האם אירופה בדרך לפשיטת רגל?
הורדת הדירוג של ספרד, יוון ופורטוגל מעלה חשש כבד באשר לעתיד גוש האירו. המדינות שנהגו באחריות מסרבות לשלם על התנהלותן הבזבזנית של חברותיהן שנקלעו למצוקה, אך אלו מתקשות לבצע קיצוצים הכרחיים. כיצד ניתן לפתור את המשבר, האם האירו עלול לקרוס, ומהן ההשלכות עלינו? שאלות ותשובות
המשבר הכלכלי באירופה הולך ומחריף: סוכנות דירוג האשראי S&P הורידה אתמול (ד') את דירוג האשראי של ספרד, לאחר שאתמול "חתכה" את הדירוג של יוון ל"תשואת זבל" והורידה את הדירוג של פורטוגל. במקביל, נשמעים חששות באשר ליציבותו של גוש האירו, ואזהרות בנוגע לאפשרות כי המשבר יביא לפירוק הגוש.
- הדירוג של ספרד נחתך; מרקל: גוש האירו בסכנה
- באירופה חוששים: גם פורטוגל תקרוס
- האיחוד האירופי: הסדר חוב ביוון "אינו אופציה"
- רוביני: חשש להתפרקות גוש האירו
הדילמה הניצבת בפני מדינת הגוש המוניטרי האירופי היא האם לסייע למדינות שבמשבר באמצעות סיוע מאסיבי, או להסתכן בנפילתן.
מהם הגורמים למשבר האירופי, האם ניתן לפתור אותו, ומהן ההשלכות שעלולות להיגרם עקב קריסת הכלכלות ביבשת המאוחדת. שאלות ותשובות בעקבות הורדת דירוג האג"ח של ספרד והחשש לעתיד גוש האירו:
מהי המשמעות של הורדת דירוג האשראי?
דירוג אשראי מתבצע ע"י סוכנויות דירוג לחובות של מדינות וחברות. הוא מייצג את ההסתברות לאי ההחזר של החוב ומכאן חשיבותו למשקיעים. הורדת דירוג מצביעה על כך שהסיכוי להחזר החוב יורד. הורדת הדירוג מעלה גם את החשש שהסיבות שגרמו להורדת הדירוג יביאו להורדות דירוג גם למדינות אחרות.
לרוב, משקיעים דורשים ממנפיקי חוב שדרוגם הופחת שישלמו ריבית גבוהה יותר (שתגלם את הסיכון שגדל). למעשה, הריבית הגבוהה גורמת לירידה נוספת ביכולת המדינה לשלם את חובותיה מה שלעיתים עלול להפוך לכדור שלג.
הפחתת הדירוג של ספרד מעלה את החשש לא רק ליציבותה, אלא ליציבותו של כל הגוש האירו, שכן בעוד שבלי יוון ופורטוגל גוש האירו יכול לשרוד - בלי ספרד זה כנראה בלתי אפשרי. למרות הורדת הדירוג של ספרד היא עדיין מדורגת בדרוג השקעה, בניגוד ליוון שמדורגת בדירוג "זבל".
מדוע פגע המשבר דווקא ביוון, פורטוגל וספרד?
שלוש המדינות הנ"ל צמחו מאוד מהר בשנים האחרונות, מה שעודד אותן להגדיל משמעותית את חובותיהן. כמו כן, מסתבר שהצמיחה המהירה הותירה כשליים מבניים רבים וסקטור ציבורי מנופח ומזיק. כעת מתקשות הממשלות הנ"ל לנקוט בצמצום פיסקלי והן כבולות לעצמן. המדינות מתקשות לבצע רפורמות, הפרטות וקיצוצים בתקציביהן.
איזו מדינה אירופית עלולה להיות הבאה בתור?
המדינות שצמחו מהר הן המדינות שבסכנה - המדינות שלקחו חובות בפראות כדי לנסות ולהאיץ עוד ועוד את שיעורי הצמיחה שלהן, הסתנוורו וחשבו שכלום לא יכול נגדם. המדינות שקיים חשש ליציבותן הן פורטוגל, אירלנד, ספרד ואיטליה. מעבר לגוש האירו אפשר למנות את ליטא, ארגנטינה וונצואלה.
מה ניתן לעשות באירופה או בארה"ב, כדי להציל את הגוש מקריסה?
הפעולות הבאות עשויות להציל את המצב:
1. גרמניה וצרפת יעבירו סיוע למדינות שבמשבר
2. קרן המטבע הבינלאומית תעביר סיוע
3. המדינות הבעייתיות יצליחו להעביר תוכנית קיצוצים אגרסיבית
4. המדינות הבעייתיות ימכרו נכסי מדינה (הפרטות)
במקרים שצעדים אלה לא יסייעו, עלולים להתקיים התרחישים הבאים:
5. מדינות יוצאו מגוש האירו, יעברו למטבע מקומי וערכו יופחת
6. תבוצע הפחתת ריבית נוספת בגוש האירו, שעלולה לגרור להיפר-אינפלציה ולקריסת המטבע.
האם ניתן להציל את גוש האירו?
קשה להעריך את גודל הבעיה. יתכן שניתן להציל, אך אם המשקיעים לא יאמינו בכך - התשואות על אגרות החוב יעלו. במקרה כזה, חששם של המשקיעים יהיה כנבואה המגשימה את עצמה, כשהמדינות לא יצליחו למחזר את חובן ויגיעו לסוף הבלתי נמנע של חדלות פירעון. כעת נדרשת הרגעה כלכלית, בכל דרך שיש כדי להוריד את התשואות ולאפשר למדינות למחזר את חובותיהן.
האם זה סופו של מטבע האירו?
אפשר לדמות את יצירת האיחוד המוניטרי האירופי לכרטיס אשראי משותף שחולק למדינות החברות בו: בעוד שחלק מהמדינות חסכו ונהגו באחריות פיננסית, מדינות אחרות בזבזו ולקחו אשראי בלי חשבון. הוויכוח הנוכחי נסוב סביב השאלה - מי ישלם את המחיר? הכלכלות שנהגו באחריות, או אלו שגיהצו כאילו אין מחר.
זוהי בדיוק הסיבה לדרישה שעולה בגרמניה - להתייעלות מאסיבית ביוון כתנאי להזרמת הסיוע. בברלין מאמינים שאם אתונה תצליח להתגבר על המשבר, הדבר יעודד גם את המדינות הבעייתיות האחרות לבצע צעדי התייעלות. מנגד, ויתור על דרישה זו מיוון, תגרור מדיניות דומה גם במדינות האחרות שנקלעו למצוקה.
ניתן אם כך לפתור את המשבר בלי לוותר על המטבע המשותף. אולם האם יעדיפו באירופה לתת לאירו לשלם את המחיר? יהיו כאלה שיבחרו באופציה זו, אבל לא ברור מה כוחם.
מהן ההשלכות שעלולות להיגרם בעקבות המשבר במשק האירופי, הגלובלי והישראלי?
הזעזוע באירופה יגרום להאטת הפעילות הכלכלית. זאת כנראה תפגע במידה מה גם בישראל, שהינה משק פתוח מאד. אירופה נזכיר היא שותפת הסחר הגדולה ביותר שלנו.
האטת הפעילות הכלכלית עלולה לעכב את ירידת שיעורי האבטלה בישראל ובעולם, אך יש לזכור שאנו עדיין במחזור חיובי בכלכלה ולהערכתנו הוא עשוי לגבור על הבעיה באירופה. עדיין, כל משבר, גם של חברה ובמיוחד של מדינה בא לידי ביטוי בשווקים העולמיים. אג"ח ממשלתי עשוי להיות הנפגע העיקרי ועל כן אנו לא חושבים שזה האפיק שאליו כדאי לברוח.
אמיר כהנוביץ הוא כלכלן מאקרו בכלל פיננסים