עוד גישה ועוד גישה: לטייל בפסח כמו כל אדם
לנפוש בחג זה פשוט - רק צריך להחליט איפה. אבל אנשים עם מוגבלויות צריכים לחשוב מעבר: האם מסלול הטיול מתאים לכסא גלגלים? האם במלון יש מאחז במקלחת? השנה מגוון אטרקציות תיירותיות יהיו נגישוֹת גם לאוכלוסיית בעלי המוגבלויות, שבעבורם חירות זו בעצם השאיפה לשיוויון, עצמאות ונגישוּת
אז איפה אתם בחג - בצימר בצפון, במלון בירושלים או יורדים לנגב ? היכן שלא תהיו, אתם רק צריכים להחליט לאן, להיכנס לרכב ולנסוע. אבל למאות אלפים מאוכלוסיית ישראל, הדברים אינם כה פשוטים. בני אדם עם מוגבלויות שונות - החל בנכויות פיזיות, עבור בכבדי שמיעה וראייה וכלה בפגועי נפש - צריכים לתכנן היטב היכן יבלו, והאם האטרקציות התיירותיות בכלל רלוונטיות בעבורם.
חוסר הנגישות למקומות, מתקנים ואתרים בארץ גורם סבל רב לאנשים רבים עם מוגבלויות ולבני משפחותיהם, ומונע מהם יציאה מביתם והשתלבות בחברה. בחג הפסח, שבו יוצא עם ישראל לנפוש, לטייל ולהשתתף בפעילויות ואירועים שונים, יוכלו גם בעלי נכויות ומוגבלויות לחגוג בכמה אתרים נגישים.
יותר מ-10% מתושבי ישראל הם אנשים בעלי מוגבלות, מתוכם כ-150 אלף מוגדרים נכים קשים. בעשר השנים האחרונות רמת הנגישות עברה מהפכה בישראל, ואם פעם היה ניתן להמליץ על שניים-שלושה אירועים או טיולים שנגישים, כיום יש עשרות פינות פיקניק, מסלולים ואטרקציות נגישות, מהצפון ועד הדרום, אפילו לונה-פארקים.
בפסח, גם בעלי מוגבלויות יוכלו לטייל (צילומים: באדיבות נגישות ישראל)
מה שמתאים לחירשים, לאו דווקא מתאים לעיוורים
ההבדל במוּדעוּת לבילוי במקומות נגישים, שהולכת וגדלה בשנים האחרונות, נעשה בזכות ההסברה הרחבה בתחום, ומאבקן של עמותות לשיוויון זכויות והשתלבות בחברה כמו כל אדם.
"אנחנו לא אירופה או אמריקה, אבל המצב הרבה יותר טוב", אמר יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר, בשיחה עם ynet. "הדבר היחידי שאנחנו עוד נלחמים עליו, זה שכמעט בכלל לא מפרסמים ואין מידע מפורט לגבי אמצעי נגישות. במקרה הטוב יהיה כתוב 'יש נגישות', אבל לאדם מוגבל זה לא ברור".
וגנר הסביר שהואיל וקיימים סוגים שונים של מוגבלויות, האתרים והמקומות צריכים לפרט באיזו נגישות מדובר. למשל, חיוני שיהיה כתוב להיכן ניתן להיכנס עם כסאות גלגלים, האם יש חנייה לנכים, מזנון נגיש וכדומה. נוסף על כך, מה שמתאים לחירשים לאו דווקא מתאים לעיוורים, ולכן פירוט על סוג הנגישות חיוני ביותר לאוכלוסייה זו.
"ההבדל בין אדם שמוגבל לכזה שאינו, הוא שבעל מוגבלות יצא מהבית ללא ידיעה אם תהיה לו חנייה, שירותים וכדומה. פרטים שאדם ללא מוגבלות לא צריך לחשוב עליהם", הסביר וגנר.
האתרים צריכים לפרט יותר בנוגע לנגישות. מסלול נגיש לאדם בכיסא גלגלים
גם מנדי לייטון, פעילה למען זכויות אנשים מוגבלים בישראל שרתוקה לכסא גלגלים, הביעה תסכול מכך שאתרי תיירות שנחשבים ידידותיים לבעלי מוגבלויות, עדיין אינם נגישים או מפורסמים דיים.
"המקום לספונטניות בחיים שלך מצטמצם", אמרת לייטון בשיחה עם ynet. "צריך לבדוק מראש את המקום שאליו הולכים וגם אם הוא נגיש, עדיין ישנן אטרקציות שאני לא יכולה לעשות. אז אם יש אטרקציה שהיא כבר נגישה, אז למה לא עד הסוף?"
לייטון, שנהפכה אמא לא מכבר, חווה על בשרה גם קשיים כהורה שרוצה לבלות עם ילדיה בטיולים בשבת או בחגים שונים. "נגישות זה גם אומר שתהיה לי את היכולת לשחק עם ילדיי", הוסיפה לייטון, "שהמתקנים יהיו בגובה מתאים, שתהיינה נדנדות שמותאמות להורה מוגבל או מקומות שיש בהם עבירוּת לכסא גלגלים. העניין נהפך להיות קריטי במקומות שונים, למשל בחוף הים, כי רק חוף שבו יש מסלול גישה למים - מאפשר לי לרחוץ בהם".
"עסק נגיש = עסק מרוויח"
בעקבות חוסר הגישה לאטרקציות תיירותיות שונות - ביניהן מסעדות, מסלולי טיול ובתי מלון - החליטה "נגישות ישראל" לשלוח סוקרי שטח מיוחדים (מוגבלים, וגם כאלו שאינם) שמלקטים מידע על אודות אתרים נגישים ורמת נגישותם, ומפיצים אותו.
לבדוק מראש את המקום שאליו הולכים. שולחן פיקניק מונגש בפארק הירדן
"הסוקרים שלנו בודקים מקומות בעזרת טופס סקירה מיוחד שמכיל פרמטרים ומוציאים מסקנות, כמו בסקר הנגישות של בתי המלון לפסח", אמר וגנר. "מקומות שהם נגישים, אנחנו ממליצים להם לקבל את אות נגישות ישראל, שמכבד את האוכלוסייה המוגבלת. הם נהנים מהפרסום שבנגישות, ובעלי המוגבלויות נהנים מגישה שיוויונית - כפי שמגיע לכל אחד".
סוגיית הנגישות לאתרים תיירותיים ועסקיים תופסת תאוצה רבה יותר בעולם, וכיום בעלי עסקים רבים ואטרקציות תיירותיות מבינים שלהנגשת אתרים יש פוטנציאל רווחי. "הם מבינים שזו השקעה עסקית לכל דבר", הסביר וגנר. "אנו קוראים לזה בארץ: עסק נגיש = עסק מרוויח".
בחופשת הפסח הקרובה תוכל האוכלוסייה המוגבלת בישראל לחגוג ולבלות כאחד האדם בעשרות אטרקציות ומקומות תיירותיים בארץ, בהם פסטיבלים, פארקים, מוזיאונים, מסעדות כשרות וגנים לאומיים.
"הברכה שלנו אומרת שחג החירות זה החג שהכי קרוב לעיסוק שלנו בנגישות", סיכם וגנר, "כי אנחנו שואפים לעצמאות, שיוויון ונגישות, והכל בעצם מגולם בתוך החירות שלה אנחנו שואפים".
צוות ynet תיירות מאחל חג שמח, שיוויוני, נגיש ובטוח לכולם!