בנק ישראל: לא להעלות שכר מינימום, המשק ייפגע
בנק ישראל מבקר את החלטת הממשלה: אין להעלות את שכר המינימום ל-4,600 שקל, אלא להגביר את האכיפה - כיום 1 מכל 7 עובדים נעשק על ידי המעסיק. בבנק טוענים עוד: רמת שכר המינימום בישראל גבוהה יחסית ל-OECD
בנק ישראל מזהיר מפני העלאת שכר המינימום. במסמך שפרסם היום (ד') הבנק נטען שהעלאת שכר המינימום, מ-3,850 שקל ל-4,600 שקל, תביא לפיטורים נרחבים ולעלייה באבטלה - בעיקר בענפים עם קשיי רווחיות ותחרות. מה מציע הבנק? "להגדיל מס הכנסה שלילי ולחזק האכיפה של שכר המינימום". עוד הוא מבקר את העובדה ש-1 מכל 7 עובדים במשק נעשק על ידי המעסיק בשל חוסר אכיפת החוק.
- מה מתרחש בשוק העבודה? עוד בקריירה
- הוחלט: הממשלה לא תעסיק עובדים זרים
- ואתם משלמים למנקה בבניין שכר מינימום?
מהנתונים שפירסם הבנק עולה ששכר המינימום בישראל, 47.5% מהשכר הממוצע במשק, גבוה (כשיעור מהשכר הממוצע והחציוני) ביחס למדינות הארגון שפיתוח ושיתוף פעולה כלכלי, ה-OECD. החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה להעלות את שכר המינימום ל-4,600 שקל, כ-57% אחוזים מהשכר הממוצע ו-68% מהשכר החציוני במשק, תהפוך את ישראל למדינה בה יחס זה הוא הגבוה ביותר מקרב 31 מדינות הארגון.
עוד מציינים בבנק שהשכר הכולל של חלק מהעובדים בשכר המינימום, בעיקר בענפים מאוגדים, גבוה משמעותית משכר המינימום עצמו. זאת, משום שהוא כולל רכיבי שכר שאינם נכללים בשכר המינימום, כש"בסקטור הציבורי תופעה זו רווחת במיוחד".
לדברי הבנק בתקופה זו, בה עלה שיעור האבטלה וענפי המסחר מתמודדים עם קשיי רווחיות ותחרות - עלייה בשכר המינימום, ובפרט עלייה חדה, צפויה להביא לפיטורין בהיקף משמעותי ולעלייה נוספת באבטלה.
"ההעלאה המוצעת תשפיע באופן ישיר על כרבע מכלל העובדים, ששכרם מצוי בין רמת שכר המינימום הנוכחית לזו המוצעת... לגבי חלק מהם סביר שהמעסיקים לא יצייתו לחוק מאחר שהתמריץ לאי-ציות יגדל בשל התרחקותו של שכר המינימום מהשכר התחרותי - מצבם הכלכלי של עובדים אלו לא ישתנה; לעומת זאת, סביר שחלק מהעובדים, בפרט בענפים הסחירים, יפוטרו ממקום עבודתם".
גם לעובדים זרים מגיע
לבנק יש ביקורת כלפי הממשלה בכל הנוגע לאכיפת החוק הקיים.
"רמת הציות לחוק נמוכה יחסית - כ-14% מכלל העובדים במשרה מלאה משתכרים פחות משכר המינימום" - למעשה אחד מכל 7 עובדים נעשק על ידי מעסיקו כשבענף כמו אירוח ושירותי אוכל 25% מהמועסקים במשרה מלאה, נעשקים ובענף התעשייה כ-10%. לכן, קורא הבנק לחזק את האכיפה של חוק שכר המינימום, "לרבות אכיפתו לגבי העובדים הזרים".
בנק ישראל גם לא מתיר ספקות בנוגע לפגיעה בתעסוקה של ישראלים מיעוטי השכלה על ידי העבריינות הנפוצה בקרב מעסיקי עובדים זרים בארץ ומזהיר שהחוק המוצע יחריף את המגמה: "קבלת הצעת החוק תוביל להגדלה נוספת בכדאיות העסקתם לעומת העסקת ישראלים מעוטי השכלה..(ו)לפיטורין בהיקף משמעותי ולעלייה נוספת באבטלה". זאת, משום שהאטרקטיביות של שכירת עובדים זרים ללא זכויות ובניגוד לחוק תגדל - על חשבון העסקת ישראלים ומתן מלוא הזכויות.
עוד, ממשיך הבנק לשאת את דגל מס ההכנסה השלילי - "ראוי להעלות את ההכנסה של בעלי שכר נמוך באמצעות פריסה ארצית והגדלה של מס ההכנסה השלילי". נזכיר שתוכנית מס ההכנסה השלילית בוטלה למעשה בחודש שעבר, עם ביטולה של תוכנית וויסקונסין.