איסלנד צמחה ב-3.3% ברבעון הרביעי של 2009
הצמיחה - בהשוואה לרבעון השלישי. ביחס לרבעון המקביל נרשמה התכווצות של 7%. ולמרות זאת, כלכלת איסלנד עדיין במצב בעייתי. אנליסט: "זה מספר יפה אך טרם הגיע האביב".
כלכלת איסלנד התרחבה ברבעון האחרון שהיה הטוב ביותר שלה מאז הכמעט התמוטטות של המערכת הפיננסית במדינה ב-2008. במדינה יתקיים משאל עם בנוגע לחוב של 5 מיליארד דולר לבריטניה והולנד בגין עסקת Icesave ותוצאת המשאל צפוייה להיות "לא" להחזר החוב.
התוצר האיסלנדי צמח ב-3.3% בשלושת החודשים האחרונים של 2009 לעומת הרבעון הקודם. "זה מספר יפה אך עדיין לא הגיע האביב", אמר Antje Praefcke, אנליסט בקומרצבנק. "אולי יורד פחות שלג אך עדיין לא הגיע האביב".
כלכלת איסלנד עדיין במצב בעייתי והמספרים שלעיל בקושי יניעו מצביעים מלדחות את עסקת החוב הלא פופולרית עליה חתמה המדינה בשנה שעברה. בחודש ינואר העריכו ב-S&P, כי קיים חשש מקריסה של ממשלת איסלנד בעקבות פיצוץ ההסכם עם הולנד ובריטניה והוסיפו כי "התהליך הפוליטי במדינה מסורבל מכפי שצפינו".
אף שלעומת הרבעון הקודם הכלכלה צמחה, הרי שבהשוואה לרבעון המקביל נרשמה ירידה של 7%. להערכת האנליסט של קומרצבנק, הבנק המרכזי של איסלנד מצפה להמשך ההתכווצות הכלכלית ומשאל העם מסכן את דחיית ההתאוששות.
למרות ההשלכות השליליות של דחיית העסקה, לאיסלנדים אין תמריץ ממשי לאשר אותו, נוכח מה שנתפס לדעתם כתנאי אשראי בעייתיים ובטחונם העצמי ביכולת לקבל מימון בתנאים נוחים יותר.
החובות האלה נוצרו לאחר ששתי המדינות המערב אירופיות פיצו את החוסכים שלהן על כסף שאבד בחשבונות שנוהלו בבנק איסלנדי. בריטניה והולנד כבר הציעו לאיסלנד להחזיר את הכסף בריבית נמוכה יותר כך שאין סיבה שהעסק בתנאים הנוכחיים, שאושרו בשנה שעברה, תזכה לאישור של 320 אלף המצביעים.
החוב של Icesave מוערך בכ-15 אלף דולר לכל איסלנדי אף שרוב הכסף יגוייס בסופו של דבר באמצעות מכירת נכסים של Landsbanki, שניהל את החשבונות לפני שקרס בסוף 2008.
פורסם לראשונה 05/03/2010 20:44
איסלנד
צילום: דוד שטיינברג
מומלצים