מחקר של 11 שנים: סיכון גבוה לאוטיזם בפגים
מחקר בריטי שכלל מעל 219 פגים שנולדו לפני השבוע ה-26 ונמשך 11 שנים, מצא כי 25% מהם סבלו מהפרעות פסיכיאטריות ו-8% מאוטיזם. מומחית: "החשיפה לסביבה שונה כל-כך מהרחם משפיעה על ההתפתחות לטווח ארוך"
התפתחות הרפואה מביאה לכך שכיום ניתן לטפל בהצלחה בפגים שנולדו גם בשבוע ה-24. עם זאת, מחקרים מראים כי לפגים שנולדים בגיל מוקדם מאוד צפויות סכנות רפואיות רבות. מחקר בריטי חדש ממקד זאת עוד יותר, ומגלה כי פגים שנולדו לפני השבוע ה-26 לחיים נמצאים בסיכון גבוה ללקות באוטיזם.
25% סבלו מהפרעות
הממצאים פורסמו בגליון החדש של כתב העת לרפואת ילדים American Journal of Pediatrics. החוקרים מבריטניה עקבו אחר 219 ילדים שנולדו לפני השבוע
ה-26 להריון במשך 11 שנים. הילדים הושוו לקבוצת בקרה של 153 ילדים באותם גילאים שנולדו במועד; כלומר, לאחר השבוע ה-36 להריון.
הילדים נבדקו בגילאי שנה, שנתיים וחצי, שש, שמונה, עשר ו-11 שנים. מהבדיקות נמצא כי אצל רבע מהם אובחנו הפרעות פסיכיאטריות ובהן איחור בהתפתחות שכלית, הפרעות בתנועה ובתחושה.
מהמחקר עלה כי אצל 8% מקבוצת הפגים נמצאו הפרעות אוטיזם. מנגד, לא נמצא כל מקרה של אוטיזם בקרב הילדים בקבוצת הבקרה שנולדו במועד.
"הממצאים במחקר מדגישים את החשיבות של מעקב אחר פגים שנולדו בשבוע מוקדם מאוד", אמרו החוקרים, "מעקב כזה יאתר בעיות פסיכיאטריות ורגשיות שנמצאו במחקר בשכיחות גבוהה. עוד ציינו החוקרים כי על פי הסברה האוטיזם עשוי לנבוע מהתפתחות מוחית לא תקינה אצל פגים.
מומחית: הבעיה המרכזית - הניתוק מהרחם
"מוחו של העובר בשבועות הצעירים נמצא בשלבי התפתחות מואצת", מסבירה ל-ynet ד"ר איריס מורג, מומחית לרפואת פגים ומנהלת מחלקת תינוקות בבית החולים מעייני הישועה, "לאינטרקציה עם הסביבה השפעה מכרעת על תהליך זה. מכאן ההנחה כי הלידה המוקדמת ובעקבותיה החשיפה לסביבה שונה כל-כך מהסביבה הטבעית (הרחם) משפיעה על התפתחותו לטווח ארוך.
למרות ששכיחות הסיבוכים הניתנים לאבחון (בעזרת סונר מח) פחתה בעשור האחרון, זאת תודות לשינויים בגישה לטיפול בפגים ולמיכשור מתקדם, לא חלה ירידה ממשית בשכיחות התחלואה הנוירולוגית לטווח ארוך. ההשערה היא כי לסביבה השונה כל כך מהסביבה הרחמית השפעה רבה: חשיפה לכאב, חשיפה לאור לרעש וניתוק מהאם".
ד"ר מורג מסבירה כי עד שנות ה-90 חשבו כי עוברים ופגים אינם חשים כאב ולכן גם נותחו ללא שימוש בחמרי הרדמה. "כיום המודעות לכך עלתה ואף הוכח קשר
בין חשיפה חוזרת לכאב והשפעות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות לטווח ארוך עד כדי נטיה לדיכאון. פגים צעירים עוברים מאות פרוצדורות מכאיבות במהלך שהותם בפגיה, ועוד ועוד פגיות בעולם מטמיעות גישות להפחתת ומניעת כאב על-ידי טיפולים תרופתיים וגם שאינם תרופתיים, כגון מציצת מוצץ ומתן סוכר טרם ביצוע בדיקה, מגע אנושי, ריח וקול אם וגם שמירה על מנחים המאפשרים ויסות עצמי והרגעה".
אוטיזם הוא תסמונת המשתייכת להפרעות שמאופיינות בקושי בשלושה תחומי תפקוד: חברתי, תקשורתי והתנהגותי. לקות זו פוגעת ביכולתו של אדם עם אוטיזם להבין מסרים מהזולת ולפתח קשרים הדדיים תקינים. היא נגרמת בשל ליקוי בפעילות המוח והיא קיימת לכל אורך החיים. בישראל כ-6,000 אוטיסטים מאובחנים.