ארבעת היסודות להצלחה ולאיזון בקריירה
תכונות המיוחסות לאש, למים,לאוויר ולאדמה קיימות גם בעבודה ובקריירה. האש היא המרץ אך גם התפזרות ולקריסה, האדמה היא העשייה הממוקדת, אך גם קיבעון, המים הם הגמישות, אך גם היעדר תכנון, ואוויר המייצג רעיונאות - אך גם חוסר ביצוע
על ארבעת היסודות של הבריאה והקיום - אש, מים, אוויר ואדמה - אנחנו רגילים לשמוע בשיחות רוחניות, לא בהקשרים של עבודה וקריירה. אך למעשה, בלעדיהם שום דבר לא יכול להתקיים או להיווצר. והם מצויינים להמשלת מה שנחוץ לכולנו בניהול נכון של הקריירה והאופן בו אנו מממשים את היכולות שלנו.
אש - שלא תשרוף אתכם
רובנו רוצים להיות אש בעבודה. ליזום, לעבוד במרץ מלאי תשוקה והתלהבות. רוב המגייסים רוצים עובדים שיש להם אש בעיניים. אך לאחרונה נתקלתי בעובדים עם אש, ששכחו שאש גם שורפת.
עודף אש יחד עם אוויר נוטים לייצר אדם עם המון מוטיבציה והמון רעיונות. לכאורה זה הדבר הכי נפלא שיש, אך כשהאלמנטים האלה לא מאוזנים יש נטייה עצומה ללחץ מרוב רעיונות ויוזמות שאנחנו ממציאים ולא מספיקים ליישם.
מה לעשות?
- אם אתם מזהים את עצמכם ככאלה, קחו נשימה. אתם כנראה מלחיצים את עצמכם.
- רשמו אותם במחברת, ותתבלו בקצת "אדמה" שתראה לכם איזה רעיון נכון כרגע ליישום.
- כך תוכלו להתחיל לעבוד על כל רעיון ביסודיות האופיינית ליסוד האדמה.
חוסר היכולת להרגיע את האש ולאזן אותה באדמה שתביא חלק מהרעיונות למימוש, מקשה על המשך העבודה. חסר גם השימוש ביכולת המושכלת של יסוד האדמה להבין, שלא ניתן לממש את כל הרעיונות בבת אחת, כמו גם לראות אילו רעיונות ראויים למימוש מיידי. כל אלו יכולים להביא אדם להיסטריה ולחוסר יכולת לתפקד, ובמקרים קיצוניים שחוויתי כבר, אפילו להתפטר כי "מעמיסים עלי עבודה" או "אני לא בנוי לעבודה בלחץ הזה" – כשהאמת היא, שבמקרים כאלה אנחנו מלחיצים את עצמנו.
אדמה - היו פתוחים לשינויים
כולנו יודעים שרעיונות כדאי לקרקע, להביא למציאות. לאפשר להם להגיע לידי מימוש דרך עבודה צעד אחר צעד, בצורה מחושבת וברורה. כולנו רוצים להיות מחושבים ולא פזיזים בהחלטות שלנו ובאופן טבעי גם מעסיקים מעריכים אנשים שמצליחים להביא רעיונות גדולים למימוש יסודי. אבל באופן לא מפתיע, גם כאן, להיות יותר מדי מקורקע ומחושב יכול לתקוע אותך בתהליכים שיש בהם צורך לשינוי. כי האדמה יכולה גם לחנוק.
התחלתם משימה, ברורים ומסודרים? ולפתע יש שינוי בסביבה: מתחרה עלה בקמפיין, יש שינוי הכרחי בלוח הזמנים, הבוס התחלף, אנשים נוספו לצוות. האם אתה נשאר עם אותן תובנות ישנות?
מה לעשות?
- גם אם התובנות נאמרו על ידי אנשים חכמים או על ידי הבוסים שלך, יש מקום להפוך, בעדינות של יסוד המים, את התמונה ולראות אם היא עדין מתאימה למציאות העכשווית.
