אמריקנים מתרגשים: הרפורמה הצילה את חיינו
ילדיה של אנה לא ייאלצו לבחור בין קניית תרופות לתשלום חשבונות, סוזן לא תצטרך לשלוח את בנה החולה לגור בקנדה ואילו קרייג חושש שחוק הבריאות מכרסם בחופש. תושבי ארה"ב סיפרו ל-ynet על תחושותיהם אחרי אישור הרפורמה ההיסטורית
אישור חוק הבריאות בארצות הברית אמנם נתפס כניצחון של הנשיא ברק אובמה ועמיתיו הדמוקרטים, אולם עשרות מיליוני אמריקנים מרגישים שהם המנצחים האמיתיים. כמה מאזרחי המעצמה הגדולה בעולם סיפרו הלילה (ג') ל-ynet על תחושותיהם בעקבות הצעד ההיסטורי.
עבור אנה מריה סמית, ההצבעה בבית הנבחרים היתה הצבעה אישית ביותר, שהכריעה לגבי חייה. אנה, בת 40 מהעיר קנדלר במדינת צפון קרולינה, סיפרה ל-ynet כי הרפורמה המקיפה במערכת הבריאות העניקה לה תקווה אחרי שנים ארוכות של מאבק בחברות הביטוח.
הקרב על הבריאות - כל הדיווחים ב-ynet
- היסטוריה בארה"ב: רפורמת הבריאות אושרה
- אובמה מביע שביעות רצון: "כך נראה שינוי"
- מייקל מור לשמרנים: אל דאגה, נטפל גם בכם
- נקודת המפנה של הנשיא אובמה / פרשנות
"ברוב שנות חיי לא היה לי ביטוח רפואי, משום שעבדתי בשכר מינימום", הסבירה. "אבחנה רפואית שגויה גרמה למצב שבו אינני כשירה לעבוד. בשנים הספורות שדווקא היה ברשותי ביטוח רפואי, נאלצתי להיאבק כדי לעמוד בתשלומים הנוספים ובטיפולים שחברת הביטוח סירבה לכסות. כך הצטברו לי חובות בסך אלפי דולרים".
הפגנה שנערכה מול הקונגרס בעת ההצבעה (צילום: רויטרס)
סמית לא הלכה לרופא מאז אוגוסט, על אף שרבים מבני משפחתה לקו בסרטן והיא נמצאת בקבוצת סיכון גבוהה. "זה הסיפור של רוב האנשים שאני מכירה. אני מקווה שילדיי לא ידעו יותר מה זה אומר לא לראות רופא אלא אם כן אתה מגיע לחדר המיון. אני מקווה שבניגוד אליי הם לא יצטרכו לבחור בין קניית לתרופות לתשלום חשבון הגז".
האם הנרגשת סיפרה עוד: "בכיתי כשהרפורמה אושרה. לי היא אולי כבר לא תסייע, אבל אני מתנחמת בידיעה שבני לא יישאר ללא טיפול רפואי כי הוא לא מרוויח מספיק, שנכדיי לא יידעו מהי קנאה באדם המסוגל להרשות לעצמו תרופות. אלו הן המחשבות שעברו בראשי בעת שאושר החוק - ודמעות של אושר זלגו על פניי".
כבר לא חייבים להגר לקנדה
גם בשביל סוזן, תושבת מערב ארצות הברית, אישור חוק הבריאות הוא ניצחון אישי, ולא במקרה היא חוגגת עם בני משפחתה את הרפורמה. "בני הצעיר סובל ממחלה כרונית. למרבה המזל, אני עובדת כמרצה ומתוקף תפקידי זוכה לביטוח רפואי גם לבני משפחתי. אולם הוא יאבד את הביטוח שלו בגיל 23.
כיום, אמריקנים הסובלים ממחלות כרוניות ואשר מבקשים להירשם לחברת ביטוח רפואי נדחים על הסף. החוק החדש יימנע מהחברות לפסול מבוטחים. "במצב
הנוכחי זה היה עולה לנו אלפי דולרים בשנה כדי לממן את הטיפול הרפואי שהוא זקוק לו. נמנעתי מלברר כמה זה עולה מרוב שזה כל כך מפחיד".
אולם כעת סוזן ומשפחתה מרגישים רגועים. "אני מאושרת, אני באקסטזה", היא אמרה אחרי אישור החוק. "עד היום חשבתי שאצטרך לשלוח את בני ללמוד בקנדה, משום ששם יש ביטוח רפואי בחינם. לא שמחתי מהפשרות שאימץ אובמה כדי לאשר את החוק, אבל החוק הזה הציל את חיינו".
יו-קיאן ליו, סטודנטית לרוקחות בבירת ארה"ב אמרה ל-ynet כי תמיכתה בחוק הבריאות היא גם אישית וגם מקצועית. "הרגשתי כל כך טוב שהרפורמה עברה. הרצון שלי לעזור לאנשים כרוקחת שולב בתוך הרפורמה, וזה הישג גדול. אני מכירה אנשים רבים שאינם מבוטחים כעת, ויבוטחו בזכות התכנית החדשה. אני מכירה גם אנשים מבוגרים שלא יכלו להרשות לעצמם טיפול רפואי בגלל העלויות - וזוהי פשוט בושה. מדובר בעול משמעותי שיירד מהם".
"הרפורמה פוגעת בשוק החופשי - ובחופש"
אולם ישנם לא מעט אמריקנים המתנגדים לרפורמה בכל תוקף. קרייג קנון, בן 26 ממדינת וושינגטון, אמר ל-ynet: "בהתחלה רק חששתי מהרפורמה, אבל כעת אני מתנגד לה לחלוטין. התכנית הזאת תאפשר לאנשים
גישה חסרת פרופורציות לחייהם ולמנהגיהם של אחרים. זה ייהפך להיות העסק של כולם אם אדם מעשן, שותה או שמן במידה מופרזת וזה מגביל את חירותם של האנשים".
קנון הודה כי הנושא שכואב ללבו יותר מכל הוא העלאת המסים. "כמובן שזה העניין המרכזי. נאלץ לשלם מסים גבוהים ברמה מטורפת, וזה ייאלץ עסקים קטנים ויזמים לסגור את עסקיהם, מה שיחמיר את המצב בשוק העבודה. השוק החופשי עובד אם אתה מניח לו לנפשו, והוא מת כשמפעילים עליו רגולציה לעייפה", סיכם קנון.