שגרירי הליגה הערבית: לא לשיחות עם ישראל
ועדה לענייני המו"מ של הליגה הערבית שהתכנסה בקהיר בעקבות ההחלטה לבנות 1,600 יחידות דיור במזרח ירושלים, ממליצה להנהגת הליגה לסגת מתמיכתה בשיחות העקיפות בין ישראל לפלסטינים. דובר מחלקת המדינה בוושינגטון: "ממשלת ישראל צריכה להסביר, אני מפנה אתכם לנתניהו"
הליגה הערבית, שנתנה את ברכת הדרך לשיחות העקיפות בין הפלסטינים לישראל, קיבלה רגליים קרות בעקבות החלטת ישראל לבנות 1,600 יחידות דיור בשכונת רמת שלמה במזרח ירושלים. בכינוס חירום של ועדת יוזמת השלום בליגה הערבית, שנערך אמש (יום ד') בקהיר, החליטו חבריה להמליץ להנהגת הארגון לסגת מתמיכתה ב"שיחות הקרבה".
השגרירים אמרו שהודעת ישראל על בניית 1,600 יחידות הדיור מוכיחה שאין לה כוונה רצינית במשא ומתן, והוסיפו כי "אם צעדיה של ישראל לא ייפסקו מיידית, לא תהיה כל משמעות לשיחות".
הצהרת הוועדה היא בגדר המלצה בלבד, והחלטה סופית תצטרך להתקבל על-ידי שרי החוץ של המדינות הערביות. הוועדה קראה לשרי החוץ האלה להתכנס כדי לשקול מחדש את תמיכתם בשיחות העקיפות, מבלי לנקוב בתאריך לכינוס שכזה.
לצורך הפגישה בקהיר קטע מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, את ביקורו הנוכחי בקטאר. נציג סוריה בליגה הערבית, השגריר יוסף אחמד, אמר כי החלטת ישראל מבהירה עד כמה צדקה דמשק כשסירבה לאפשר לה או אפילו למתווך האמריקני כל הזדמנות למשא ומתן עקיף.
אחר הצהריים אמר מזכ"ל הליגה מוסא במסיבת עיתונאים עם ראש ממשלת קטאר, שייח חמד אל ג'אסם אל ת'אני: "נלמד את העמדה ונגבש המלצות שיוגשו מיידית לדרג של שרים, ואחר כך לפסגה הערבית שתתכנס בסוף החודש בלוב".
ראש ממשלת קטאר גינה את החלטת ישראל להרחיב את הבנייה באזור ירושלים, ואמר כי יש לנקוט החלטה ערבית ברורה בתגובה לכך. לדבריו, עמדותיה של ישראל מעמידות את החלטות הליגה הערבית בסכנה. "אנו דורשים שלום עם ישראל, ואנו דורשים שהמצב הזה יסתיים עכשיו בשלום. אין מדובר באזהרה, אלא בעצה למנהיגי ישראל".
ההכרזה על הבנייה בעיצומו של ביקור סגן הנשיא האמריקני, ג'ו ביידן, חוללה מהומה דיפלומטית והתפתלויות בלשכת ראש הממשלה. ביידן תקף מוקדם יותר בפומבי את החלטת ישראל, ואמר ברמאללה בפגישה עם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן: "ההחלטה אתמול של ממשלת ישראל לקדם תוכניות לבנייה חדשה במזרח ירושלים, חותרת תחת האמון הזה, האמון שאנו זקוקים לו כעת כדי להתחיל במגעים מועילים".
אבו מאזן, שנראה כעוס מאוד, פנה ישירות לצד הישראלי ודרש להפגין מחויבות לתהליך המדיני ולהפסיק את הצעדים הפוגעים בו. "הפלסטינים ממשיכים להיות מחויבים לשלום כבחירה אסטרטגית", הדגיש, "על בסיס שתי מדינות שתחיינה בשלום זו לצד זו בקווי 67', כשירושלים היא בירת המדינה הפלסטינית".
מחלקת המדינה: שנתניהו יסביר
גם בארה"ב התקבלו תגובות קשות לקבלת הפנים המביכה של ישראל לסגן הנשיא. בממשל האמריקני אומרים שמבחינתם האחריות מונחת על כתפיו של ראש הממשלה נתניהו ולא על פקיד אלמוני. דובר מחלקת המדינה, פיליפ קרולי, הבהיר כי "ממשלת ישראל צריכה להסביר. אני מפנה אתכם לראש הממשלה להסביר מה קרה, בין אם זה היה צפוי או לא צפוי. אנחנו גינינו את המעשה".
השגריר בישראל לשעבר מרטין אינדיק, כיום מספר 2 במכון ברוקינס, אמר בראיון לערוץ החדשות של NBC ש"פאשלות כאלו קרו גם בעבר במהלך ביקור של בכירים אמריקנים בישראל או מיד לאחר עזיבתם. כפי שהנרי קיסינג'ר אמר בעבר, אין לישראל מדיניות חוץ והכל בעצם זו מדיניות פנים". הוא העריך שראש הממשלה נתניהו אינו אשם במה שקרה.
ג'ו סקרבורו, חבר בית הנבחרים לשעבר ומגיש תוכנית טלוויזיה ב-MSNBC, אמר לצופיו שזה המשבר החמור ביותר בין ארה"ב וישראל מאז המשבר בין בוש האב, שר החוץ שלו, ג'יימס בייקר, וראש הממשלה שמיר לפני עשרים שנה.