שתף קטע נבחר
 

מצב שוק הנדל"ן: בעל הבית השתגע

בעלי דירות שכחו שהאופוריה בשוק הנדל"ן כבר הרבה מאחורינו ודורשים מחירים אסטרונומיים. התוצאה: הפער בין המחיר המבוקש למחיר המכירה גדל. מדד הנדל"ן של ממון ו-winwin

שוק הנדל"ן, שבחודש פברואר היה סלקטיבי למדי, הפך קשה עוד יותר למוכרים בחודש מרס. מדד הנדל"ן של "ממון" ולוח WinWin מגלה כי הדבר נובע מכך שמוכרים דורשים מחירים הנתפסים כמופרזים בעיני הקונים, אשר יודעים כי ימי האופוריה בשוק הנדל"ן כבר מאחורינו.

 

 

"מצב השוק גורם לפערים גדולים ביותר בין המחירים המבוקשים למחירי סגירת עסקה," קובע עורך מחירון הדירות, לוי יצחק. בסקר שערך לוי יצחק, בשבועיים האחרונים של מרס נסקרו 1,180 דירות שהוצעו למכירה בערים הגדולות בגוש דן, בשרון ובשפלה, בבאר-שבע ובכרמיאל. במסגרת זו, המחירים המבוקשים הושוו לנכסים דומים בחודשים קודמים והן לעסקאות שנסגרו באותם נכסים ובנכסים זהים להם. ברוב הערים כמעט ולא נדגמו עליות מחירים בחודש מרס, או שעליות המחירים היו מזעריות. בחלק מהערים נדגמו עסקאות במחירים בשיעורים נמוכים מעט יותר מאשר בפברואר, אך המחירים המבוקשים בכל המקרים היו גבוהים יותר, ובהרבה. כך, למעשה, נוצרו פערים גדולים בין המחירים הגבוהים המבוקשים לבין מחירי סגירת העסקה.

 

חיפה: הפרופורציות נעלמו

חיפה מובילה בפערים בין המחיר מבוקש למחיר סגירת עסקה. אחרי תקופה שנמשכה שנים ארוכות, שבמהלכה מחירי הדירות בחיפה היו צבועים באדום, הצטרפה גם חיפה ל'חגיגת הנדל"ן" בישראל. מחירי הדירות בעיר עלו במהלך שנת 2009 בכ-20% ובמיקומים מסויימים אף ב-35%. גם בחודשיים הראשונים של 2010 המחירים עדיין עלו.

 

נראה כי החיפאים איבדו קצת פרופורציות: הם החלו להאמין שהחגיגה עומדת להימשך לנצח ושיקבלו כל מחיר שיבקשו, אך המצב שונה לחלוטין. היום מספר המשקיעים נמוך בהרבה, ורוב הרכישות מתבצעות על ידי תושבי חיפה המשדרגים ומשפרים את נכסיהם ואיכות חייהם. המחירים הגבוהים המבוקשים על ידי בעלי הדירות מרתיעים את הקונים. הם נראים זרים בעיני החיפאים. לכן מי שמעוניין באמת ובתמים למכור את הנכס, ולא רק "לרכוב על גל העליות ולעשות קופה", מתפשר כלפי מטה כדי למכור.

 

כך, לדוגמה, בעבור דירת 4 חדרים ברחוב לאון בלום, 120 מ"ר, בקומה גבוהה, עם מעלית, חנייה, מרפסת שמש ונוף מרהיב, המחיר המבוקש היה 950 אלף שקל, אך הדירה נמכרה ב-703 אלף שקל - 26% פחות.

 

באר -שבע: המחירים מנופחים

העיר השנייה שמובילה במחירים "מנופחים" הינה באר-שבע, ומדובר בעיר שלאחרונה יודעת עדנה, ממש כמו חיפה. מחירי הדירות עלו בשיעורים גבוהים והתושבים מתחילים לדרוש סכומים לא ריאליים. עם זאת, הבשורה הטובה היא שהם מתעשתים, מתפשרים ומוכרים במחיר הנכון. אלה שאינם מתפשרים לא סוגרים עסקה. המחירים בעיר עדיין זולים באופן יחסי, אך הם ממשיכים לעלות בכאחוז.

 

כך, למשל, דירת 3 חדרים ברחבת צפת, 85 מ"ר, קומה ,6 עם מעלית וחנייה. המחיר המבוקש היה 560 אלף שקל, והדירה נמכרה ב-459 אלף שקל - פער של 18%.

 

פתח-תקווה: אם המושבות הפכה לאם הערים

לשכונות הטובות, כמו כפר גנים ג' ואם המושבות, התווספו מאות יחידות דיור, מרכזים מסחריים ומרכזים קהילתיים, והן הפכו למעין "ערים" בזעיר אנפין, המושכות אליהן אוכלוסייה של משפחות וזוגות צעירים ומהגרים מכל גוש דן. אלה מאתרים דירות טובות, נגישות וחדישות במחירים זולים בכ-20%-15% ממחיר דירות דומות בערים הסמוכות כמו רמת-גן, גבעתיים וקריית-אונו.

