מומחים: כתם הנפט גדל פי שלושה
צילומי לווין מלמדים כי שטחו של כתם הנפט, שנוצר בשל הדליפה התת-ימית במפרץ מקסיקו, שילש את עצמו תוך יממה ובסוף השבוע עומד על כ-9,000 קמ"ר. הערכה: הנפט יישטף לחופי לואיזיאנה תוך 72 שעות, ויציב מאות מיני בעלי חיים בסכנה
שטחו של כתם הנפט שנוצר כתוצאה מהדליפה במפרץ מקסיקו גדל פי שלושה בסוף השבוע ומומחים חוששים שהנזק שהוא יגרום כשיישטף לחופי האזור יהיה חמור בהרבה מכפי שהעריכו עד כה. משמר החופים מסר כי הוא מפעיל צי של מאות כלי שיט שונים בניסיון לבלום את התפשטות כתם הנפט, ומעריכים שהוא יישטף לחופי לואיזיאנה בתוך 72 שעות.
כמו כן הודיע משמר החופים כי הורה להשבית מפעילות שתי אסדות קידוח באזור, ולפנות את הצוות מאחת מהן, כאמצעי זהירות. נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, צפוי לטוס לאזור היום (א') כדי לבחון את היקף הנזק במו עיניו.
עוד על דליפת הנפט במפרץ מקסיקו:
- ארה"ב: זיהום חמור בגלל טביעת אסדת קידוח נפט
- דליפת הנפט בארה"ב - מהחמורות בהיסטוריה
- "כשהנפט יגיע לחוף - הוא יכסה את הכל"
קטע של כתם הנפט (צילומים: רויטרס ו-AP)
הבאר התת-ימית שניזוקה לאחר טביעת אסדת הקידוח ב-20 באפריל עדיין דולפת. במשמר החופים מעריכים כי הבאר פולטת לים כ-200 אלף גאלונים (757 אלף ליטר) בכל יום - כלומר ש-1.6 מיליון גאלונים (כשישה מיליון ליטר) כבר דלפו למים. על פי הערכות, יקח עוד מספר שבועות - ואולי אף חודשים - עד שהמומחים יצליחו לאטום את פתח הבאר כך שכמות הנפט שתיפלט לים תהיה גדולה מ-11 מיליון הגאלונים (42 מיליון ליטר) שדלפו מהמכלית אקסון ולדז באלסקה ב-1989.
בעזרת מדידות של לוויינים התברר ביום חמישי שגודלו של הכתם כ-3,000 קמ"ר. אך בחלוף יום אחד גדל הכתם פי שלושה ל-9,000 קמ"ר - אמר האנס גראבר, ראש המחלקה לחישה מרחוק באוניברסיטת מיאמי. הוא העריך שהסיבה היא שהבאר הפרוצה פולטת נפט בקצב מהיר יותר מכפי שהעריכו עד כה. "הכתם מתפשט בקצב מהיר יותר מכפי שהערכנו", ציין גראבר.
אד אוברטון, פרופסור באוניברסיטת לואיזיאנה-סטייט וראש צוות ההתמודדות הפדרלי עם דליפות נפט, הזהיר שתמונות הלווין מטעות. לדבריו, ללווין אין יכולת לאמוד את עובי הכתם, ולכן קשה באמת לשפוט כמה נפט נפלט לים. הוא ציין גם שבניגוד למה שחושבים, הנפט בים אינו מרוכז בכתם אחיד אחד אלא מפוזר במקטעים וגושים קטנים על פני אזורים נרחבים של האוקיינוס - דבר המקשה על המדידה המדוייקת של הדליפה.
הנפט מפוזר במים ונסחף על הגלים והרוחות (צילום: רויטרס)
הדליפה מאיימת על חייהם של מאות מינים של בעלי חיים - ציפורי מים וחוף, דגים וחסרי חוליות, רכיכות, חרקים, יונקים ימיים ויונקים יבשתיים שניזונים באזור החופי ובביצות של לואיזיאנה. "זרועות" של הכתם כבר החלו לזרום לתוך מפרצונים וסביב איי חוף באזור, ולפגוע בבתי הגידול הרגישים שם, אך המומחים סבורים שהנזק צפוי להיות חמור בהרבה כשחלקים גדולים יותר של הכתם יישטפו לחופים.
מצוף שמגן על אזור קינון של ציפורים (צילומים: רויטרס ו-AP)
בינתיים גובר גם החשש שהרוחות יסיעו את הנפט מזרחה, לעבר איי הקי'ז בפלורידה, שם נמצאת מחסום השונית החי היחיד בארצות הברית - שהוא גם השלישי בגודלו בעולם. באזור השונית חיים, משריצים וניזונים מאות מינים של בעלי חיים.
החברה טענה ב-2009: נצליח לבלום כל דליפה
בסוף השבוע התגלו מסמכים המלמדים כי החברה הבריטית BP, שאחראית על אסדת הקידוח ניסתה לגמד את פוטנציאל הנזק כתוצאה מתקלה במתקן הימי.
בתוכנית הקידוח שהגישה ב-2009, בפרק העוסק בהשפעה על הסביבה, טענה החברה כי תאונה ודליפת נפט - שתפגע בחופים ובבעלי החיים בים - היא תרחיש קלוש עד בלתי אפשרי. התוכנית, שהוגשה לרשויות האמריקנית המעניקות רישיונות לקידוח בים, חזרה שוב ושוב על הטענה לפיה "דליפת על פני המים או מתחת למים היא תרחיש לא סביר כתוצאה מהפעילות המתוכננת".
בחברה ציינו כי אם תהיה דליפה היא אכן תפגע בחופים ובבתי גידול של בעלי חיים, אולם טענה כי מאחר שאסדת הקידוח תמוקם כ-80 ק"מ מהחוף, ניתן יהיה לבלום כל דליפה ולמנוע מכתמי נפט להישטף לחופים כך שלא צפוי נזק כלשהו.
בסוף השבוע הודיעה BP כי החלה בפעילות ניסיונית של פיזור חומר כימי מתחת למים, בניסיון להמיס את הנפט מיד כשהוא נפלט מפתח הבאר הפרוצה. בדרך כלל מפזרים חומרים כימיים כאלה על כתמי נפט שכבר צפים על פני המים.