קלינטון ממשיכה להלום: נתניהו העליב אותנו
כמה שעות אחרי שנזפה בטלפון ברה"מ נתניהו, עברה מזכירת המדינה למתוח ביקורת נוקבת על ישראל גם מול המצלמות. היא גם הטילה ספק מרומז במידת תמיכתו של נתניהו ברעיון שתי המדינות. בכיר אמריקני: עמדת נתניהו מסוכנת
בלשכת נתניהו העריכו שהמשבר עם ארצות-הברית מאחוריהם, אך מתברר שטעו - ובגדול: מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, ממשיכה להטיח ביקורת קשה בישראל בעקבות ההחלטה לאשר בניית 1,600 יחידות דיור במזרח ירושלים. בראיון שהעניקה הלילה (שבת) לרשת CNN, כמה שעות אחרי שיחת טלפון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, אמרה קלינטון כי אישור הבנייה היתה "עלבון" לארה"ב. היא גם הטילה ספק מרומז במידת תמיכתו של נתניהו ברעיון שתי המדינות. במקביל, אמר בכיר אמריקני אחר כי עמדתו של נתניהו "מסוכנת".
"עלינו להבהיר לידידינו ושותפינו הישראלים שפיתרון שתי המדינות, בו אנחנו תומכים, ושנתניהו עצמו
אמר שהוא תומך בו - הוא פיתרון שמחייב צעדים בוני אמון משני הצדדים. ההודעה על אישור הבנייה ביום שבו סגן הנשיא (ג'ו ביידן) היה שם, הייתה מאוד מעליבה", אמרה קלינטון. יחד עם זאת, היא הבהירה שהיחסים עם ישראל אינם בסכנה. "היחסים יציבים, חזקים והשורשים שלהם נטועים בערכים משותפים".
קלינטון ציינה כי אישור הבנייה ברמת שלמה היא "רגע מאוד מצער וקשה לכולם. סגן הנשיא יצא לשם כדי לאשר מחדש את התמיכה החזקה שלנו בביטחון ישראל. אני מצטערת עמוקות על מה שקרה ודאגתי שזה יהיה ברור". קלינטון ציינה שאין לה סיבה להאמין שנתניהו ידע על הכוונה להכריז על הבנייה דווקא במהלך ביקור ביידן, אך הדגישה: "הוא ראש הממשלה. כמו הנשיא ומזכירת המדינה בסופו של דבר הוא האחראי".
"בשני הצדדים קיימים אנשים שאינם תומכים בפיתרון שתי המדינות, שאינם תומכים בדרך פייסנית לעבר החלטה שתפריד בין הישראלים לפלסטינים. קיימים שחקנים חיצוניים רבים שמנסים לסכסך, אך אני חושבת שחידוש השיחות היא המטרה החשובה ביותר. אנחנו רוצים לראות את זה קורה".
הוויכוח עם איראן בינלאומי - לא אמריקני
במהלך שיחת הטלפון עם נתניהו שבה והבהירה מזכירת המדינה כי וושינגטון חשה נבגדת ההחלטה לבנות
במזרח ירושלים, אשר מאיימת לחסל את שיחות הקרבה עם הפלסטינים עוד בטרם החלו. קלינטון אמרה לנתניהו כי קבלת ההחלטה דווקא כשסגן הנשיא ביידן מבקר בישראל היא "סימן שלילי עמוק לגישתה של ישראל בנוגע ליחסים עם ארה"ב". היא הוסיפה כי וושינגטון מצפה כעת מישראל לנקוט צעדים שישפרו את הסיכויים לחידוש המשא ומתן. השליח המיוחד למזרח-התיכון, ג'ורג' מיטשל, הודיע במקביל על כוונתו לחזור לאזורנו בשבוע הקרוב בניסיון להתניע מחדש את המגעים.
מזכירת המדינה נשאלה במהלך הראיון גם על סוגיית הגרעין האיראני, ועל בעיותה של ארה"ב בגיבוש קואליציה בינלאומית רחבה להחרפת הסנקציות במועצת הביטחון.
"אני חושבת שהתהליך בו אנו מצויים באו"ם מצמצם את הפערים לכדי 'החלטה עם שיניים' שתקבע השלכות להפרות האיראניות. לא מדובר בוויכוח בין ארה"ב לאיראן, אלא בוויכוח בין הקהילה הבינלאומית לאיראן. ארה"ב היא לא זו שפרסמה לפני כשבוע דו"ח מפורט ובו ראיות שאיראן פועלת להשגת נשק גרעיני. זה היה דו"ח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית".
"קיימות חברות קבועות ולא קבועות במועצת הביטחון שמאמינות שהן יכולות באמצעות דיפלומטיה, לשכנע את איראן לנקוט בצעדים שעד-כה היא לא הראתה כל נכונות אליהם. אנו מכבדים את המחוייבות לדיפלומטיה, אך סבורים שהגיע הזמן שהקהילה הבינלאומית תביע את עמדתה ביחס לצעדים החד-צדדיים האלה שעלולים להוביל למירוץ חימוש גרעיני במזרח התיכון", אמרה.
במקביל, אמר בכיר אמריקני בממשל אובמה כי עמדתו הפוליטית של ראש הממשלה נתניהו מסוכנת - בשל המחלוקות בתוך הקואליציה בישראל על רקע חידוש המגעים עם הפלסטינים. "הישראלים יודעים כי הדרך להישאר בצד החיובי, של הקהילה הבינלאומית ואיתנו, היא לוודא שמקרים כאלו לא יחזרו". הבכיר הוסיף כי תיתכן תקופה מתוחה בין שתי המדינות, שעשויה להימשך ימים ועד שבועות - כאשר וושינגטון תנסה להוציא לדרך בכל זאת את השיחות הבלתי ישירות בין ישראל לפלסטינים.