למרות המסכים האדומים: יציבות יחסית באג"ח
בסיכום השבוע, על רקע המשך הירידות בשוקי המניות, ראינו עליות נאות באג"ח הממשלתיות וגם הקונצרניות. המשקיעים, כנראה, מסיטים כספים אל נכסים בטוחים באופן יחסי. בגזרת ההנפקות נתקלנו לראשונה זה זמן רב בכשלון: האם המשקיעים למדו סוף סוף להירתע מהנפקות מסוכנות?
שבוע מסחר מקוצר (אחרון עד לחגי תשרי שיחולו בספטמבר) עבר על הבורסה המקומית, שאף הוא היה דומה לשבועות האחרונים שחווינו, במסגרתם היינו עדים לידיעות שליליות מחו"ל (ובפרט מאירופה), ירידות בשוקי המניות והמשך יציבות (יחסית) בשווקי אג"ח המקומיים.
לצד המשך הידיעות השליליות מאירופה והספקות בקשר לאפקטיביות ויכולת היישום של תוכנית הסיוע רחבת ההיקף עליה הרחבנו בשבוע שעבר, השבוע היינו עדים אף למספר נתוני מאקרו שליליים מארה"ב דוגמת ירידה של 0.1% במדד המחירים לצרכן בחודש אפריל (ששיעורו, לא כולל אנרגיה ומזון, ב-12 החודשים האחרונים הינו הנמוך ביותר מאז שנת 1966), ירידה משמעותית במספר מבקשי המשכנתאות בארה"ב, ועליה במספר הבתים הנמצאים בהליכי עיקול (כ-4.6%).
ידיעות ונתונים אלו, הובילו להמשך ירידות שערים חדות בשווקי המניות והסחורות ברחבי העולם והמשך נהירה אל אג"ח ממשלתיות של מדינות הנחשבות בטוחות,דוגמת ארה"ב וגרמניה, הגורמת לתמחור יתר של חלק מאג"ח אלו, עד כי ממשלת גרמניה הודיעה כי היא אוסרת ביצוע מכירה בחסר של אג"ח הממשלתיות שהנפיקה (וזאת על מנת למנוע ירידה חדה בשערי אג"ח והשתתפות ספקולנטים במסחר בהן).
מנגד, בישראל, פורסם ביום שישי שעבר, מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל, שהסתכם ב0.9% והיה גבוה במעט מקונצנזוס החזאים. עיון במרכיבי המדד מלמד, כי מרביתה ככולה של העלייה במדד מיוחסת לעליית מחירים עונתית בתחומי ההלבשה וההנעלה, הפירות והירקות, הבשר העופות הדגים והנסיעות לחו"ל שתרמו כמעט 0.5% לעליית המדד הכללי, אליהן הצטרפה עלייה של למעלה מ-1% במחירי הדיור שתרמה כ-0.21% לעליית המדד כולו.
מתחילת השנה עלה המדד ב0.1% (לאחר ירידה של 0.9% ברבעון הראשון), וב-12 החודשים האחרונים עלה המדד
ב- 3% בדיוק, שהינו הטווח העליון ביעד האינפלציה הממשלתי (1%-3%). על פי תחזיות החזאים בשלושת החודשים הקרובים אמור מדד המחירים לצרכן לעלות ב 0.9%-1.2%, ולהסתכם בשנת 2010 בכ-2%.
במקביל, השבוע פורסם אומדן ראשוני לגבי עליית התמ"ג ברבעון הראשון לשנת 2010, אשר מוערכת בכ 3.3% בלבד ונמוכה מתחזיות קודמות. ניתוח האומדן מלמד כי לצד עליה בצריכה הפרטית והציבורית, חלה ירידה בייצוא הסחורות והשירותים, אשר להערכתנו מיוחסת הן לחוזקו של השקל למול המטבעות הזרים והן להחלשות הביקושים באירופה (המהווה כשליש מהייצוא הישראלי).
כך בעוד שפרסום מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל, עשוי להשפיע על נגיד בנק ישראל להעלות את הריבית במשק בתחילת השבוע הקרוב, הרי שהצמיחה הנמוכה מהצפוי של המשק ברבעון הראשון, המשך התחזקותו של השקל אל מול המטבעות הזרים ושלל נתוני המאקרו מארה"ב ואירופה המעידים כי העלאת ריבית שם רחוקה מלהתבצע בעתיד הנראה לעין, תומכים באי העלאת ריבית החודש, וכך אף סבורים מרבית החזאים.
גישושים להנפקות עתידיות
בסיכומו של שבוע המסחר המקוצר, שבו היינו עדים כאמור להמשך ירידות שערים בשווקי המניות, היינו עדים לעליות שערים נאות באג"ח הממשלתיות השקליות והצמודות, ובפרט בחלקו הארוך של העקום, אשר אותן ניתן להסביר להערכתנו, בין היתר, ברצון המשקיעים להסיט כספים בימים סוערים אלו אל נכסים בטוחים יחסית וכן במחשבתם כי הריבית לא תועלה בקרוב.
במקביל, אף אג"ח הקונצרניות רשמו שבוע חיובי (ובפרט לאור המתרחש בשוק המניות), כאשר מדד התל בונד 20 עלה בלמעלה מחצי אחוז כשהוא נהנה מהמדד הגבוה יחסית שפורסם ומדד התל בונד השקלי שמר על יציבות. נשוב ונציין, כי אין להקל בעובדה כי שווקי אג"ח מציגים יציבות תוך נטייה לעליות שערים בשבועות הסוערים שאנו עוברים, ותופעה זאת לא התרחשה בעיצומו של משבר ליהמן ברדרס לפני כשנה וחצי.
בגזרת ההנפקות, אנו עדים להמשך גישושים של חברות לגבי הוצאתן לפועל של הנפקות עתידיות, וזאת לאור הימים הסוערים העוברים על השוק, כאשר, לראשונה מזה זמן, נתקלנו בכישלון של הנפקת אג"ח, בשעה שחברת אורתם סהר נכשלה בניסיונה לגייס אג"ח לא מדורגת בריבית משתנה. כשלון זה, יכול ללמד על הסלקטיביות שפיתחו המשקיעים לאחרונה ורתיעתם מהשתתפות בהנפקות של חברות לא מדורגות שאינן מציעות שעבודים/בטוחות של ממש.
במקביל, חברות בעלות דרוג גבוה ממשיכות להצליח בהנפקת אג"ח כאשר השבוע חברת נייר חדרה סיימה בהצלחה את השלב המוסדי בהנפקת אג"ח שקלית בדרוג A במח"מ 4.8 שנים והראל ביטוח סיימה בהצלחה הנפקת כתבי התחייבויות צמודי מדד (במח"מ - משך חיים ממוצע - של כ-8 שנים) ובריבית משתנה (במח"מ 7.15 שנים) ובדרוג AA-. כן נציין כי כאשר השבוע הסתיימה אף הנפקת אג"ח להמרה שקלית לא מדורגת של אלרוב נדלן.
הכותבים הם גיל נויברגר, מנכ"ל רוטשילד קרנות נאמנות, ויריב יוריסטה, אנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.