 

אך בחודשים האחרונים עלו מחירי הדירות בשכונות החדשות, ובעיקר בכפר גנים ג', באופן משמעותי, וכשהמחירים הופכים לפחות אטרקטיביים, גם מספר העסקאות הולך וקטן. בחודש מרס הפך הפער בין המחיר המבוקש למחיר סגירת עסקה בפתח-תקווה למשמעתי במיוחד: כך, למשל, דירת 4 חדרים ברחוב האחים יטקובסקי בכפר גנים ג', 110 מ"ר, קומה ג' עם מעלית, חנייה, מרפסת שמש ומחסן, נמכרה ב-1.524 מיליון שקל. המחיר המבוקש על ידי הבעלים היה 1.88 מיליון שקל.

 

אשקלון: הקונים סלקטיביים

גם באשקלון הפער בין מחירי הדירות המבוקשים למחירי סגירת עסקה מגיע לכ-15%. מחירי הדירות בעיר בעלייה, אך המחירים המבוקשים גבוהים ללא שום פרופורציה. חשוב לציין שלא כל הדירות מבוקשות והקונים אינם רוכשים כל דירה.

 

כך, למשל, דירת 4 חדרים בשדרות הציונות, 120 מ"ר, קומה 2 עם מעלית, חנייה ומרפסת שמש, נמכרה ב-714 אלף שקל. המחיר המבוקש עמד על 15% יותר.

 

אשדוד: חבל להפסיד

הפער הממוצע בין המחיר המבוקש למחיר סגירת עסקה עומד על 13%, אך מחירי הדירות בממוצע לא עלו כלל בחודש מרס. כך, למשל, דירת 4 חדרים מושקעת ברחוב שוהם, 125 מ"ר, קומה ג', עם מעלית, חנייה ומחסן, נמכרה ב-1.175 מיליון שקל. המחיר המבוקש היה 1.35 מיליון שקל. הפער הוא של .13% המחיר המבוקש בעבור דירה כזאת בחודש ינואר עמד על 1.3 מיליון שקל. כך שלמעשה הסכומים הנדרשים עולים, למרות שהביקוש אינו עולה ולמרות שקיימת נכונות מצד המוכרים לפשרה. התחושה בקרב המוכרים היא שאולי יגיע מישהו שישלם וחבל להפסיד אותו.

 

בת-ים: פערי מחירים גדלים

בבת-ים מצב שוק הנדל"ן מבולבל ומבלבל את התושבים. אחרי שנים של שפל והגירה שלילית, הבת-ימים חשים גאווה בעירם: מצב שוק הנדל"ן לא היה טוב כל כך כבר שנים. המחירים עלו, הים התגלה סוף-סוף והפך לנכס מבוקש, משקיעים מערים אחרות רוכשים דירות בעיר, התשתיות משתפרות והעיר משתדרגת. אבל מה? קיים פער גדל והולך בין השכונות לבין הבנייה החדשה, ובעיקר בינן לבין בנייני היוקרה באזור הטיילת והים.

 

דירות משופצות בנות 4 חדרים, בבניינים בלי מעלית, אינן נמכרות במחיר העולה על 900 אלף שקל. לעומתן, דירות בנות 4 חדרים יפות ומושקעות בבניינים עם מעלית וחנייה, שגילן 15 שנה ויותר, נמכרות סביב 1.1 מיליון שקל.

 

מי שמעוניינים לשדרג ולשפר את מגוריהם בתחומי העיר, והיום יש רבים כאלה, מעוניינים לעבור לאחד הבניינים החדישים, אך הפער בין מחיר הדירות שלהם למחיר הדירות החדשות הינו בלתי עביר עבורם. לכן במקרים רבים הם מנסים למכור את הנכס שברשותם במחיר גבוה מהמחיר הריאלי, אך הדבר אינו עולה בידם. לאחר תקופה ארוכה הם פשוט מתייאשים ונותרים בדירתם. את הדירות בבניינים החדישים, במגדלים ובבנייני הפאר בטיילת רוכשים בדרך כלל תושבים מחוץ לבת-ים, כמו גם תושבי חוץ.

 

נס-ציונה: הפער הקטן ביותר

נס-ציונה הפכה לעיר המועדפת ביותר בשפלה, עם תדמית של עיר כפרית. היא מושכת אליה משפרי דיור מראשון-לציון, מרחובות ומכל ערי הסביבה המבקשים דירות חדשות. בשנה האחרונה חזינו בעליות מחירים של 20% בעיר וגם בשכונות החדישות בצפון. זאת בעוד שהדירות בבניינים הישנים עלו בקושי ב-10%.

 

הפער בין המחיר המבוקש ומחיר סגירת עסקה עומד על 10%. כך, למשל, דירת 4 חדרים מושקעת מאוד ברחוב הכרמים, קומה ג', 110  מ"ר, עם מרפסת שמש, מעלית וחנייה, נמכרה ב-1.305 מיליון שקל, כאשר המחיר המבוקש עמד על 1.45 מיליון שקל.

 

 

הכתבה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים