ממעוף הציפור: מבט אל נופי הגליל מזווית אחרת
סיור ומבט מפסגות הרים אל נופי הארץ, מאפשר מפגש בין אדמה, שמיים וים, בין יקיצה עם בוקר וזריחה במזרח, לתצפית רומנטית ושקיעה במערב. ואין כמו את השבוע להתחיל - עם מבט מהגליל
פסגות הרים הן הבטחה גדולה. משה רבנו הביט מהר נבו אל ארץ ישראל. מעל פסגת הר הצופים משתחווים אפיים לירושלים, ובהר סיני האופק הרוחני היה אין סופי.
סיור ומבט מפסגות הרים אל נופי הארץ, מאפשר מפגש בין אדמה שמיים וים, בין הפרטים הקטנים לתמונה הכוללת, בין מבט עם בוקר אל זריחה במזרח, לתצפית רומנטית אל מול שקיעה במערב.
נצא לטיול אל ארבע רוחות הגליל ונצפה אל נופיו מפסגות הרים ומגבעות רמות ובסופו של יום, אפשר שהעין תשבע מהמראה והנפש תתמלא עדנה.
מבט אל עמק החולה והרי הגולן מהגליל העליון (צילום: זיו ריינשטיין)
מבט מעיר הקודש - המצודה בצפת
היה זה עוד בימי המרד הגדול של היהודים ברומאים, כשקומץ יהודים התבצרו במצודה אשר בצפת, וחיכו ללגיונות הרומאיים ששטפו את הגליל במסע טיהורם הגדול, ומאז ועד היום עברה המצודה עליות ומורדות, כיבושים, הרס ופריחה.
הצלבנים בנו אותה במאה ה-12, הממלוכים הפכוה ליצירת מופת של הארכיטקטורה הצבאית בישראל במאה ה-13, העותמאנים הותירו בה את שרידיהם ורעידת אדמה ב-1837 סתמה עליה את הגולל ואבניה נבזזו לשיקום העיר.
על שרידי המצודה הוקם גן עירוני המשלב בשטחו שבילי נוף, פינות ישיבה, מצבת זיכרון לחללי מלחמת השחרור ומרפסת תצפית שהנופים הנשקפים ממנה עוצרי נשימה.
נעלה בשבילי הגן הנאים אל מרפסת הנוף. נשב על מעקה האבן, ונתבונן סביבינו. מדרום-מערב באופק נבחין בהרי נצרת וקרוב יותר צוק הארבל, שגם הוא שימש מסתור למורדים בגליל.
מדרום-מזרח, ימת הכנרת נשקפת כעין כחולה מוקפת הרים העיר טבריה לחופה, ורכסי דרום רמת הגולן כמו גולשים אל המים. אם נביט מזרחה, נראה את הרי הגולן ורכסי התילים הגעשיים הפורעים את הנוף, ונהר הירדן החורץ בקרקע הקשה את הדרך מצפון עד שייגעו מימיו במי הכנרת.
שימש מסתור למורדים בגליל. מצוק הארבל (צילום: אסף דורי)
את הנוף הנשקף ממרומי המצודה לא תשכחו במהרה. חרטו אותו היטב בזיכרונכם, כי מעטים המקומות המיטיבים עם הצופים מהם.
איך מגיעים: נכנסים לעיר צפת עד אגד ובהתאם לשילוט ל"גן המצודה".
מבט אל הים מחוטם הכרמל
רמת הנדיב, אשר בזכרון יעקב, שופעת פינות חמד ותצפיות מרהיבות עין לעבר חוף הכרמל. נשים פעמינו ל'מנצור אל עקב', היא חורבת עקב, אשר בחוטם הכרמל על גבעה ברום 142 מטר מעל פני הים, והנוף הנשקף ממנה צבוע בכחול של הים, בירוק של שדות היישובים הזרועים למרגלותינו ובמשב הרוח הנעים המגיע כמעט תמיד ממערב.
נפתח את הטיול בשביל המסומן אדום ומתחיל במגרש החנייה של גן הנדיב. נצעד כקילומטר ונגיע לווילה מפוארת מהתקופה הביזנטית שהיתה כנראה חלק מבית חווה מבוצר ומסביבה מתקנים חקלאיים, גת, בית בד וגורן. בחצר בור מים ובאגף המגורים נמצא מקווה.
נוף צבוע בכחול ים. מנצור אל עקב, רמת הנדיב (צילום: דורון הורביץ, לע"מ)
נמשיך עוד כ-100 מטרים ונגיע אל שפת המצוק, למרפסת תצפית נפלאה אל נופי מישור החוף והכרמל. על פי המסורת, יש הגורסים שכאן נקבר רבי עקיבא שהוצא להורג על ידי הרומאים בקיסריה הסמוכה, ומכאן כנראה שמו של האתר - 'חורבת עקב'.
איך מגיעים: גן הנדיב בזכרון יעקב. היציאה ממגרש החניה. שביל אדום.
הר הקפיצה - כל כך יפה, שבא לקפוץ
כאילו יד נעלמה ציירה מעשה אמן את חמוקי הגליל התחתון הנשקפים מהר הקפיצה. עמק יזרעאל ובקעת כסולות הפרושים למרגלותינו, השדות המחליפים צבעם מירוק של סתיו אל צהוב של קיץ, בתי הקיבוצים והמושבים שרעפיהם צבועים אדום והעיר נצרת הסמוכה - כל אלה הם תפאורה בלבד לעומד אל מול הנוף בהר הקפיצה שבנצרת.
המסורת הנוצרית זיהתה את הר קדומים כהר שממנו יצא ישוע אל חייו הרוחניים, אחרי שהכריז בפני תושבי העיר בבית הכנסת שבכפר נצרת, כי הוא המשיח. מכיוון שרדפו אחריו המתפללים כדי להשליכו, נמלט עד למקום זה, וכאן הוא "עבר בתוכם וילך לדרכו.." (לוקאס ד' ט"ו). ואחרים אומרים, קפץ לדרכו החדשה...
לראות את חמוקי הגליל התחתון. מבט מהר הקפיצה (צילום: גדי חגאי, קק"ל)
במשך השנים נתקדש ההר ואף נמצאו בו שרידי מנזר שבו שהו הכמרים ששמשו בקודש בנצרת. לקראת ביקורו של האפיפיור בנדיקטוס ה-16 בישראל בשנת 2009, נבנה בהר הקפיצה אמפיתיאטרון ענק שבו נשא האפיפיור מיסה בפני כ-50 אלף קרואים, והוכשרו כבישי אספלט המטפסים אל ההר, והקרן הקיימת הכשירה מסלול טיול, קל ונח (300 מטר), מרוצף ומשולט לתפארת, אל נקודת התצפית הייחודית שבהר הקפיצה.
זוהי נקודת מבט אולטימטיבית אל כל הרי הגליל התחתון-הדרומי והרי השומרון שבאופק, הרי הכרמל, הגלבוע, גבעת המורה ופסגת התבור.
איך מגיעים: מעפולה דרך כביש המנהרה החדש לנצרת עלית ומשם לפי השילוט.
ומילה לסיום...
אין יפה יותר מלראות ארבע רוחות גליל משלושה אתרים השלובים בנופו. מימד הגובה נותן תחושה של התעלות והעין שאיננה שבעה מהנוף תמיד תחתור אל תא השטח הבא, תחפש עוד ישוב נשכח, תיתלה בוואדי ירוק או מפרש בודד בלב ים. ואתם, צאו לדרך ועשו לכם פסגה משלכם, שהארץ הרי מלאה בשכמותן ואנחנו נמלא אותנו בה.
- אמנון גופר
- מורה דרך המתמחה בתרבות הגלילית, מחבר הספר "סודות גליליים" בהוצאת "עם-עובד".