סיכום היום באירופה: יוון קיבלה אור ירוק לסיוע
אמש אישרו שרי האוצר של האיחוד האירופי סיוע כולל בסך 110 מיליארד אירו למדינה מוכת החובות. היום הגיעה בשורה נוספת: הקבינט הגרמני אישר מתן סיוע של 22.4 מיליארד אירו לשכנה היוונית. הכלכלן ד"ר דן בן-דוד מאוניברסיטת תל אביב: "המהומות ביוון עלולות להפוך למלחמת אזרחים". סיכום יומי
פחות מיממה לאחר ששרי האוצר של המדינות החברות בגוש האירו את חבילת הסיוע בהיקף 110 מיליארד אירו ליוון, זכתה היום (ב') המדינה מוכת החובות לבשורה משמחת נוספת: קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הודיעה כי גרמניה תספק לה סיוע בהיקף של 22.4 מיליארד אירו (29.6 מיליארד דולר) במשך שלוש שנים.
- מרקל: גרמניה תסייע ליוון ב-22.4 מיליארד אירו
- איך יתגברו היוונים על הטראומה?
- הכל על המשבר הכלכלי באירופה: פרויקט מיוחד ב-ynet כלכלה
תרומתה של גרמניה לחבילת הסיוע מוערכת בכ-8.4 מיליארד אירו (11.14 מיליארד דולר) לשנה הראשונה של תכנית החילוץ. כעת האישור החקיקתי צריך לעבור את אישורם של שני בתי הפרלמנט הגרמני, אבל יוזמת החקיקה נעשית במסגרת מסלול מהיר, כדי שתוכל להיות מושלמת עד ליום שישי הקרוב (7 במאי)..
בתוך כך, העריך היום הכלכלן ד"ר דן בן-דוד מהחוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב כי המהומות ביוון "עלולות להפוך למלחמת אזרחים, שתגרום לקריסה כלכלית מוחלטת ולהוצאת יוון מהאיחוד האירופי".
בצל המשבר הכלכלי הקשה, נקלעה יוון לשרשרת של מהומות אלימות, שכללו בין השאר הצתות והתנגשויות בין המפגינים לשוטרים. המפגינים שייכים ברובם לארגוני העובדים הגדולים במדינה, והם מוחים על כוונת הממשלה לקיצוץ דרסטי בתקציב המדינה.
הצעדים הפנימיים (כלומר הקיצוצים) טרם נקבעו סופית, אולם הם אמורים לכלול העלאת מסים חדה וקיצוץ בפנסיות ובתקציבים לציבור. בן-דוד חוזה כי הממשלה היוונית תתקשה מאוד להתמודד עם הבעיות מבית: "אני לא כל כך מבין איך הם מתכוונים לפתור את הבעיה. מצד אחד, יש להם בעיה מאוד רצינית של מקורות מימון, ולכן הממשלה חייבת לנקוט צעדים דרסטיים.
"מצד שני, הפתרונות למצב הם כמעט בלתי אפשריים. אם יפטרו אנשים זה יגרום לגל נוסף של מפגינים לצאת לרחובות. אם יעשו קיצוץ במשכורות, כל מי שקיצצו לו ייצא להפגין. אנשים שיקצצו להם בפנסיה ירגישו ששדדו אותם, והתגובות עלולות להיות קשות".