שתף קטע נבחר
 
צילום: אבי רוקח

"ישראל טבעה בשקר". עיתוני ערב השיבו אש

העיתונות הערבית המשיכה בטון התקיף נגד ישראל והציגה את הפעולה כ"הישג עצום" לסוגיה הפלסטינית. המסקנה, כתב אחד הפרשנים הערבים, "היא שההתנגדות היא הדרך הטובה ביותר להשיג את המטרות המיוחלות". והלינץ'? לזה אין זכר

"המשט ניצח את ישראל", זו רוח הדברים שעולה מהכותרות שהופיעו בבוקר שאחרי השתלטות צה"ל בלב ים בעיתונים המרכזיים בעולם הערבי. העיתונות הערבית המשיכה הבוקר (יום ג') בטון התקיף נגד ישראל בניסיון למקסם את הרווח ההסברתי מהמשט. "ישראל רצחה את משט החירות", זעקה הכותרת הראשית בשער העיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון. בשני המתחרים שלו בלונדון הכותרות המשיכה ההתלהמות: "סערה עולמית נגד ישראל", נכתב בעיתון "א-שרק אל-אווסט", ו"זעם עולמי על הטבח הישראלי", קבע בכותרתו "אל-קודס אל-ערבי".

 

קשה היה למצוא בתקשורת הערבית ולו בדל התייחסות לטענות ישראל על ה"לינץ'" בחייליה, אולם הכישלון הישראלי היה ברור.

הפרשן לעניינים ישראלים בעיתון הלבנוני "א-ספיר", חילמי מוסא, כתב כי "ישראל נכשלה בשיווק הגרסה של ההגנה העצמית כצידוק להשתלטות הדמים על ספינות 'משט החירות', ונכשלה עוד יותר מלהצדיק את הפגיעה בחסרי ישע. במקום לנסות ולצמצם נזקים באמצעות הודאה בביצוע טעות, היא נדחקה להצדיק את ההפרזה שבשימוש בכוח ומצאה עצמה בעימות מול הקהילה הבינלאומית כולה.

 

"היא תקפה בכוח פראי שהדהים את רוב העולם, אזרחים בספינותיהם בלב ים, במים הבינלאומיים, וטענה כי נקלעה למארב. אחרי שהרגה את מי שהרגה, ופצעה את מי שפצעה, היא טענה כי היא היתה נתונה למתקפה. כשהיא לא מצאה מישהו שיקנה את הגרסה הזאת, היא נדחקה להגן על עצמה באמצעות שקרים ודיברה על כלי נשק שהיו מגיעים לרצועה ועל השתייכותם של הפעילים הטורקים לאל-קעידה או לחמאס. היא החלה לטבוע יותר ויותר בשקר", הוא מציין.

 

ישראל "פיראטית ברברית ורצחנית"

כאמור, גרסת ישראל, לפחות על פי העיתונים ומרבית כלי התקשורת הערבים כמעט שאינה מוזכרת, אולי בשל העובדה כי התמונות הישראליות הגיעו בשעה מאוחרת - סמוך ואולי לאחר שעת סגירת העיתונים, מה גם שממילא גרסת ישראל אינה זוכה לאמינות גבוהה במרבית כלי התקשורת הערביים.

  

ביום שאחרי המשיכו כלי התקשורת הערביים להציג את ישראל כ"פיראטית ברברית ורצחנית שפגעה בפעילי שלום" - אולי חומר נוסף למחשבה, עד כמה חשוב להוציא מיד לכלי התקשורת תמונות וגרסאות ישראליות על האירוע, במקום להמתין שעות ארוכות כדי להיאבק אחר כך על נראטיב שכבר נקבע ברשתות הערביות המובילות.

 

"אל תהיו עצובים - ההישג הוא עצום", נקבע במאמר המערכת של עורך "אל-קודס אל-ערבי", עבד אל-בארי עטואן. "בטוח שבנימין נתניהו ושרי ממשלתו הימנית-קיצונית לא תיארו לעצמם את גודל ההישג אותו העניקו לעם הפלסטיני ולאומה הערבית והאסלאמית כאשר ביצעו טבח בספינות משט החירות בלב הים התיכון, הרגו כעשרים מוג'אהידין (לוחמי ג'יהאד - ר.נ.) ופצעו עשרות. נכון שאיבדנו עשרים שהידים, רובם טורקים, אולם הרווחנו למעלה משבעים מיליון מבני העם הטורקי שהתייצבו לצד הבעיה האסלאמית המרכזית (הסוגיה הפלסטינית ג ר.נ.) ועמדו בנחישות בשורה אחת מול ישראל".


ישראל מטביעה את "משט החירות" ("אל-קודס אל-ערבי", לונדון)

 

"ניתן ללמוד מאירוע זה מסקנות רבות ומועילות", כתב עטואן, פלסטיני במוצאו שאינו ידוע כחובב ישראל, באמת בלשון המעטה. "בראשן כי הרצון חזק יותר מכל נשק מתקדם, וכי ההתנגדות, על כל צורותיה, מול האוייב הגאוותן שאינו מכבד את החוקים והאמנות, היא הדרך הטובה ביותר להשיג את המטרות המיוחלות לחירות, עצמאות וצדק.  

