פרשת "הולילנד": החשדות, השיטה והקומבינה
המשטרה חושדת כי במוקד הפרשה החדשה - מכונה משומנת היטב של קשרים וכסף: רואה חשבון שהסווה כספי שוחד, יזם נדל"ן שגייס בכירים לקבל שוחד, מהנדס העיר שהפך את עמדתו בתמורה לכסף ואחד המקורבים ביותר לרה"מ לשעבר אולמרט
פרשת "הולילנד", שעל-פי חשדות המשטרה נחשבת לאחת החמורות בתולדות המדינה, חושפת תשלום שוחד בסכומים חסרי תקדים לפרויקטים בסדר גודל עצום, שבהם נקשרו במשך שמונה שנות השתלשלות העניינים שורת בעלי תפקידי בעמדות בכירות, הן במגזר העסקי והן בציבורי. כל אחד מהם מילא, על-פי החשד, תפקיד מרכזי בפרשה. עם זאת, לא כל הפרטים ניתנים לפרסום גם בשלב זה, ובית המשפט האריך היום את מעצר החשודים.
אתמול (יום ג') הפכה החקירה הסמויה לגלויה, עם מעצרם של החמישה, שבבתיהם נערכו חיפושים. גם חברת "פולאר השקעות" הודיעה היום לבורסה כי נערכו חיפושים במשרדיה. במוקד הפרשה - תשלומי שוחד שעל פי החשד ניתנו לבכירים בתמורה לקידום פרויקטים של אנשי עסקים. הבולט מביניהם הוא פרויקט הדיור "הולילנד" בדרום-מערב העיר - שכבר הוכתר כ"מפלצת" נדל"ן כעורה, בין היתר על ידי השופט שדן במעצר החשודים. עוד נושאים שקשורים בפרשה הם פרויקט בנייה שלא יצא לפועל בצוק מנרה שבאצבע הגליל ופרויקט של חברת "הזרע" באזור חיריה.
הלל צ'רני: בעל הקרקעות שהפך לחשוד המרכזי
על פי החשד, איש הציר המרכזי בפרשת השוחד החמורה עומד הלל צ'רני, איש עסקים ומבעלי הקרקע של פרויקט הולילנד בירושלים וצוק מנרה
שליד קריית שמונה. על-פי החשד, שילם צ'רני שוחד לבכירים בקרב מקבלי ההחלטות בשני המקרים, בסכום של עשרות מיליוני שקלים. בין היתר, מדובר בנושאי תפקידים בוועדת הבנייה ובמינהל מקרקעי ישראל.
אורי שטרית: המהנדס שהתנגד - עד שקיבל כסף
בין השנים 2001 ל-2006 כיהן אורי שטרית בתפקיד מהנדס עיריית ירושלים, כשבמקביל ניהל בתל אביב משרד אדריכלים בבעלותו. תחילה התנגד נחרצות לבנייה המאסיבית בפרויקט "הולילנד", עד שעל-פי החשד, קיבל מבעלי החברה סכומי כסף ונכסים בסכום של מיליוני שקלים שהפכו אותו לתומך נלהב בתוכנית. בין היתר, הוא חשוד כי פעל להגדיל את היתרי הבנייה שם, עד שהגיעו בסופו של דבר למאות יחידות דיור בפרויקט ובעצם כך להגדיל מספר יחידות הדיור שעמד בסופו של דבר על כמה מאות.
על פי החשד, במסגרת ניסיונותיו להסתיר את השוחד שקיבל, הוציא שטרית מהמשרד שבבעלותו חשבוניות כוזבות בניגוד לחוק. עם מעצרו, הוצא צו הקפאה על חשבונות הבנק שברשותו, והוחרמו מסמכים מהתקופה שבה שימש מהנדס העיר. העבירות המיוחסות לו הן לקיחת שוחד, הלבנת הון, זיוף מסמכים, רישום כוזב במסמכי תאגיד, ומרמה והפרת אמונים. יצוין כי שטרית הוצב במקום ה-48 ברשימת "קדימה" לכנסת ה-17. עם זאת, לעובדה זו אין לפי שעה כל נגיעה לפרשה החדשה. לפני הבחירות נמסר מטעמו של אולמרט כי "מר אורי שטרית צורף לרשימת קדימה בשל איכויותיו וניסיונו".
אורי מסר: יד ימינו של אולמרט שהפך למתווך
על-פי החשד, קיבל בפרשה עו"ד אורי מסר מאות אלפי שקלים כדמי שוחד בין השנים 2003 ל-2006.
מסר, הנחשב לאחד המקורבים ביותר לראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, היה לפי החשד החוט המקשר בין הבנייה במתחם הולילנד לבין הפרויקטים בצוק מנרה ואלו של חברת הזרע. על-פי החשד, הוא שימש מתווך במטרה לקדם אותם. הוא חשוד בטשטוש העברת כספי השוחד על-ידי הוצאת חשבוניות פיקטיביות כאילו העניק בתמורה להן שירותי ייעוץ לחברות האמונות על הבנייה. בדיון בבית המשפט, שם הוארך מעצרו ב-6 ימים נוספים, אמר: "יש לי הרבה מה להגיד, ואספר כשזה יתאפשר לי". החשדות המיוחסים למסר הם תיווך בשוחד, הלבנת הון וקשירת קשר.
מאיר רבין: יזם הנדל"ן ו"מגייס" המשוחדים
עוד ציר מרכזי בפרשה הוא מאיר רבין, יזם ואיש נדל"ן המתמחה בקידום פרויקטים - שנשכר על-ידי חברת "הולילנד". על-פי החשד,
שימש רבין מתווך מטעם בעלי הקרקע אל מול בכירים בעיריית ירושלים ובוועדה המקומית לתכנון ובנייה לקידום התוכנית. באופן מעשי, היה אחראי לאיתור בעלי תפקידים שהעריך שיוכל לזכות בתמיכתם בתמורה לתשלום שוחד. סכום הכסף ששילם לנושאי המשרות שעמם פעל עומד על עשרות מיליוני שקלים.
אליהו חסון: רואה החשבון שטשטש את הראיות
חשב קבוצת החברות שניהלו את הפרויקט בירושלים, אליהו חסון, חשוד כי במסגרת השתלשלות הפרשה, היה אחראי על הסוואת כספי השוחד שניתנו לבעלי התפקידים השונים בעירייה ובוועדות השונות. בפשיטה שנערכו במשרדי החברה, נתפסו מסמכים המעידים על כך כי ידע שאותם כספים שבהם טיפל נועדו לתשלום שוחד למקבלי החלטות.