שתף קטע נבחר
 

למרות השבוע התנודתי: האג"ח יצאו בשלום

בסיכומו של שבוע סוער ותנודתי, רשמו המשקיעים באג"ח הממשלתיות רווחים, בעוד שחלק מהמשקיעים באג"ח הקונצרניות רשמו הפסדים לא משמעותיים וחלק אף רשמו רווחים קטנים. לאור הירידות החדות ומצב הרוח הכלכלי העגום, מרבית הנפקות האג"ח שתוכננו החודש לא יצאו אל הפועל

בניגוד לשבועות קודמים, השבוע התנודתי שעבר על שוקי העולם ועל שוק המניות המקומי, לא פסח הפעם על שוק האג"ח המקומי, הנחשב לרוב לסולידי יותר. אם בסקירות קודמות ציינו לטובה את יציבותם של שווקי אג"ח המקומיים ביחס להתנהגות שוקי המניות בארץ ובעולם, הרי שהשבוע אף משקיעי אג"ח המקומיים חוו תנודתיות חריפה בין ימי המסחר השונים.

 

יחד עם זאת, נשוב ונציין לטובה את העובדה כי בדומה לשבועות האחרונים, על אף השבוע הסוער והתנודתי, בסיכומו של שבוע רשמו המשקיעים באג"ח הממשלתיות רווחים, בעוד שחלק מהמשקיעים באג"ח הקונצרניות רשמו הפסדים לא משמעותיים וחלק אף רשמו רווחים קטנים.

 

לאחר עליות חזקות בפתיחת השבוע, שהיו תוצאה של התיקון שחוו שוקי העולם בתום יום המסחר ביום שישי שעבר, היינו עדים לירידות שערים חדות בשוקי המניות והאג"ח המקומיים בימים שני ושלישי. זאת, כתוצאה מהשילוב הקטלני בין המשך הידיעות השליליות מאירופה, לבין פרסום מספר נתוני מאקרו שליליים בארה"ב והתגברות המתיחות בין צפון ודרום קוריאה.

 

בהמשך, לסקירתנו בשבוע שעבר, ימים שני ושלישי שבו והזכירו לנו את הירידות שחוו שוקי אג"ח הקונצרניים המקומיים לאחר קריסת בנק ליהמן ברדרס, כאשר מרבית האג"ח, ללא קשר לדירוגיהן ולטווח פדיוניהן, ירדו, וחלקם בעוצמה, תוך גילויי פאניקה בשוק.

 

והנה, לאחר הקאמבק שביצעו השווקים בארה"ב בתום המסחר ביום שלישי בערב, בשני ימי המסחר האחרונים של השבוע שבו והפגינו האג"ח עוצמה ותקנו חלק ניכר מהירידות שחוו בימים שני ושלישי. חלק מהאג"ח, כאמור, אף סיימו את השבוע ההפכפך בעליות שערים.

 

נדגיש, כי בדומה למגמה בעולם, האמור לעיל מתייחס לשוקי האג"ח הקונצרניות ולא לשוקי האג"ח הממשלתיות אשר חוו עדנה אף השבוע ורשמו עליות נאות. עליות אלה נרשמו כחלק מהמגמה אותה אנו מזהים לאחרונה, במסגרתה מסיטים המשקיעים כספים אל אפיקים בטוחים יותר משוקי המניות ואג"ח הקונצרניות.

 

2 הודעות מקבילות של בנק ישראל

בין לבין, ביום שני בערב היינו עדים לשני פרסומים של בנק ישראל, אשר יש בהם בכדי להשפיע על שוקי האג"ח בעתיד. הראשון, הודעתו הלא מפתיעה של נגיד בנק ישראל על הותרת הריבית במשק לחודש יוני בשיעור של 1.5%. בין הנימוקים המרכזיים להחלטה: שביעות רצון הנגיד מכך שהאינפלציה שבה להתכנס לטווח האינפלציה הממשלתי השנתי (1%-3%) אף אם בחלקו העליון; התמתנות הצמיחה במשק והחשש להמשך התמתנות זאת על רקע משבר החוב באירופה והשפעתו על הייצוא הישראלי; והצפי כי לאור המצב בכלכלות המפותחות קיים סיכוי נמוך להעלאת ריבית שם וחוסר רצונו של הנגיד פישר להגדיל את פער הריביות למולם ולחזק בכך עוד יותר את שער השקל למול המטבעות הזרים.

 

כמעט במקביל לפרסום הודעה זאת, פרסם המפקח על הבנקים טיוטת הוראה לבנקים בישראל, המורה להם לבחון בקפידה את נושא האשראי לדיור (משכנתאות) תוך דרישה להפרשה נוספת מצידם בגין מתן משכנתאות מעבר לשיעור של 60%. על קצה המזלג, נפרט כי מטרתה של הוראה זאת הינה לבלום את השתוללות מחירי הדיור שחלה בישראל בשנה האחרונה, כאשר בנק ישראל מוגבל כאמור בשימוש בכלי המרכזי והכמעט יחידי הנתון בידיו לבלימת עליית מחירים זאת - העלאת ריבית.

 

לכן הוא בחר הן להגביל את המימון לרכישת דירה (ובכך להקטין את מעגל הקונים העתידיים) והן להגדיל את עלויות המימון של הלוואות אלו (ובכך להרתיע את הבנקים ממתן משכנתאות בהיקף גבוה, ואת הלווים שעליהם יגולגלו העלויות העודפות של הבנקים).

 

נציין כי להערכתנו 2 ההודעות תומכות בשוק האג"ח, מאחר ואי העלאת ריבית תומכת כידוע בשוקי אג"ח (כיוון שהעלאת ריבית גוררת עליית תשואות באג"ח ובכך גם את ירידת שעריהן). ובלימת מחירי הדיור מקטינה את האלטרנטיבה להשקעת כספים עתידית בשוק הנדל"ן, בה בחרו משקיעים רבים בשנה האחרונה כתחליף להשקעות סולידיות בריבית נמוכה.

 

שבוע שחון בגזרת ההנפקות

בסיכומו של שבוע מהסוערים והתנודתיים שחווינו בשנים האחרונות, רשמו האג"ח הממשלתיות עליות שערים של כ-0.5% ויותר, בפרט בחלקו הארוך של העקום (אג"ח לטווח פדיון ארוך יותר), כאשר עליות נאות נרשמו בעיקר באג"ח השקליות.

 

במקביל, לאחר התחלה גרועה של השבוע, בסיכומו של שבוע, רשם מדד התל בונד 20 ירידה של פחות מ-0.5% ומדד התל בונד השקלי אף רשם תשואה חיובית של קרוב ל0.5%. אג"ח הקונצרניות בדרוג נמוך יותר/לא מדורגות כלל שרשמו בתחילת השבוע ירידות שערים חדות, נהנו אף הן משני ימי המסחר האחרונים החיוביים שקיזזו באופן ניכר את הירידות שנרשמו בתחילת השבוע, וכאמור חלק מאג"ח אף רשמו שבוע חיובי.

 

בגזרת ההנפקות היינו עדים לשבוע שחון, כאשר רק חברות מבוססות ובעלות דרוג גבוה העזו לנסות להנפיק בשבוע שכזה, דוגמת הראל ביטוח שסיימה בהצלחה הנפקת כתבי התחייבויות צמודי מדד (במח"מ - משך חיים ממוצע - של כ-8 שנים) ובריבית משתנה (במח"מ 7.15 שנים) ובדרוג AA-. באופן דומה בבחינת ההנפקות הצפויות לנו בעתיד, מצאנו רק את חברת אלביט מערכות, המתעתדת לנסות בקרוב ולהנפיק אג"ח בדרוג Aa-

 

לסיום נציין כי סמוך לתום חודש מאי, ניתן כבר לקבוע כי מרביתן ככולן של הנפקות האג"ח שהיו אמורות להתקיים החודש לא יצאו אל הפועל, לאור הירידות החדות ומצב הרוח הכלכלי העגום לאורכו של חודש מאי.

 

 

הכותבים הם גיל נויברגר, מנהל ההשקעות הבכיר, ויריב יוריסטה, אנליסט - באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה לני"ע בת"א
צילום: דנה קופל
מומלצים