- להתגמש ולהבין, לדוגמה, שאם הלו"ז נעשה צפוף, יש לתבל במעט מיסוד האש - אפילו שבדיוק שמעתם הרצאה על איזון בין חיים ומשפחה ואתם מאוד רוצים להגיע הביתה בשש - ולעבוד.
- עליכם לדעת לעוף עם רעיונות מהירים, שאולי יתאימו יותר לשינויים שאירעו.
מים - זורמים בעבודה
רובנו יודעים שכדאי לנו לזרום עם שינויים, להיות קלילים ביחס למהמורות בדרך, לא להיות דרמטיים מדי, וכן להיות רגישים וגמישים גם לסביבה, לצוות שלנו, לשינויים בשוק וכו'. הזרימה ויסוד המים חיוניים לכל אלה, אך מים יכולים גם להטביע אותנו, ומרוב זרימה אנחנו יכולים להישאר בלי מיקוד, וללכת לאיבוד.
גם כאן עודף הוא חוסר: אנשים שיסוד המים שולט בהם בעודף, עלולים לאבד עמוד שדרה ברור, לזוז כל הזמן, להיסחף לעבודה אחרי כל רעיון חדש, לשנות כיוון עם כל גחמה, להיות מגיבים תמידיים לסביבה ולשינויים במקום להתייצב על אסטרטגיה יציבה וברורה. ללא איזון של יסוד זה נאבד כיוון ברור ומוגדר ששומר על עקביות ויהיה לנו קשה להצליח.
מה לעשות?
- הכינו שלד של תוכנית עם מטרות ויעדים.
- אל תסטו מהתוכנית הכללית בגלל כל דבר קטן.
- הגיבו, התגמשו ו"תזרמו" עם השינוי - אבל רק היכן שצריך.
- לשמור עיניים על הסביבה, על המתחרים, על תנאי השטח המשתנים - זה חשוב. אבל כמו בנהיגה, לא פחות חשוב לשמור את העיניים גם על הדרך ועל היעד אליו תכננת להגיע.
רוח – חלומות מגשימים?
רובנו רוצים להיות מלאי רעיונות, לעוף עם כל הזדמנות רחוק קדימה, רואים הרבה מעבר למה שכבר "ידוע", חושבים "מחוץ לקופסא" - אלו הם העובדים בעלי החזון, היודעים לעוף, השוחים באוויר. אך אנשים שיסוד האוויר שולט בהם בעודף, עפים תמידית ולא מצליחים לקרקע רעיונות, אין להם סבלנות לפרוט אותם לפרטים, ומהר מדי הם עוברים לרעיון הבא ושוללים את הקודם.
מה לעשות?
- יש להוסיף יסוד אדמה בריא, לקרקוע, יחד עם יסוד מים, שידע בעדינות גם לוותר על רעיונות לא מספיק רלוונטיים.
- להוסיף אש, שתיתן את המרץ והתושייה לקדם דברים ולא לעסוק רק ברעיונאות.
איזון, איזון, איזון
גם כאן איזון הוא מילת המפתח, ונדמה לי שככל שאנחנו מזהים את היסודות שמפעילים אותנו, אנחנו יכולים לעצור לרגע לבדוק אם אנחנו באיזון הנכון בין הרוח שבנו, האש שלנו, האדמה שאנחנו והמים. האיזון יביא אותנו למצות את הפוטנציאל שלנו באופן מלא.
אז תעצרו רגע מדי פעם, במיוחד כשלא כל כך הולך חלק עם העבודה ותשאלו את עצמכם: איזה יסודות אצלי עכשיו "באים בקלות" ואיזה חסרים ואילו יסודות נמצאים כרגע ב"עודף" ועלולים להזיק. ופעלו להשיג איזון.
בהצלחה.
הכותבת, רויטל הנדלר, היא מנכ"ל AllJobs דרושים .