים. בנוסף, הוא מגיע למסקנות חדשות על רפורמת האלכוהול וממליץ על תחרות בירות סטאוט ביתיות

דבר אחד טוב, נראה לי, הולך לצאת מכל הבלגן הפופוליסטי שעושים נבחרי העם (להלן חברי ועדת הכספים) במחירי האלכוהול. המחיר של המשקאות הזולים יעלה, בממוצע, ויוריד קצת את העומס מהכבד של מי שהתרגלו בשנים האחרונות להוריד שוט אחרי שוט של אלכוהול מזוקק 40%. עכשיו, אני מקווה, יעלה אולי קרנה של הבירה, שתחזור להיות המשקה החברתי בה"א הידיעה. זה נכון שבבקבוק בירה רגילה יש אותה כמות כהל שיש ב-50 מ"ל וודקה, אבל מעטים יכולים לשתות בקבוק בירה באותה מהירות שבה מורידים שוט של וודקה, וככה יחסכו לנו קצת צרות.

 

הדבר הרע שיצא מהבלגן במחירי האלכוהול הוא שמחירי המשקאות הטובים והיקרים לא ירדו כמו שחשבנו שירדו. עדיין, הדיוטי פרי ורשות שדות התעופה ישמרו על כוחם וימשיכו להחזיק אותנו בחלקים הרגישים שלנו, בכל מה שקשור בקניות שלנו. אם חשבנו שנראה כאן 'פלורליזם', ומגוון חדש של משקאות יחודיים, אז זה לא יקרה כנראה. נשאר שבויים במה ש"שווה להביא" ו"כדאי להביא", ולא במה ש"מעניין לשתות". בנוסף, נשלם יותר בברים ובמסעדות, ומי שירצה לארגן חתונה או שמחה, יצטרך להשאר עם 'תוצרת הארץ', שרובה ככולה מבוססת על מהילת אלכוהול מיובא, ממילא. העיקר שנהיה בריאים.

 

השקת הסירה

יקבי עמק האלה משיק פטיט סירה, לראשונה, מבציר 2007, לצד קברנה פרנק מבציר 2007, ושרדונה. לדורון רב הון, היינן של היקב מיום הקמתו, יש כמה הפתעות בשרוול, אבל אלה לעוד שנתיים-שלוש. מהפטיט סירה יוצרו כ-1800 בקבוקים, ואילו מהקברנה פרנק 5300. סך כל הייצור של היקב הוא 200,000 בקבוקים, מהם 15% לבנים, 30% Ever Red (הבלנד הגנרי של היקב), 30,000 בקבוקי קברנה סוביניון ואותו מספר של מרלו. היקב מגדיל את כמויות הסירה שהוא מוציא, ודורון רב הון, היינן, אומר שהזן מצליח ונותן תוצאות מצוינות. מהמרלו של היקב פתחתי בסוף השבוע בקבוק של מרלו 2004, והיין היה פשוט נפלא: עגול, רך, מלא גוף ובעל טאנינים שהביאו אותי לחשוב שאולי עוד יכולתי לשמור את היין.

 

יקבי עמק האלה שרדונה 2008

מבציר היקב עשה שרדונה יחיד, בגלל כמויות של פרי. ב-2009 מקווה דורון לחזור ל-unoaked. כמויות הפרי לא התאימו גם ליין זה, וגם ליין מבעבע שהוא מתכנן.  מבחינת ייצור: 70% בעץ – 1/3 ממנו חדש (11 חודש), והשאר במכלי נירוסטה. חלק מהתירוש תוסס על שמרים טבעיים, וחלק עם שמרים מתורבתים. היין בעל גוון זהוב ירקרק עדין מאוד. הפרי חד, לימוני, עם מעט מנטול וסוכריות דבש. העץ מורגש הרבה יותר בפה, ועושה את היין יותר שמנמן, אבל הוא לא דומיננטי או ממסך את הפרי. היין עצמו ארוך, יבש ובעל חומציות מצוינת. הוא מתובל ועז טעמים בסוף. לשתות קר מאוד אם רוצים על הצד הלימוני-חד, ולהניח מעט להתחמם, אם אוהבים שרדונה קצת יותר טרופי, ו"עצי", למרות שהוא ממש לא יגיע לשם, ואין בו טעמי חמאה, קוקוס וכיוצא באלו. 22,000 בקבוקים, בקרוב. מחיר: 99 שקלים לצרכן.

 

יקבי עמק האלה קברנה פרנק 2007

יין אדום-סגול אטום כמעט. 118 שקלים יקנו לכם כאן יין פשוט מעולה. מהיינות הטובים שטעמתי כאן בזמן האחרון. הוא בעל גוונים ארומתיים בשרניים ממש, עם פירות סגולים – קצת שזיף, ולצידם רק מעט שבמעט ירקרקות של עשבי תיבול. יש כאן עץ חדש, פעם ראשונה בזן הזה ביקב (30%), וזה בהחלט מורגש, אבל מוסיף המון ליין. הקברנה פרנק הזה הוא אנטיתזה לתפיסה שקברנה פרנק צריך להיות 'ירוק', כמו איזה פלפל ירוק או גמבה; הוא ממש לא כזה. עם הרבה עבודה ייחודית בכרם - טיפול ייעודי בכרמים - התקבל קברנה פרנק עגול, קטיפתי, בעל טאנינים עדינים ותיבול של פלפל שחור מעודן. הפגם היחיד שמצאתי בו הוא מעט מרירות בסיומת, שלא התאימה לכלל היין. יכול להיות שזאת תעלם, יחד עם התרככות היין. אלגנטי, מעניין ולא שתלטני - שאפו.


(צילום: index open)

 

יקבי עמק האלה פטיט סירה 2007

עד היום היין מזן זה הלך ל-Ever Red, ובשנת 2007 היה טוב מכדי להכנס לבלנד. שנים 2008 ו-2009 כבר יראו את היין הזה גם בסדרות אחרות, כולל סדרה גבוהה יותר, ב- 2009. הוא עמוק בגוון, אטום, מהודק ומעודן. טאני, עם טאנינים בשלים, ובעל חומציות טובה. הוא עשוי בעץ משומש, ובעל רמת אלכוהול מתונה בפה, למרות שעל התווית כתוב 15%.

 

כל העבודה על היין היתה ידנית, ועדינה מאוד, גם בגלל המבנה של הזג (קליפת הענב) שהוא עדין. אם היו עובדים עליו יותר מדי 'קשה', היתה מתקבלת מרירות ביין, מהטאנינים שעל הזגים, שהיו 'נשברים' פנימה. התוצאה היא הרבה פרי, רכות, אלגנטיות; מוכנות לשתיה. יין מצוין, בטח במחיר של 118 שקלים לבקבוק: יין נעים, קל לשתיה - יין המיועד להנאה רבה.

 

אתגר הסטאוט

ואם כבר דיברנו על בירה, ב-11 במרץ יתקיים ערב הגמר בתחרות "אתגר הסטאוט 2010": זאת הפעם השניה שבה מתבקשים מבשלי בירה ביתית לייצר בירות סטאוט (סגנון 'גינס'), ולהתחרות בינהם על פרס נאה – חופשה באחד ממלונות ישרוטל. למען הגילוי הנאות אציין שהח"מ הוא אחד מהמארגנים, אבל עדיין, שווה לדעת שהערב יתקיים במבשלת קרלסברג באשקלון ויהיה כיף: משתתפי התחרות יציגו בו את הבירה שלהם - ממגוון סגנונות - יהיו טעימות ממותגי קרלסברג ועוד. הכניסה חופשית לחברי מועדון הבירה הישראלי. חברי הכנסת וועדת הכספים מוזמנים לבוא ולראות איך מתנהל אירוע בירה שבו כולם שותים ונהנים, וחוזרים הביתה בלי להקיא ובלי לשלוף סכינים. פרטים נוספים - כאן.  ההרשמה חינם למועדון הבירה הישראלי - כאן.

 

שגיא קופר עורך את אתר היין והאלכוהול "בקבוק "

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים