אירופה לנתניהו: פעל לשלום, למען הקשר הכלכלי
אחרי ארה"ב והקוורטט, גם האיחוד האירופי מותח ביקורת חריפה על הבנייה במזרח ירושלים. לפני בואה לארץ, שרת החוץ האירופית קראה לרה"מ "לגלות מנהיגות". שר החוץ השבדי: "אולי זה היה צעד מכוון". הפלסטינים מרוצים מתגובת ארה"ב
רגע לפני ביקורה הראשון במזרח התיכון, שרת החוץ החדשה של האיחוד האירופי מבהירה לישראל: כדאי מאוד שלא יהיו עוד מבוכות בסגנון ביידן. קתרין אשטון הבריטית הלכה היום (שבת) בעקבותיה של מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, וגינתה את תוכניות הבנייה במזרח ירושלים. "זה מדאיג מאוד", אמרה, ורמזה שאירופה תוכל להשתמש בשוט הכלכלי אם לא תושג התקדמות לשלום.
משבר הבנייה - כותרות אחרונות ב-ynet
- פלסטינים: "ארה"ב תערוב שלא יבנו במזרח י-ם"
- מופז: אסור היה להביך את ביידן, טעות אסטרטגית
- אבו מאזן: הבנייה במזרח י-ם טירפדה את המו"מ
- הקוורטט גינה את ישראל: "לא לצעדים חד-צדדיים"
אשטון, שדיברה עם עיתונאים בתום פגישה עם כמה שרי חוץ אירופים בפינלנד, הסבירה ש"אני מודאגת מכך שישראל הודיעה על כך (על הבנייה) בדיוק כאשר שיחות הקרבה עם הפלסטינים אמורות להתחיל".
היא גם התייחסה למצבו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ש"נהנה מפופולריות רבה בארצו, ומשקט ביטחוני יחסי". לדבריה, "זה הזמן שבו מנהיג צריך לגלות מנהיגות ולמצות את הסיכוי לשלום באמצעות הסכם שיביא לשגשוג לעמו".
"אנו זקוקים לשלום באמצעות משא ומתן, זה חייב לקרות מהר", הוסיפה שרת החוץ של האיחוד, שביום רביעי צפויה לבקר בישראל וברשות הפלסטינית - במסגרת הסיור המזרח-תיכוני שלה.
כשנשאלה מהן האפשרויות ללחץ אירופי, לעומת ארצות-הברית, אשטון הזכירה ש"יש לנו קשרים עסקיים חזקים עם ישראל, וישראל רוצה להעלות את רמת הקשרים שלה איתנו. השאיפה היא להבהיר להם שהפתרון הוא הסכם שיושג במשא ומתן. ההזדמנות העיקרית של ישראל - כמו הפלסטינים - היא חיזוק היחסים איתנו, לו הם שואפים".
מורטינוס: הבנייה לא תאפשר לקבוע גבולות
לדעתה של אשטון הצטרף שר החוץ השבדי, קרל בילדט, שלמרות הסברי נתניהו אף העלה את החשד שישראל הודיעה על הבנייה החדשה בכוונה. "ממשלת ישראל אומרת שהיא רוצה לחדש את המגעים לשלום, אבל הסימן שהם שיגרו עם הרחבת מזרח ירושלים הוא רע מאוד", אמר בילדט לכתבים. "עכשיו על ישראל להוכיח שהיא באמת רוצה שלום".
שר החוץ הספרי, מיגל מורטינוס, שארצו היא הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, הביע דאגה מכשלון ההזדמנות האחרונה לשלום, בהיעדר התקדמות. "עכשיו זה עוד לא מאוחר, אבל אם נחכה יותר משנתיים זה יהיה מאוחר מדי", הוא הסביר, על רקע התרחבות ההתנחלויות ומזרח ירושלים. "זה יהיה קשה במיוחד לקבוע גבולות בין ישראל למדינה הפלסטינית, כי יהיו יותר התנחלויות. בנוסף, ההנהגה הפלסטינית המתונה לא תוכל להחזיק מעמד כפרטנר לשיחות".
בתוך כך, הפלסטינים הביעו סיפוק מההצהרות האמריקניות החריפות בגנות הודעת הבנייה הישראלית על 1,600 יחידות דיור ברמת שלמה.
"הרשות הפלסטינית מברכת על ההודעות של הילרי קלינטון ושל הקוורטט, שגינו את החלטת הממשלה הישראלית לבנות התנחלויות במזרח ירושלים שנכבשה ב-1967", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית ראש צוות המו"מ באש"ף, סאיב עריקאת.
הוא הדגיש כי "אנו דורשים הפסקה מוחלטת של ההתנחלוית, וסוף למדיניות הישראלית הבלתי נחוצה וההרסנית לתהליך השלום, במיוחד לאור המאמצים הכנים של הממשל האמריקני לאפשר חידוש משא ומתן רציני".