כמה שווה תלמיד במזרח י-ם? חצי מתלמיד במערב
לפי חוות דעת שכתב יועמ"ש העירייה, בתי ספר יסודיים במערב העיר מקבלים 408 שקל לתלמיד לשנה - ובמזרח העיר רק 214: "פערים אלו מעלים לכאורה חשש לאפליה". העירייה בתגובה: "היועץ משתמש בחוות דעותיו לקידום תפיסותיו הפוליטיות"
האם עיריית ירושלים מפלה בין מוסדות חינוך ותלמידים במזרח העיר ובמערבה? בהחלט כן - לפחות על פי חוות דעת שכתב היועץ המשפטי לעיריית ירושלים, עו"ד יוסי חביליו. בחוות הדעת, שהוכנה בעקבות פנייתו של סגן ראש העיר יוסף (פפה) אללו מסיעת מרצ, מציג עו"ד חביליו את הנתון הבא: בזמן שהעירייה מעבירה לבתי ספר יסודיים רשמיים במערב העיר כ-408 שקל לכל תלמיד לשנה, מקבלים בתי הספר במזרח העיר 214 שקל לתלמיד בלבד. מדובר בכספים המיועדים לכל הפעילויות בבתי הספר.
"מן הנתונים שהועברו אלי, עולה כי ישנו פער משמעותי בין הסכומים שמעבירה העירייה למוסדות החינוך במערב העיר בגין הוצאות תפעול, לסכומים שמעבירה העירייה למוסדות החינוך במזרח העיר", כתב עו"ד חביליו.
"חוות דעתי המשפטית הינה, כי פערים אלו מעלים לכאורה חשש לאפליה ופגיעה בעקרון השוויון, שהוא עקרון יסוד במדינת ישראל ובמשפט ישראל, וקיים חשש כי הדבר לא יעמוד במבחן משפטי", כתב היועץ המשפטי.
עוד הוא כותב, כי בעירייה ניסו להסביר את הפער בהשקעה, בכך שבמזרח העיר, נאלת העירייה להשקיע כספים רבים נוספים בשכירת מבנים, שמתווספים לכספים המושקעים בפעילות בתי הספר - אולם הוא מבהיר כי זו טענה מטעה ביסודה: "במערב העיר, העירייה בדרך כלל בונה את מבני בתי הספר במימון המדינה, ולכן אין צורך לשכור מבנים לבתי הספר הרשמיים. לכן, לדעתי, נושא זה אינו רלוונטי להשוואה, ובוודאי אינו יכול להצדיק את הפערים - ובוודאי פערים כל כך גדולים".
"אפליה לא רק בתקציב"
לדברי אללו, לא רק בזאת מסתכמת האפליה בירושלים. "לצערי, האפליה אינה קיימת רק בנושאי התקציב, אלא מתבטאת גם במובנים הפיזיים - כמו איכות החינוך והפערים בין התלמידים. הנתונים שעולים בחוות דעתו של היועץ המשפטי מראים שקיימת אפליה ברורה בין החינוך במערב העיר למזרחה, אשר אינם אופייניים לשלטון תקין. העירייה צריכה לעשות הכול על מנת לצמצם את הפערים הקיימים - וראש העיר אכן הבטיח לי שייערכו שינויים משמעותיים לטובה".
בעיריית ירושלים דחו מכל וכל את הטענות לגבי אפליה, ותקפו באופן אישי את היועץ המשפטי. "חוות הדעת של היועץ המשפטי מציגה תמונה שטחית ומגמתית של תקצוב מערכת החינוך במזרח העיר", נמסר מהעירייה. "ראש העיר והנהלת העירייה מודעים לפערים בין ירושלים לשאר הערים בכלל ולצרכים במזרח העיר בפרט. מאז תחילת הקדנציה הנוכחית חלו שינויים רבים ביחס למזרח העיר, הוגדלו ההשקעות באופן משמעותי ומתבצעת עבודת מטה רחבה להרחבת המגמה".
על-פי העירייה, מוסדות הלימוד במזרח העיר זוכים להטבות ייחודיות להם, בהן השקעה של 13.6 מיליון שקל בשכירת מבני ציבור - פי 10 ממוסדות במערב העיר (כאמור - הסיבה לכך בפועל היא שבמערב העיר, כספים אלו מושקעים על ידי המדינה). עוד אומרים בעירייה כי במזרח העיר יש השקעה גדולה פי 4 מהמערב בהסעות תלמידים, והשקעה של 2 מיליון שקל בשנה בהדפסת ספרי לימוד.
"מצער שבמקום לסייע לעירייה, משתמש היועץ בחוות דעותיו, שלא בפעם הראשונה, לקידום תפיסותיו הפוליטיות תוך הצגה מגמתית של העובדות", נמסר מהעירייה.
Read this article in English