היום: שביתה ברשויות המקומיות
מרכז השלטון המקומי ישבית את כל הרשויות המקומיות למעט ירושלים, זאת לאחר שמשרדי האוצר והפנים לא נענו לדרישה להעלות את מענקי האיזון. במסגרת השביתה לא יאספו את הזבל, מחלקות הרווחה לא יטפלו בנזקקים ולא תהיה קבלת קהל במשרדים. הצ'ופר לאזרחים: לא ינתנו דו"חות חנייה
עכשיו זה סופי: מרכז השלטון המקומי ישבית היום (ד') את כל הרשויות המקומיות במדינה למעט ירושלים, לשביתת אזהרה בת יום אחד. זאת לאחר שמשרדי האוצר והפנים לא נענו לאולטימטום שהציב להם אתמול יו"ר המרכז, שלמה בוחבוט להעלות את מענקי האיזון לרשויות לשנת 2010 ל-2.6 מיליארד שקל מכספי הממשלה, ולהתחייב כבר היום על מתווה להעלאת המענקים לשנים 2011 ו-2012.
במסגרת השביתה, הרשויות המקומיות ישביתו את כל השירותים פרט לשירותי החינוך ומוקדי 106 ו-107. בנוסף, עובדי הרשויות לא יינקו את הרחובות ולא ייאספו את הזבל, מחלקות הרווחה לא יטפלו בנזקקים, לא תהיה קבלת קהל במשרדים והכבאים יעבדו במתכונת שבת ויעסקו בהצלת חיי אדם בלבד.
בנוסף, יש גם "צ'ופר" לאזרחים: במסגרת השביתה לא יינתנו דו"חות חנייה ולא ייגררו מכוניות. עיריית ירושלים לא תשתתף בשביתה בשל ביקור סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן.
ראשי הרשויות מנהלים עדיין משא ומתן עם שר האוצר, יובל שטייניץ, שר הפנים אלי ישי, ופקידי שני המשרדים, במטרה להגיע להסכמות. עם זאת, גורם המעורה במו"מ אומר כי: "המשא ומתן הוא קלוש ואינו יכול למנוע את השביתה מחר". במכתב ששלח בוחבוט לשטייניץ היום נכתב כי: "גם לאחר הפגישה האחרונה בינינו לא יכולנו לבטל את ההחלטה לשבות".
האוצר: "השביתה מיותרת"
הרשויות המקומיות סבלו מקיצוץ של עשרות אחוזים במענקי האיזון שרובן מקבלות מהממשלה. המענקים, שעמדו בתחילת העשור על כ-3.5 מיליארד שקל לשנה, קוצצו אשתקד ל-2.4 מיליארד שקל. הממשלה שאפה להוריד אותם ל-1.8 מיליארד שקל אך בלחץ מחאת ראשי הרשויות נאותה לקיים הבטחה קודמת שלה ולהשאיר את הסכום על 2.4 מיליארד שקל גם השנה.
במשרד האוצר אומרים הממשלה מוכנה כיום להעלות את הסכום ל-2.5 מיליארד שקל. ראשי הרשויות דרשו בהתחלה להעלות את הסכום ל-3 מיליארד שקל אך הודיעו אתמול כי הם מוכנים להתפשר על 2.6 מיליארד שקל, בתנאי שהסכום ייעלה בשנים הקרובות ל-3 מיליארד שקל.
לדברי השר ישי, הדרישה להגיע ל-3 מיליארד שקל בתוך שנתיים היא מוצדקת. באוצר טוענים כי מדובר כעת בוויכוח על סכומים קטנים ולכן מדובר בשביתה "מיותרת וחסרת אחריות שתפגע בתושבים ובעובדים".
ואולם, נראה כי הוויכוח העיקרי כעת הוא על השאלה מניין יבוא הכסף להשלמת המענקים מ-1.8 מיליארד שקל ל-2.5 מיליארד שקל או 2.6 מיליארד שקל. באוצר שואפים לקחת חלק מהכסף מתקציבים של רשויות מבוססות כמו תל אביב.
רעיון זה של האוצר אינו מקובל על הרשויות, והצליח לראשונה לאחד בין מרכז השלטון המקומי, המייצג את מרבית הרשויות, לבין פורום 15 הערים המאוזנות, שעד כה הביעו אדישות אך כעת נחרדות מהמחשבה שיצטרכו לממן את המענקים מכיסם.
בשאר הרשויות טוענים כי התעקשותה של הממשלה שלא להגדיל את התקציב, תביא לחידוש משבר השכר הקשה שחל ברשויות לפני מספר שנים. יצוין כי עד לפתרון המחלוקת מקבלות הרשויות מענקים של 1.8 מיליארד שקלים לשנה.
ראש עיריית דימונה מאיר כהן, אמר אתמול ל-ynet, כי אם מענק האיזון לא יוגדל, הוא ייאלץ להלין את שכר עובדיו כבר בחודש מאי. עוד הוא ציין כי הוא חושש מחידוש הלנת השכר ביישובים אחרים, ביניהם שלומי, חצור הגלילית, נתיבות ועירו של בוחבוט -מעלות, כמו גם מהחמרת בעיית הלנת השכר ביישובים ערביים רבים, שבהם היא מעולם לא נפתרה.