שתף קטע נבחר
 

התנשמות והבזים קיבלו מיליון שקלים

הפרויקט המשותף לישראל, ירדן והרשות הפלסטינית לשימוש בתנשמות ובזים כמדבירים ביולוגיים בשדות החקלאיים קיבל תקציב תימרוץ של מיליון ש"ח מהשר לשיתוף פעולה אזורי, סילבן שלום

התנשמות והבזים בירדן, ברשות הפלסטינית ובישראל יקבלו בקרוב דיור מוגן. הפרויקט חוצה הגבולות להדברה ביולוגית של מזיקים בחקלאות קיבל אתמול (ג') מתנה מהשר סילבן שלום: תקציב תימרוץ של כמיליון שקלים.

 

שלום, השר לפיתוח הנגב והגליל ולשיתוף פעולה אזורי, וגם המשנה לראש הממשלה, סייר בקיבוץ שדה אליהו, שם נולדה היוזמה כשיתוף פעולה ישראלי-ירדני לפני כארבע שנים.

 

"מדובר בפרויקט אדיר שיסייע לחקלאים בצד הישראלי והירדני, ולציפורים הנודדות שלהן אין גבולות", אמר שלום. "זהו פרויקט של שיתוף פעולה אזורי רחב מימדים שיעודד חקלאות ידידותית לסביבה, יעודד את התיירות לצפון ,יגביר את שיתופי הפעולה בין ישראל לירדן וייתן משמעות נוספת לשלום בינינו. אני מקווה שנוכל לקדם את שיתוף הפעולה סביב הנושא הזה עם הרשות הפלשתינית כי זהו אינטרס משותף שיביא לפיתוח כלכלי אזורי"

 

השימוש בתנשמות ובבזים כמדבירים ביולוגיים בחקלאות פועל כבר למעלה משלושה עשורים במקומות שונים בעולם. גם בישראל הוצבו החל משנות ה-80 תיבות קינון בשדות, כדי לאפשר לחקלאים להנות משירותיהם של הדורסים הרעבים, במקום להשתמש בחומרי הדברה הפוגעים בבריאות האדם, מזיקים לסביבה ופוגעים בחיות הבר.

 

מחקרים מגלים כי זוג תנשמות מחסל בשנה כ-2,000 נברנים ומכרסמים שונים. יתרון נוסף הוא בתיבות הקינון המיוחדות, שיאפשרו להם לטפח דורות של צאצאים באזורים לא מאויימים, עם כמויות מזון נדיבות.

 

בשנת 2008 החליטו משרדי החקלאות והגנת הסביבה, בשיתוף אוניברסיטת תל אביב והחברה להגנת הטבע, להפוך את הפרויקט הניסיוני למיזם ארצי, ולפרוש תיבות קינון בשדות חקלאיים ברחבי הארץ. מדריכי החברה להגנת הטבע סייעו לחקלאים ביישום השיטה, וחוקרי אוניברסיטת תל אביב מבצעים מעקב וניטור של הפרויקט, כדי להמשיך ולשכלל את התהליך.

 

"המטרה שלנו היא להגדיל את כמות השטחים החקלאיים בהם נעשה שימוש בבזים ובתנשמות שצדים מכרסמים מזיקים לחקלאות ולהפחית את הימצאות חומרי ההדברה", אומר ד"ר יוסי לשם, מנהל המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון המשותף לאוניברסיטת תל-אביב והחברה להגנת הטבע. "אם בעבר היתה רתיעה בקרב החקלאים בירדן וברשות מפני הדורסים, היום יש היענות ופתיחות רבה יותר לנושא. אני מקווה שנוכל להרחיב את הפרויקט מצפון הירדן ועד ים המלח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקרוב תזכה לתיבות קינון חדשות גם בירדן וברשות הפלסטינית
צילום: אמיר עזר
סילבן שלום משחרר לטבע עקב חורף
צילום: חגי אהרון
מומלצים