שתף קטע נבחר

 

"אפשר לגרום לישראל לבוא לוועידת פירוז מגרעין"

"הימים הקרובים קריטיים", אומרים בוועידת האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני. ארה"ב מנסה למצוא פשרה עם מדינות ערב בניסיון לקדם מזרח-תיכון ללא גרעין - כדי להגביר את הלחץ על איראן. דיפלומטים במערב: אולי ישראל תתרצה

בניו-יורק נמשכים המגעים להגיע להסכם שיקדם את האמנה הבינלאומית למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT). "הימים הבאים יהיו קריטיים", אמר אתמול (ו') אחד הדיפלומטים המעורבים בשיחות בשולי ועידת ה-NPT, שמטרתן להגיע לפשרה לגבי פירוז המזרח התיכון מנשק אטומי - עניין שבישראל עוקבים אחריו בדריכות.

 

מאמציה של ארצות-הברית להגיע לעסקה עם מצרים ומדינות ערב נוספות, נובעים מהשאיפה לזכות בגיבויין לסנקציות על איראן לאור ההתקדמות בתוכניתה הגרעינית. בוושינגטון מנסים ללכת בין הטיפות ומציעים ויתורים מסוימים על חשבון ישראל - ששומרת על עמימות גרעינית -

 אך עם זאת מדגישים, בהתאם למסר מירושלים, שפירוז האזור אינו אפשרי לפני הסכמי שלום.

 

שר הביטחון, אהוד ברק, אמר לפני כמה שבועות: "אני לא חושב שיש איום ממשי על העמדה המסורתית של ישראל", אך גם הזהיר ש"אנחנו ניצבים בפני סכנת שחיקה ארוכת-טווח במעמדה הבינלאומי של ישראל".

 

"אם לא נצליח להגיע להסכם לגבי המזרח התיכון בימים הקרובים, הוועידה כנראה תקרוס", אמר דיפלומט מערבי, והזכיר שזה בדיוק מה שקרה ב-2005, אז התפוצצה ועידת הסקירה הקודמת של האמנה מ-1968.

 

דיפלומט אחר המעורה במגעים נשמע יחסית אופטימי. למרות שנדמה כי תהום פעורה בין דרישתה של מצרים לעמדת ארה"ב וארבע החברות הקבועות הנוספות במועצת הביטחון, לדבריו "שיחות לא רשמיות מעידות שעמדות הצדדים לא ממש רחוקות".

 

מצרים דרשה: לחשוף החומר הגרעיני שהועבר לישראל

ועידות הסקירה של ה-NPT מתכנסות כל חמש שנים, וההחלטות בהן - שנועדו לעדכן ולתקן את האמנה - מתקבלות רק פה אחד. לפיכך, נדרשת הסכמה של כל 189 המדינות החתומות. ישראל - כמו גם פקיסטן והודו, שמחזיקות בארסנל גרעיני - אינה אחת מהן.

 

הן מצרים והן ארה"ב שואפות למנוע קריסה חוזרת עם סיום הכינוס בשבוע הבא. המצרים לא רוצים להצטייר כמחרבים סדרתיים,

 בעוד האמריקנים רוצים בהצהרה מסכמת שתוביל להגברת הלחץ על איראן וצפון קוריאה, וגם תתמוך בשאיפתו של הנשיא ברק אובמה לקדם עולם ללא נשק גרעיני.

 

בתחילת הוועידה הודיעו ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת כי הן תומכות במאמצים לפרז את המזרח התיכון מנשק גרעיני. אולם הדרך לקדם זאת נותרה סלע המחלוקת. מצרים, שעומדת בראש גוש 118 המדינות "הבלתי מעורבות", פרסמה טיוטת החלטה לפיה תכונס עד השנה הבאה בחסות האו"ם ועידה בהשתתפות כל מדינות האזור.

 

המדינות החתומות על ההסכם, לרבות ארה"ב, נקראו לפי הטיוטה המצרית "לחשוף כל מידע העומד לרשותן על האופי וההיקף של היכולות הגרעיניות של ישראל, לרבות מידע הנוגע להעברות בעבר לישראל". ארה"ב וצרפת זוהו בעבר כמי שסיפקו לישראל מידע.

 

שאלה של מחיר

וושינגטון השיבה בהצעה-נגדית, הקובעת ש"ב-2012-2013 תכונס ועידה של כל מדינות המזרח התיכון, כדי לדון ביישום ההחלטה מ-1995". החלטה זו, שאומצה בוועידה לפני 15 שנים, קראה להפיכת האזור לנקי מנשק להשמדה המונית, והדגישה שתהליך השלום יוכל לסייע להפוך את החזון למציאות.

 

מצרים התעקשה שהן איראן והן ישראל ישתתפו בוועידה. במערב מסכימים לכך, אולם מדגישים שישראל צפויה לסרב. עם זאת, יש מקום ללחץ שישנה את המצב.

 "ישראל תתייצב אם המחיר של היעדרות יהיה גבוה יותר עבורה", אמר דיפלומט מערבי בכיר. בין התמריצים האפשריים עבור ישראל, דיפלומטים במערב מציינים הבטחה שוועידה אזורית שכזו תכלול גם פירוז מנשק ביולוגי וכימי, ואף נושאי ביטחון אחרים.

 

בזירה אחרת, של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, נרשמו גם כן בשבועות האחרונים קולות חריגים במיוחד בנושא הגרעין הישראלי. ראש הסוכנות, יוקיה אמנו, שיגר מכתב לשרי החוץ של 151 המדינות החברות בה, ובו ביקש את חוות דעתם בשאלה כיצד ניתן לשכנע את ישראל להצטרף לאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 21/05/2010 23:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילרי קלינטון בפתיחת הוועידה. ויתורים?
צילום: AFP
אחמדינג'אד נואם באו"ם, בפתיחת הכינוס
צילום: AP
אהוד ברק. אין איום ממשי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים