שתף קטע נבחר

יער אודם: מפגש בין אירופה למזרח התיכון

השמורה הגדולה ביותר ברמת הגולן מקנה תחושה של ארץ אחרת: הבתים בהשראה אלפינית, מטעי התפוחים והדובדבנים, האיילים שמסתובבים ותצפיות הנוף המרשימות מספקים הזדמנות מצוינת לטייל באזור קריר ובהיר לקראת האביב

החורף משמיע את האקורדים האחרונים, הטמפרטורות מתחילות לעלות והאדמה פחות בוצית. זה הרגע לתפוס עוד כמה ימים של מזג אוויר קריר ובהיר בנקודה הצפונית ביותר בארץ.

 

שמורת טבע יער אודם הסמוכה לחרמון ולגבול הסורי, מכירה את העננים מקרוב. כמה חודשים בשנה הם רובצים עליה כמו שמיכת צמר גפן רכה, ולפחות חודש ימים היא מכוסה מעטה לבן של שלג. גם כשהאביב כבר מצלצל בדלת, בצפון רמת הגולן קר עד קר מאוד. המקומיים אומרים שתחזית מזג האוויר לא כוללת אותם, ומזג האוויר שלהם עצמאי בהתנהלות שלו.

 

יש באזור הזה תחושה של ארץ אחרת, מעין מפגש בין אירופה למזרח התיכון הבתים בהשראה אלפינית, מטעי תפוחים ודובדבנים, בריכות מים גדושות, יערות סבוכים ותצפיות נוף. קפיצה קטנה לחו"ל.


עדר עיזים ביער אודם (צילומים: רונית סבירסקי)

 

יער אודם קיבל את שמו מהר אודם הנישא מעליו בצבעו האדום, ובערבית הוא נקרא תל אל אחמר. האדמה האדומה היא תוצאה של התפרצות געשית שעיצבה את פני האזור. הוא מתפרש על פני שטח של ארבעה ק"מ רבועים, מוקף במשולש דרכים בין הישובים בעין קיניה, מסעדה ובוקעתא.

 

בחורף ובאביב, מפל סער מרשים בעוצמתו

שמורת יער אודם היא הגדולה ביותר בגולן ומורכבת מיער טבעי משולב ביער נטוע, בעיקר מעצי אלון תולע ואלון מצוי. חלקו הצר של נחל סער, בין מפל רסיסים לבין מפל סער, עובר בפאתי השמורה. בעונת החורף והאביב הנחל שופע מים ומפל סער מרשים בעוצמתו. פני השטח זרועים באבני בזלת שהם תוצאה של הפעילות הגעשית שהייתה במקום.

 

יער אודם הוא שריד ליער שכיסה את רוב שטחה של רמת הגולן, וגובהו נע בין 1200-800 מטר מעל פני הים. תופעת טבע שמייחדת אותו היא הג'ובות הפזורות בשטחו. ג'ובאת בערבית, הוא בור טבעתי בעל קירות תלולים וקוטרו נע מ-30 ועד 250 מטר. בשמורה מצויות 17 ג'ובות מתוך 23 הפזורות ברמת הגולן. לגבי הסיבות להיווצרותן הדעות חלוקות אבל הדעה הרווחת קשורה בתופעה געשית יוצאת דופן שעיצבה את צורתן.

 

מסלול נסיעה ברכב יוצר מעין משולש דרכים שמתחיל ליד מאגר מרום גולן, שהוקם על ידי קק"ל בדרך המובילה אל צומת בראון (באב אל הווא). זוהי נקודה ראשונה שמומלצת לעצירה והליכה קצרה אל שמורת באב אל הווא (שער הרוחות). היא נמצאת במפגש הכבישים 959 עם כביש 98 מאחורי גדר בקר שצריך לפתוח (להקפיד לסגור חזרה) ולהיכנס פנימה.


נקודה שמומלצת לעצירה והליכה אל שמורת באב אל הווא. מאגר מרום גולן

 

"שער הרוחות" הוא אתר עתיקות שקיבל את שמו מהרוחות המערביות העזות שנושבות בו. אתם תרגישו היטב את עוצמת הרוח כשתצאו מן הרכב. שרידי הכפר נסקרו על ידי רשות העתיקות ונמצאו בו עדויות התיישבות מתקופת הברזל עד התקופה הביזנטית. בשטח ניתן לראות שני מבני מגורים שנחפרו ומערת קבורה.

 

באתר ישנה בריכה עתיקה בתוך שקע טבעי ששימשה בתקופות קדומות להשקיית הבקר. מסביבה צמחי מים גומא, אגמון, נורית המים ובחורף רקפת יוונית שהיא פרח זעיר הפורח בוורוד עז. מערת קבורה מהתקופה הביזנטית חבויה בתוך השמורה וניתן לראות בה חלוקה לתאים מלוחות בזלת וכוך קטן לקבורה תינוק.


מערת קבורה מהתקופה הביזנטית בבאב אל הווא

 

המסלול עובר מן הכניסה לאורך הגדר עד לעץ בודד. מצד שמאל רואים בור מלבני גדול שבו שרידי מבנה, חדרים וגומחות בישול. משם ממשיכים עם השביל המסומן באבנים עד שמגיעים למבנה נוסף. אסור להיכנס לתוך המבנים רק להתבונן מבחוץ. חוזרים לכיוון הרכב ופונים ימינה כ-30 מטרים עד שמגיעים למערת הקבורה.

 

עץ המשאלות: עץ אלון שעל ענפיו קשורים סרטים

ממשיכים על כביש 98 לכיוון מג'דל שמס כשהר בראון מתנשא משמאל לכביש. בכניסה לקיבוץ אל רום מתחילים לראות את מרחבי יער אודם מכסים את השטח. עוברים את חניון פלס"ר 7 שבו ניתן לערוך פיקניק. בחלקו הקדמי אתר זיכרון לחללי פלס"ר 7, ובין העצים חניון קטן בצל העצים עם שולחנות וספסלי ישיבה.

 

עוברים את כפר בוקעתא ומטעי הדובדבנים הנטועים לאורך הדרך, ופונים שמאלה בדרך אספלט צרה כ-800 מטרים צפונית לכפר. סימן הזיהוי שלכם יהיה עץ האלון שעל ענפיו קשורים סרטים. זהו עץ המשאלות של יער אודם. אחד המאפיינים הבולטים של יער אודם הם שבילי ההליכה שחוצים אותו לאורכו ולרוחבו. בעידן שקדם לג'י. פי. אס אפשר היה להמליץ למטיילים להיכנס ו"ללכת לאיבוד" בשבילים. לתת לרגליים ללכת במקומכם ולהגיע לפינות שרק האיילים מכירים.


עץ המשאלות של יער אודם

 

היום הכל מסומן וידוע, ואם תצטיידו במפות שבילים תוכלו לתכנן את הדרך ולבחור מאין להתחיל והיכן לסיים. קטעו השני של "שביל הגולן" חוצה את היער. זהו קטע הליכה של 14.5 ק"מ בדרגת קושי קלה. הוא מתחיל בסימון שבילים אדום באזור נמרוד עובר דרך מאגר מים, קבר הנביא אליה ומתחבר לכביש הגישה לכפר מסעדה.

 

חוצים את כביש 98 בדרך הסובבת את המטעים לכיוון ברכת רם, ופונים דרומה על גבי כביש בטון עד לשביל המסומן בירוק, ויורדים מערבה עד לפאתי כפר מסעדה מצפון. חוצים את הכביש ונכנסים ליער אודם, הולכים דרומה ומתחברים לדרך רומית מרוצפת אבני בזלת וממשיכים בסימון כבישים כחול העובר במעבה היער.

 

מתחברים לסימון כבישים אדום וממשיכים בין המטעים עד לעליה להר אודם דרך מחצבות הטוף עד לפסגה שעליה מוצב צבאי נוטש. עוברים את שער המוצב, יורדים לעמק קטן ומטפסים עם השביל באזור חשוף מעצים. הדרך יורדת בין מטעים לכיוון הכפר בוקעתא ועוברת במחצבה נטושה החושפת צבעי אבן שונים. ממשיכים עד כביש 98 בכניסה לכפר בוקעתא. פרטים נוספים על מסלולי הליכה בגולן ניתן למצוא במדריך החדש "שביל הגולן המדריך" שכתבו יעקב שקולניק וישראל אשד.

 

יער האיילים: מינים שונים של בעלי הקרניים

אם אתם ממשיכים לטייל ברכב, סעו על כביש 978 ופנו שמאלה להר אודם. ישנם בדרך שבילי הליכה קלים ומסלולי אופניים. אפשר לפנות לכיוון יער האיילים. זהו מתחם גדול שחושף בפני המבקרים את המינים השונים של בעלי הקרניים. סיור מודרך בנבכי החווה מבהיר את ההבדל בין צבאים, יעלים, איילים ובני מינם.


הסיור יבהיר את ההבדל בין צבאים, יעלים, איילים ובני מינם. יער האיילים

 

שני חידושים שנוספו במקום בשנה האחרונה:

 מתחם "הישרדות" לילדים עם אומגה, משחקיה, טרמפולינה, ג'ימבורי ומתנפחים. בתחום החי נוספו שני ביזונים אמריקאים שהם היחידים בארץ. הסיור המודרך בחווה עובר דרך חלון תצוגה עם אוסף קרניים של המינים השונים המצויים בכל העולם, כניסה למתחם האיילים ואם תגיעו בשעת ההאכלה תוכלו לצפות בהם ממש מקרוב.

 

יש באתר פינת ליטוף של ארנבות ואפרוחים, בריכת ברווזים, פינת רכיבה על סוסי פוני ואתר קמפינג ללינה באוהלים פרטיים או בחושות. הכניסה בתשלום. פתוח בימים ראשון-חמישי 17:00-09:00, שישי ושבת עד 16:00. כדי להשלים את משולש הדרכים חוזרים לכביש 978 ופונים לכיוון צומת ווסט עד שמתחברים שוב לכביש 98 כשמאגר מרום גולן נמצא מימין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בעלי קרניים ביער האיילים
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים