שתף קטע נבחר

עם חסכמים יכולנו כבר לחסוך חצי כנרת

באפריל אשתקד הבטיחה רשות המים לחלק לכל משפחה 2 חסכמים, כדי שיפחיתו את צריכת המים הביתית. שנה חלפה וחסכמים אין. חישוב מגלה: בשנה הזו יכולנו לחסוך כמות השווה למחצית הכמות הנשאבת מהכנרת לפחות. רשות המים: החישוב שגוי; בהרבה בתים כבר יש חסכמים, ובכל אופן נחלק בקיץ

שנה תמימה חלפה מאז יצאה רשות המים בהצהרה חגיגית: אזרחי ישראל יקבלו לבתיהם חסכמים, ויוכלו לחסוך הרבה מאוד מים לעצמם ולמשק. אבל החסכמים המובטחים לא הגיעו; בשנה שחלפה ניתן היה לחסוך לפחות חצי מכמות המים הנשאבת מהכנרת בכל שנה - ואולי אפילו "כנרת שלמה".

 

במסיבת העיתונאים המיוחדת באפריל 2009 הבטיח מנהל רשות המים, פרופ' אורי שני, כי במאי יחולקו חינם לכל בית אב במדינה שני חסכמים. הובטח שחלוקת החסכמים תתבצע על ידי תלמידים בשיתוף החברה להגנת הטבע ואגף של"ח במשרד החינוך, ושהם יגיעו לבתי התושבים, יעניקו את החסכמים ויסבירו כיצד להשתמש בהם.

 

חלפו כשמונה חודשים עד שהמכרז יצא לדרך, ואז התברר שלא כל תושבי המדינה יזכו לקבל את החסכמים אלא רק 800 אלף בתי אב - כ-40 אחוז מבתי האב במדינה. בספטמבר 2009 העריכו ברשות המים שאת החסכמים נקבל בפברואר.

 

והנה אנחנו במאי 2010 - וחסכמים אין. בעבר הסבירו ברשות המים כי המכרז לאספקת החסכמים התעכב בעיקר בשל שביתת העובדים הממושכת, אך גם בשל מורכבותו הרבה. ברשות הסבירו כי מטרת המהלך אינה רק לספק ערכות של אביזרים חוסכי מים אלא גם לדאוג להפצתם למשקי הבית ולהרכבתם בבתים אשר יבקשו זאת. "לא רצינו שאנשים יקבלו חסכמים במעטפה וישימו אותם במגירה", הסביר גורם ברשות.

 

עוד אמרו ברשות כי נתקלו בקושי ביישום המהלך משום בברזים רבים בבתים בישראל כבר קיימים חסכמים - נשאלת השאלה האם לא היו מודעים לכך מלכתחילה, בטרם נכתב המכרז?

 

כך או כך, החורף לא היה משופע בגשמים והקיץ בפתח - ולרוב הישראלים כנראה שאין חסכמים על הברזים, וכנראה שלא יקבלו אותם בקרוב כמובטח. בקיץ הקרוב שוב יזרמו הרבה מאוד מים בברזים.

 

אפשר כבר היה לחסוך "חצי כנרת"

כמה מים? בחברה להגנת הטבע חישבו ומצאו שלו היו אזרחי ישראל מקבלים חסכמים כפי שהובטח לפני שנה, ניתן היה לחסוך עד עכשיו כמות השווה לחצי הכמות הנשאבת מהכנרת בכל שנה לפחות.

 

ההערכה הזו מתבססת על נתוני רשות המים, לפיהם הצריכה הביתית בישראל עומדת על כ-750 מיליון מ"ק בשנה. החסכמים עליהם ממליצה רשות המים יכולים לחסוך בין 15 ל-30 אחוז מצריכת המים, כלומר שבשנה האחרונה יכולים היו משקי הבית בישראל לחסוך בין 112 ל-225 מיליון מ"ק.

 

מנתוני רשות המים עולה עוד שבשנים האחרונות עומדת שאיבת המים מהכנרת על בין 200 ל-300 מלמ"ק בשנה. מכאן שהחיסכון האפשרי בצריכת המים מחלוקת החסכמים עשוי היה לצמצם את השאיבה בכנרת בלפחות 50 אחוז.

  

משה פרלמוטר, רכז ים וחופים בחברה להגנת הטבע, מותח ביקורת על התנהלות רשות המים ואומר כי "המסר של רשות המים לציבור צריך להיות שאנחנו נמצאים במשבר מים עמוק וקשה שרק מגוון של פעילויות, שהעיקריות הן עידוד החיסכון וצמצום הצריכה, יחלצו אותנו ממנו. במקום זאת, המסר כרגע הוא הפוך: כאילו העסקים כרגיל, המשבר מאחורינו. זהו מסר מסוכן ומטעה".

 

מרשות המים נמסר בתגובה כי המכרז יצא לדרך מזמן, אך האוצר לא מוכן להקצות את מלוא התקציב הנדרש. ובכל זאת, כבר בקיץ הקרוב יחולקו החסכמים.

 

"עם כל החשיבות והרצינות שגם אנחנו נותנים להתקנת החסכמים, אסור לטעת את המחשבה כי התקנת חסכמים מהווה את העיקר. ייעול השימוש במים, והמודעות למניעת בזבוז הינם החשובים ביותר".

 

ברשות הדגישו כי הערכות החברה להגנת הטבע באשר לכמות המים שניתן היה לחסוך בשנה האחרונה שגויות. "החסכם חוסך כשליש מהמים העוברים דרכו, ולא שליש מכלל המים הנצרכים בבית". כמו כן אמרו ברשות כי בבניה חדשה ובחלק ניכר מהברזים החדשים הנרכשים החסכם כבר מותקן בברז, וכי בשלוש השנים האחרונות הורכבו, באופן יזום במסגרת פעילות רשות המים, כמאה אלף חסכמים (מעבר לאלה שאנשים רכשו לבדם או הותקנו בבתים חדשים).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: gettyimages imagebank
מומלצים