גוזלים פה סביב
עשרות גוזלים יתומים מגיעים בחודשיים האחרונים למרפאת בית החולים לחיות בר. עינת מטלון, האמא המחליפה מטפלת בהם בסיוע המתנדבים מסביב לשעון, כדי להכין אותם לחיים עצמאיים בטבע המקומי
עשרות גוזלי ציפורים יתומים מגיעים בחודשיים האחרונים אל בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. "השנה כבר בחודש מרס קיבלנו לטיפול בולבולים, דרורים וירקונים. אחר-כך הגיע השיטפון של גוזלי עורבני, דוכיפת, ירגזים, חוחיות, פשושים וציפורים נוספות", מספרת עינת מטלון, עוזרת וטרינר בבית החולים לחיות בר והאמא המחליפה של הגוזלים והיונקים.
בני המזל שנאספו על ידי אזרחים או פקחי הרשות מובאים לטיפול ראשוני במרפאת בית החולים. "מרבית הגוזלים נמצאו על הקרקע וההורים לא יכלו לטפל בהם, אחרים לדוגמא ספגו נפילה של כל הקן בעקבות פעולות גיזום", היא מסבירה. "איומים לא חסרים על חיות הבר המקומיות שלנו, מבנייה, הרס שטחים פתוחים וגם למזג האוויר יש תרומה לא מעטה לפציעות".
בימים של רוחות וגשמים סוערים או בתקופה של חמסין וסופות אבק עזות ישנה עליה ניכרת בכמות הפציינטים המגיעים לטיפול ומטלון מתנחמת בעובדה כי לפחות חלה עליה במודעות בקרב האנשים בארץ שיודעים כי אפשר להביא את הגוזלים לטיפול, דבר שמגדיל את סיכויי ההישרדות של בעלי הכנף הצעירים.
כך לדוגמא, הגיעה למרפאה חבורה של גוזלי סנונית הרפתות, ציפורי שיר קטנות בעלות כנפיים ארוכות ומחודדות, המבלות את מרבית מזמנן באוויר ונוהגות לצוד חרקים תוך כדי תעופה. חלק מהגוזלים נפלו מהקן ואחרים חולצו לפני שחתולים משוטטים ניסו לטרוף אותם.
טיפול מסביב לשעון במקום ההורים
מטלון מאכילה את גוזלי הסנונית בימים הראשונים כמעט כל שעתיים ומציעה להם מגוון מטעמים פריכים כדוגמת חרקים וזחלים. "הם תחת השגחה צמודה במרפאה והולכים איתי הביתה", היא צוחקת.
בית החולים לחיות בר מהווה תחנה חשובה וקריטית בשיקום בעלי הכנף הקטנים לחיים עצמאיים. עם הזמן, כשהגוזלים גדלים, מטלון וצוות המרפאה מוודאים שנוצות התעופה מתפתחות באופן תקין וכי המאושפזים הקטנים עפים בכוחות עצמם, אז הם מועברים לכלוב גדול יותר בו יוכלו לתרגל את כישוריהם החדשים.
"אנחנו גם מלמדים אותם איך לצוד ולתפוס את המזון", היא אומרת ומצביעה על אחד מגוזלי הסנונית שמרפרף בכנפיו וצולל לעבר הפינצטה בה מונחת תולעת חיה, שנחטפת במהירות על ידי הסנונית, לקול מחאת אחיו.
מסנוניות רפתות, עוברת מטלון לבדוק את מצבם של גוזלי הדוכיפת בכלוב האיקלום הגדול. אחד מהגוזלים הגיע לפני מספר שבועות לאחר שנמצא קשור בשקית ניילון שהיתה תלויה על עץ וחולץ על ידי תושבת השרון, שהביאה אותו למטלון בשעת לילה מאוחרת.
לאחר סדרת אימונים, כל החבורה כבר יודעת לחפש מזון בתוך האדמה ולצוד בכוחות עצמם. הדלת נפתחת וכל אחד מהם יוצא בזמנו החופשי אל הטבע המקומי. משם היא עוברת לטפל בגוזל קטנטן של פשוש ולאחר מכן מאכילה חבורת דרורים וירקון שפוערת מקורים גדולים לרווחה.
יוצאים בחוץ
האתגר הגדול הוא לא רק לגדל את הגוזלים, לשקמם ולהכינם לחיים עצמאיים בטבע, אלא גם לטפל באופן בו הם לא יורגלו לבני אדם ויוכלו לצוד את מזונם לבד, ללא עזרה. מי שמסיים בהצלחה את תקופת ההכשרה של לימוד הציד והתעופה, זוכה בסופו של דבר גם לשוב לטבע המקומי. כשמטלון פותחת את הדלת בגג של הכלוב, היא מוציאה את חבורת הסנוניות שגדלה בהצלחה ועוזרת להם לפרוש כנף.
-
עשרות סיפורי חיות מחכים לכם בבלוג "בית החולים לחיות בר"