האירו ואנחנו: איך משפיע המט"ח על המשק?
המשבר ביוון והבחירות בבריטניה החלישו השבוע את האירו ואת הליש"ט. מהי ההשפעה של החלשות המטבעות המובילים על ישראל? סקירה שבועית של שוק המט"ח
בשבוע החולף האירו והלירה שטרלינג ריכזו עניין יתר מצד שחקני השוק. אי הוודאות באשר להעברת הסיוע ליוון, אשר צריכה בחודשים הקרובים (אפריל ומאי) לעמוד בתשלום התחייבויות של אג"ח ממשלתיות בגובה של כ-20 מיליארד אירו, תמכו בחולשתו של האירו.
האיחוד האירופי מתנה את מתן הסיוע בהצגת תוכנית הממשל ביוון שתכלול צעדים לצמצום הגרעון הענק, כאשר הדרישה של הבנק המרכזי האירופי להוריד את שיעור הגרעון מרמת שיא של 12.7% לרמת 8.7% עד תום השנה.
הלירה שטרלינג נחלשה אף היא בזירה הגלובלית, ונעה בתחילת השבוע לעבר רמת 1.4780 דולר לליש"ט (הרמה הנמוכה בעשרת החודשים האחרונים). החשש כי בבחירות הקרובות צפויה מפלגת הלייבור הבריטית לא להיבחר לפרלמנט, (דבר העשוי להקשות על צימצום הגרעון הממשלתי של אנגליה), תמך בהיחלשותה של הליש"ט.
מהי ההשפעה של החלשות המטבעות המובילים על ישראל? אחת ההשפעות העיקריות של החלשות המטבעות - הינה על הייצוא. אם נבחן את הייצוא הישראלי נראה כי הוא מהווה כיום כ-40% מסך התוצר, כלומר הייצוא מהווה מרכיב משמעותי ביותר בפעילות הכלכלית של המדינה.
כאשר נחלק את הייצוא לפי המדינות עימן מקיימת ישראל קשרי מסחר נראה כי 35% מהייצוא הינו לאירופה (כאשר מתוך זה 30% למדינות האיחוד האירופי); 35% מהייצוא הינו לארה"ב; 20% מהייצוא הינו לאסיה; 2% מהייצוא הינו לאפריקה והיתר למדינות אחרות.
ניתן לראות כי להחלשותו של האירו ישנה השפעה רבה על הייצוא הישראלי. שכן, כאשר יורד שער החליפין, אזי כל אירו שמקבל היצואן שווה פחות שקלים. בעוד העלויות של היצואן הינן בישראל ובשקלים, וכך יוצא שכל אירו שמקבל היצואן שוויו נמוך יותר בשקלים ויש צורך ביותר אירו בכדי לכסות את ההוצאות השקליות, וכך נפגעת רווחיות הייצואן.
כמו כן, מיתון בכלכלת אירופה פירושו צריכה נמוכה יותר במדינות האירופאיות ובעקבות כך תיתכן ירידה בהזמנות מישראל, דבר אשר יפגע בהיקף הייצוא. הוא הדין גם לגבי הדולר האמריקני, שכן גם הוא מהווה משקל משמעותי בהיקף הייצוא ולכן חולשתו של הדולר פוגעת אף היא ברווחיות הייצואנים.
הכותבת היא מנכ"ל פריקו מנג'מנט מקבוצת פריקו המתמחה במט"ח וניהול סיכונים בשוק ההון