שתף קטע נבחר
 

"לצ'פר חברות המיטיבות עם מילואימניקים"

מחר יעניק שר הביטחון את "מגן המילואים" ל-12 חברות המקלות על עובדיהן המילואימניקים. אך בעוד שעובדים אלה מקבלים הטבות מהחברה, וזוכים ל"ניקוד גבוה" בעת ראיונות עבודה רק משום שהם משרתים, נשאלת השאלה מתי גולש המצב לאפליה בתעסוקה. קצין מילואים ראשי: "זה לא בא על חשבון מגזרים מופלים"

נותנות את הכבוד לצה"ל. למרות אי היציבות הכלכלית במשק, יש לא מעט מעסיקים וחברות שבוחרים להקל על עובדיהם המשרתים במילואים. מתברר כי יש גם מי שמוכן להודות לחברות האלה: מחר (ג') צפוי שר הביטחון, אהוד ברק, להעניק את אות "מגן מילואים 2010" ל-12 חברות וארגונים הנותנים הטבות לעובדיהם המילואימניקים.

 

 

מי בחברות?

עם הגדולות מבין חברות אלה, שמעסיקות יותר מ-100 עובדים כל אחת נמנות דניה סיבוס, טאואר סמיקונדקטור, אקסליבריס, בית החולים אסף הרופא, ש.א.א המרכז ללימודים אקדמיים, ונוער מוביל שינוי "אחרי!". בקטגוריית המעסיקים הבינוניים (100-31 עובדים בכל חברה) נמנות החברות בגירה מערכות בע"מ, משרד עו"ד פדר, והדמיות טקטיות. בקטגוריית המעסיקים הקטנים (עד 30 עובדים) נמנות רפת דרום, רונטל, וט.ו.פ.וינג.

 

קצין המילואים הראשי, תא"ל שוקי בן ענת, ציין כמה דרכים שבהן סייעו והוקירו החברות את עובדיהן המשרתים במילואים: מענק כספי מיוחד, ימי חופשה על חשבון המעסיק להתארגנות לפני היציאה למילואים ולאחר סיום השירות, סיוע למשפחה וכדומה. עם זאת, מבהיר בן ענת שצריך לעשות עוד: "המדינה בפירוש צריכה להוביל מהלך של סיוע תעסוקתי במידת הצורך לחיילי המילואים", אמר.

 

יעודד אפליה?

בדניה סיבוס, שזוכה לשבחים על מתן שימוש ברכב חברה ובסלולר, שירות בתפקידי קצונה מהווה קריטריון חיובי וחשוב בעת קבלה לעבודה בחברה. גם בשאר החברות הזוכות יש העדפה לקליטת עובדים המשרתים במילואים. אחד החששות הוא כי קריטריון זה עלול להוביל להמשך האפליה בשוק העבודה של מגזרים שאינם משרתים במילואים.

 

בחברות מדגישים כי להטבות כגון רכב צמוד וסלולר בעת שירות המילואים - זכאים רק מי שיש להן אותן בשגרה, כך שעובדים בדרגים נמוכים יותר, אינם נהנים מהן בעת שירות המילואים - דבר שעלול לפגוע בשיוויוניות בקרב משרתי המילואים בזמן השירות עצמו. עם זאת, נציין, שהזוכים להטבות נאלצים במקרים רבים לעבוד "מרחוק" תוך כדי שירות המילואים.

 

דניה סיבוס - בראש המטיבות עם חיילי מילואים

איך מסתדרים כשהעובד במילואים?

 

איסי פריצקר, מנהל פרויקט בכיר בדניה סיבוס, המשרת כרב סרן במילואים: "בחברה דואגים לגיבוי. בעיקרון הדרגה מעל מחפה על העובד שנאלץ לצאת לשירות מילואים. בתפקידים זוטרים יותר, מקצים אדם לתפקיד על חשבון מישהו אחר לתקופת השירות".

 

האם יש מבחינתכם הבדל בין מילואימניקים קרביים לאלו שלא?

 

פריצקר: "לא, כולם זוכים לאותם תנאים והטבות".

 

האם מתן רכב ודלק מהחברה גם בזמן המילואים, למי שיש לו אותם בשגרה - זה כל כך נדיר?

 

פריצקר: "להערכתי לא, אבל אולי אנחנו חיים בבועה, כי עובדה שזה מצוין לטובה על פני חברות אחרות", הוא אומר. 

 

אלו עוד הקלות ניתנות לחיילי המילואים?

 

פריצקר: "אתה מקבל גיבוי מלא, לחברה יש אג'נדה שלא להגיש ולת"ם (ועדה לתיאום מילואים - ג"ק) בכדי למנוע את הגיוס. גם לא יעשו פרצוף וכך הלאה".

 

ענבר מירון, מנהל משאבי האנוש בדניה סיבוס, אלוף משנה במיל' שבגיל 59 עדיין משרת במילואים, אמר כי "בזמן לחימה, כמו במבצע בעזה או במלחמת לבנון השנייה, שמרנו על קשר עם המשפחות של החיילים, סייענו במידת הצורך ונתנו קו פתוח אלינו".

 

במקרה של קיצוצים בכוח אדם, עובדים מילואימניקים יזכו ל"יתר חסד"?

 

מירון: "בקליטת מועמד אנו בודקים אם המועמד משרת במילואים ואם זה ביחידה קרבית. אם כן - זה סימן שיש לו ברק בעיניים, זה טוב לנו. כך גם כשמקצצים, אנו מסתכלים על זה כחלק מהעניין, אך לא כדבר העיקרי".

 

"אפליה הפוכה"

כיצד אתם מונעים אפליה בקבלה לעבודה מעובדים שאינם משרתים במילואים או בצבא מטעמים אובייקטיביים, כאמהות, בעלי מוגבלויות וכיוב'?

 

פריצקר: "לדעתי בחברה יש אפליה הפוכה - אנו מעדיפים אנשים שעושים מילואים. אין רע בכך, רק שיעור קטן מאוד מהאוכלוסיה משרת במילואים ותורם מעצמו למדינה - ראוי לתגמל ולהוקיר את האנשים הללו".

 

מירון, "אין אצלנו אפליה. אנו קולטים גם נשים, אמהות, ועובדים ערביים וכן הלאה לשורותינו. שירות במילואים ובעיקר ביחידות קרביות הוא אחד מהשיקולים, מאחר שעובדה זו מרמזת על אופיו של המועמד לעבודה, על אחריות ועל יוזמה. אם מועמדים במגזרים שאינם משרתים יפגינו את אותו ברק בעיניים - כמובן שנקלוט אותם".

 

קצין מילואים ראשי: לצ'פר מעסיקים

האם אתם בודקים את כל החברות?

 

קצין המילואים הראשי, תא"ל שוקי בן ענת: "החברות נדרשות להגיש את המועמדות שלהן לוועדה, כשלעיתים אנו פונים לחברות בעקבות המלצות מילואימניקים".

 

רכב חברה, סלולר, דלקן - יש את זה לעובדים בכל מקרה, זה לא שנותנים במיוחד למילואימניקים.

 

בן ענת: "המילואימניק מקבל אישור מהחברה להמשיך להחזיק את הרכב והסלולר וזה לא ברור מאליו. חשוב להבין שיש גם חברות, חלקן גדולות, שמבטלות את ההרשאה לשימוש בדלק וסלולר כיוון ש'עכשיו אתה עובד עבור המדינה - שהיא תשלם'".

 

תוכל לציין אותן ועל ידי כך אולי להביא אותן לתמוך במילואימניקים מבין עובדיהן?

 

בן ענת: "אנו מעדיפים לציין לטובה את החברות התורמות - ושאחרות יילכו בדרכן".

 

הטבות אלו לא ניתנות לעובדים הזוטרים המשרתים, כך נוצר מצב שההבדל המעמדי מונצח כשהם משרתים באותו אופן, לבושים באותם מדים בסביבה "חוץ-אזרחית".

 

בן ענת: "העובדים ממשיכים לקבל את אותם התנאים כבשגרה. אף אחד לא מצפה שהחברה תיתן רכב, דלק וסלולר לעובד שלא היה זכאי לכך קודם לכן. באותו אופן, המדינה גם מפצה כל מילואימניק על אובדן הכנסתו באופן דיפרנציאלי בהתאם להכנסתו בשגרה. מצד שני, ניתן בונוס כספי קבוע בהתאם לימי המילואים, לא משנה מי אתה, במה אתה, עובד היכן אתה משרת וכך הלאה, דבר שהוא 'סוציאלי' למדי".

 

הרבה מילואימניקים בעצם נאלצים לעבוד תוך כדי השירות - ולשם כך הסלולר.

 

בן ענת: "נכון, הם עושים זאת עקב מחוייבותם לחברה. זו אחת הסיבות שצריך באמת לתת את אותן הטבות לחיילי המילואים ולהכיר בערכם ובמחוייבותם כלפי המדינה וגם כלפי המעסיק".

 

האם העדפה למשרתי מילואים לא גורמת לאפליה בשוק העבודה כלפי נשים, אמהות, ומוגבלים פיזית שאינם משרתים מטעמים אובייקטיביים, וכן ערבים ומיעוטים נוספים?

 

בן ענת: "ההעדפה מתקנת למגזרים אלו גוברת על ההבחנה המותרת בסעיף חוק המילואים המאפשר לתת הטבות לחיילי המילואים באופן מידתי וסביר. זאת, כיוון שחלקם היחסי בשירות המדינה נמוך משיעורם באוכלוסייה. אתמול הנחה ראש הממשלה את סגן שר הביטחון, מתן וילנאי, ואת שר המשפטים יעקב נאמן, להגיש הצעות לתיקון המצב שיאפשר הטבות משמעותיות בנושא התעסוקה לאנשי המילואים - תוך 60 יום - שלא על חשבון המגזרים הנמצאים בייצוג חסר".

 

ומה על אפליה במגזר הפרטי?

 

בן ענת: "במגזר הפרטי, כל עוד לא מפלים לרעה, המעסיק יכול לקבל את מי שהוא מוצא לנכון לתפקיד. במקרים רבים ההעדפה למשרתים במילואים היא פועל יוצר של תכונות המועמד, לא מדובר בלשכור אדם שאינו מתאים, אלא במישהו ערכי ונכון לחברה. עם זאת, שירות המילואים הוא מדד נוסף לתכונות המועמד ואינו הסיבה העיקרית לקבלה".

 

יש מעסיקים, בעיקר קטנים ובינוניים, שעם כל הרצון הטוב לא יכולים לתת הטבות לעובדיהם המילואימניקים - כי הם נלחמים לשרוד. מה איתם?

 

בן ענת: "אנו דוחפים למתן הטבות למעסיקים התומכים במשרתי המילואים. שיבינו שלא רק הם מוקירים תודה למילואימניקים - אלא גם המדינה מוקירה להם על כך".

 

חברות הראויות לציון מיוחד

DSP group: בונוס על סך 1,000 דולר מוענק לכל עובד המשרת במצטבר 14 ימי מילואים בשנה ו-2,000 דולר לכל עובד המשרת 30 ימי מילואים בשנה.

 

eci: חלוקת בונוסים עבור שירות במילואים ושי לעובדים היוצאים למילואים, ומתן "זמן להתארגנות עם היציאה והחזרה" מהמילואים. 

 

חברת וייסמד: החברה מעניקה בונוס בגובה 100 שקל עבור כל יום במילואים. 

 

חברת הדמיות טקטיות: נותנת בונוסים לעובדים היוצאים למילואים מעל 24 יום בשנה מ-200 שקל ועוד 500 שקל ליום מילואים בהתאם למעמד העובד בחברה.


פורסם לראשונה 03/05/2010 14:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממתינים לרכב חברה? חיילי מילואים במבצע עופרת יצוקה
צילום: AP
להוקיר את משרתי המילואים
צילום: הרצל יוסף
רונן גינזבורג מנכל דניה סיבוס
צילום: תמר מצפי
מומלצים