שתף קטע נבחר
 
צילום: הילה דוד

מחפשים עובד? חשוב לבקש ממליצים

מתעצלים להתקשר לממליצים? אתם מתפשרים על איכות המועמדים. אם מועמד אינו יכול לספק פרטים של ממליץ בידקו היטב את הסיבה לכך. איך פונים לממליצים ומה שואלים - בפנים

לפני מספר ימים קיבלתי שיחת טלפון בה ביקשו את חוות דעתי על עובדת שניהלתי לפני מספר שנים. עם השנים היא הפכה לחברה ובשנים שעבדנו יחד, היא היתה עובדת מ-ע-ו-ל-ה. היה ברור לי שאני ממליצה בפה מלא, אבל היא התקשתה בהתמודדות עם לחץ והיה צריך להרגיע אותה - האם לספר על הבעיה הזו שלה?

 

 

חלק מהמעסיקים שאני פוגשת, נוטים לזלזל בהמלצות ובצורך לפנות לממליצים ולקבל מהם חוות דעת על המועמד. הם מסתפקים בקורות חיים, בראיון עבודה, במבחנים ובמבדקי ההערכה השונים – וחושבים שעל עניין הממליצים אפשר לוותר.

הזמן שלהם יקר מכדי להתקשר לממליצים, וממילא הם סקפטיים לגבי זהותם האמיתית, או לגבי מידת האובייקטיביות שלהם או לגבי נכונותם והעניין שלהם לשתף פעולה באמת בשיחת הטלפון. מניסיוני- גישה זו פוגעת באיכות תהליך הגיוס.

 

בארה"ב ובאירופה פונים לממליצים

זה לא מקרה שבארצות אחרות במערב, פנייה לממליצים היא מרכיב כה בסיסי והכרחי בתהליך גיוס עובדים, שאף איש גיוס או מעסיק לא יעלה על דעתו לוותר עליה. לממליצים – וניסיוני הוכיח זאת שוב ושוב – יש ערך רב, כגורם היכול להקנות תיקוף נוסף לממצאי הראיון, לשפוך אור על שטחים אפורים או לוודא שלא מדובר במועמד בעייתי או בלתי-אמין.

 

בנוגע לסקפטיות לגבי ממליצים – היא אמנם נובעת מאינסטינקט בריא, אך בהחלט אינה מצדיקה את הוויתור על הפרוצדורה הזו; היא רק מצביעה על ההכרח לבדוק ולוודא את האותנטיות של ההמלצות.

 

ממליצים - מי, כמה?

אני נוהגת לבקש ממועמדים לספק פרטים של ממליצים ממספר מקומות עבודה, כאשר דרישת המינימום היא שלושת מקומות העבודה האחרונים. כמו כן, יש חשיבות גם לתפקיד הממליצים בארגון בתקופה שאליה מתייחסת ההמלצה. רצוי שמכל אחד משלושת מקומות העבודה האחרונים, יספק המועמד שלוש המלצות: אחת מהממונה הישיר שלו, שנייה מקולגה, ושלישית מעובד שהיה כפוף לו (אם היה זה תפקיד ניהולי).

 

אם מועמד אינו יכול לספק פרטים של ממליץ ממקום עבודה כלשהו מהשנים האחרונות, ובמשבצת כלשהי מבין השלוש לפי בקשתכם (ממונה, קולגה או כפוף) - בדקו היטב את הסיבה לכך.

 

ועכשיו - לטלפון

ובכן, קיבלתם לידיכם את פרטי הממליצים. וידאתם את האותנטיות שלהם. כעת עליכם להתקשר אל הממליצים ולשוחח עמם, כדי לקבל כל מידע רלבנטי שהם יכולים לתת לכם על המועמד.

 

ראשית, עליכם להתכונן לשיחה הזו: מה אתם רוצים להשיג בה? איזה מידע עוד חסר לכם על המועמד? האם חשתם בראיון חוסר נוחות או אי-בהירות בנושא כלשהו? הגדירו את יעדי השיחה ואת הנקודות העיקריות שתרצו לבדוק. רשמו כל שאלה שעולה בראשכם.

 

בעת ההתקשרות אל הממליץ, חשוב מאוד, כבר מפתיחת השיחה, ליצור באדם שבעברו השני של הקו תחושה של אמון בכם, פתיחות ורצון לסייע. פתחו את השיחה בכך שתציגו את עצמכם ואת סיבת ההתקשרות, לרבות שם החברה שבה אתם עובדים ותפקידכם בה. שאלו את הממליץ אם נוח לו לדבר כעת, ובמידה שלא, אם אפשר לקבוע מועד אחר לשיחה.

 

לאחר שלב פורמאלי זה, הבהירו לו שהשיחה תישאר דיסקרטית לחלוטין, והסבירו את משמעות השיחה עבורכם ועד כמה היא חשובה לכם. בדרך כלל, שני אלה מסייעים להמריץ ממליצים לרצות לעזור לכם ולדבר על המועמד בכנות.

 

מה חשוב לשאול בשיחה כזו?

בקשו מהממליץ להגדיר את תפקידו המדויק של המועמד בארגון ולמנות את כל תחומי האחריות שנכללו בתפקיד. זו הזדמנות לקבלת אינדיקציה נוספת למידת הרלבנטיות של הניסיון התעסוקתי הקודם של המועמד, למשרה שאליה הוא מועמד.

 

כעת, בקשו מהממליץ את חוות דעתו הכללית על המועמד, כעובד וכאדם. האם הוא ביצע היטב את עבודתו? איך הוא היה ביחס לעובדים אחרים באותו תפקיד? האם יחסי האנוש שלו היו טובים? אל תסתפקו בחוות דעת כללית מדי, ובקשו דוגמה לכל תכונה שמייחס הממליץ למועמד. הצורך לתת דוגמאות, יחייב את הממליץ לכנות ואותנטיות.

 

לאחר קבלת חוות דעתו הכללית של הממליץ, שאלו אותו שורת שאלות ממקדות לגבי המועמד:

מה היו תכונותיו הקריטיות לתפקיד? מה היו מיומנויותיו המקצועיות? אילו תחומים מקצועיים ואישיותיים היו טעוני שיפור אצל המועמד? מדוע הוא עזב את הארגון? ו…האם היה הממליץ מקבל אותו בחזרה לעבודה?

 

לבסוף, העלו בפני הממליץ את הנקודות שעלו בראיון, שאתם מתלבטים לגביהן. אל תתביישו להשתמש בביטויים כמו, "בראיון התרשמתי שהתפקוד בלחץ לוקה בחסר – איך אתה ראית את זה?"; מניסיוני, כשמראיין תוהה על נקודה מסוימת, יותר קל לממליץ לאשר או להכחיש אותה.

 

אך אל תשפכו את המים עם התינוק

יחד עם זאת - אל תשכחו שיש מצבים שבהם אנשים מצוינים לא מסתדרים עם מעסיקיהם הקודמים בגלל שלל סיבות. חשוב להקפיד לא "לשפוך את המים עם התינוק" ולפסול מועמד מצוין כי אינו מעוניין שתדברו עם מנהל עבר כזה או אחר שלו או אם ממליץ מסוים פחות ממליץ עליו.

 

ולגבי ההמלצה שביקשו ממני. סיפרתי שהיא מתקשה להתמודד עם לחץ - אבל זה כלום לעומת היתרונות המדהימים שלה. אתמול היא התקשרה לספר שהיא התקבלה לעבודה.

 

רינת קרן - הרמן היא מנכ"לית Mind, גיוס עובדים מקצועי וייעוץ ארגוני

פורסם לראשונה 05/03/2010 21:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקשרו לממליצים
צילום: ablestock
מומלצים