מדד המחירים לחודש אפריל עלה ב-0.9%
בחודש אפריל התייקרו מחירי המוצרים והשירותים במשק בממוצע ב-0.9% - מעט גבוה יותר מהציפיות. העלייה הגבוהה יחסית במדד אינה חריגה, בשל חג הפסח. בין המוצרים שהתייקרו: מחירי ההלבשה וההנעלה ב-11.4%, מחירי הירקות והפירות ב-1.9%, ומחירי הדיור ב-1%. הביטוח לרכב והלחם הוזלו ב-1%
מדד המחירים לצרכן
לחודש אפריל עלה ב-0.9% - כך פרסמה היום (ו') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הצפי היה לעלייה מתונה יותר של 0.6%-0.8%. העלייה הגבוהה יחסית במדד אינה חריגה, כיוון שבאופן מסורתי מדדי אפריל גבוהים בשל חג הפסח. אמנם השנה חל החג בסוף מרס, אך עליית המחירים השפיעה גם על חודש אפריל.
לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בחודש אפריל התייקרו מחירי ההלבשה וההנעלה ב-11.4%, מחירי הירקות והפירות ב-1.9%, מחירי הדיור ב-1%, מחירי התחבורה ב-0.6% ומחירי המזון ב0.4%.
בין המוצרים שמחיריהם ירדו נמצאים החלב ומוצריו - ירידה של 0.5%; הביטוח לרכב - ירידה של 1%; מוצרי הלחם והדגנים - ירידה של 1%. מחירי המלפפונים ירדו בצורה דרמטית - 19.8%.
מדד המחירים הקודם, לחודש מרס, עלה ב-0.1%.
האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד אפריל 2010 לעומת אפריל 2009), מסתכמת כעת ב-3%, שהוא הגבול העליון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה ממשלה (1%-3%).
איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות IBI, צופה כי נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, יעלה את הריבית לאחר פרסום המדד ל-.1.75%. "על רקע תחזית האינפלציה הנמוכה של חטיבת המחקר בבנק ישראל (2.2% ב-12 החודשים הקרובים), אנו צופים כי קצת העלאות הריבית יוסיף להיות מתון - 25 נקודות בסיס (רבע אחוז) אחת לחודשיים", נכתב בסקירה של IBI, שגם צופה כי בעוד שנה תעמוד הריבית המוניטרית של בנק ישראל על 3.25%.
לדברי דן רון, סמנכ"ל ההשקעות של תכלית בית השקעות, "המדדים בחודשיים הקרובים צפויים להיות חיוביים, אך בשיעור נמוך יותר. זאת, על רקע המשך העלייה בנתוני השכר בסקטור העסקי, הגידול בפדיון הרשתות הקמעונאיות. הנתונים החיוביים במדד המשולב והגידול ברכישות בכרטיסי האשראי ברבעון הראשון של השנה, בעקבות העלאת הריבית ומשבר החוב באירופה, שהינו גורם ממתן אינפלציה. בהמשך השנה צפויים מדדים אף נמוכים יותר. להערכתנו, צפי האינפלציה ל- 12 החודשים הקרובים עומד על כ-2.6%".
יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, סבור כי מדד אפריל הוא מדד עונתי גבוה שאינו מלמד על התפרצות האינפלציה. לדבריו, משבר החובות באירופה צפוי להוזיל את עלויות היבוא למשק הישראלי וכן את מחירי הסחורות בעולם ולאפשר המשך קיומה של רמת מחירים מתונה, בתנאי ריבית נוחים למגזר העסקי. אלחדיף טוען כי קריאה נכונה של המגמות בכלכלה העולמית, חייבת לגרום לממשלה למתן דגש בתקציב הקרוב להפניית משאבים ניכרים לעידוד יזמות וחדשנות של עסקים קטנים ובינוניים, שיתרמו להמשך התאוששותו של המשק הישראלי. "אסור לרגולטורים להיות מונעים על ידי החשש מאינפלציה שיביא לריסון תקציבי וקיפאון עסקי", אמר.