 

"טבח הדמים הישראלי הזה, אשר פגע במשט ובגיבוריו, מציין בהיסטוריה את ראשית הספירה לאחור להתמוטטות המשטר הגזעני הישראלי המתועב. אנו אומרים תודה לעם הטורקי ולכוחות החיים שבו, כמו גם תודה לממשלת טורקיה בהנהגת רצ'פ טאיפ ארדואן ועמיתו, עבדוללה גול, שתמכו במשט לשבירת המצור והעניקו את נמליהם כנקודת יציאה. זהו צעד כמוהו לא עשו מרבית הממשלות הערביות".


הספינה הטורקית מכתימה את דגל ישראל בדם ("אל-ווטן", קטאר)

 

את דבריו הוא בחר לסיים בנימה קשה: "בני עזה הנצורים, אשר המציאו את הפצצות האנושיות, ייצרו טילים ונכנסו להיסטוריה באמצעות הנדסת המנהרות לשבירת המצור והגעה ללב ההתנחלויות והבסיסים הצבאיים הישראליים, אלה הם אשר נאספו לאורך החוף של עזה כדי לקבל את פני גיבורי המשט וספינותיהם. הם אלה המגבירים את אמונתנו בסוגייתם, שהיא לא רק שבירת המצור בלבד, אלא גם שיבה לחיפה, יפו, אשדוד, עכו, ירושלים וכל בקעה בפלסטין. הם הבינו כי הם אינם עומדים לבדם וכי חלומם על סף הגשמה".

 

מי שהיה ענייני יותר ומתלהם פחות הוא עמיתו, עורך "א-שרק אל-אווסט" לשעבר ומנכ"ל "אל-ערביה", עבד אל-רחמן ראשד. תחת הכותרת "מדוע ביצעו הישראלים את הפשע?" הוא כתב: "מדוע תקפה ישראל את המשט במים הבינלאומיים ולא המתינה להגעתו למימיה הטריטוריאליים של עזה? הסיבה לכך היא כי ההנהגה הישראלית מבינה שההמולה תהיה גדולה, שהבעיה תהיה סבוכה, שהכוחות המתונים באזור ייאלצו לסגת ושקט המו"מ ייצא ממסלולו - וזה מה שעלול לקרות מחר. בגלל פשע הריגת המפגינים ב'משט החירות' לא יוכל הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), להתחיל את המו"מ בו רצה, בטרם תעבור יקבל ערובות ערביות ובינלאומיות. עתה, הכל שקע במצולות בשל הלחץ של איראן, שהובילה את המשט, והפשע של נתניהו שהפך את הסוגיה לבינלאומית".


מסוק צה"ל הורג ומשליך את משתתפי המשט ("אל-חליג'", איחוד האמירויות)

 

"מה היה פוגע בישראלים אילו היו מתירים למשט להיכנס ולעגון בעזה, ולתת למשתתפים לשאת את נאומיהם החמאסיים, ואחר כך לשוט בחזרה לארצותיהם? בפועל, שום דבר. במיוחד כשמדובר במשט סמלי שאינו הורס חומות או חופר מנהרות. הם רוצים לפוצץ את המו"מ וכך גם היא (ישראל), וכאשר שירת המשט את שני הצדדים מבלי צורך לתיאום מוקדם או לפירסום הודעות. היא יכולה היתה להתיר לספינות להיכנס כשהיא יודעת שאין פירוש הדבר סופו של המצור. הרי כבר נכנסו ויצאו ספינות, אך המצור נשאר על כנו. למרות כל האפשרויות, בחרה ההנהגה הישראלית במתקפה מזויינת, וברור כי ההוראות היו להרוג מספר של נוסעים חסרי ישע. ואכן היו כמה פצועים והרוגים שנורו ישירות בראשם, דבר המעיד כי היתה כוונה מוקדמת להרוג".

 

"אני קובע כי ההנהגה הישראלית הקיצונית הנוכחית מצאה בקיצונים באזור את בן הברית הטוב ביותר. שני הצדדים משיגים את אותה המטרה - הכשלת תוכנית אובמה.

ישראל סבורה כי הפשע של אתמול יביא לתגובות אלימות שיגבירו בתורן את החנק על הפלסטינים וכי הפעולה תגרום לערבים לדחות פתרון של שלום. גם איראן ובנות בריתה חושבות כך וסבורות כי השערוריה של אתמול תפגע במדינות הערביות המתונות, תבטל את התוכנית האמריקנית החדשה להידברות ותכפה את המחנה האיראני על האזור למימוש מטרותיו, שהם אינן שחרור פלסטין או עימות עם ישראל. האירועים האחרונים הוכיחו כי למחנה הקיצוני יש יכולת נפלאה לעורר את ההמונים, לגרום ל'קרבות מילוליים' ולכפות אחר כך את האג'נדה המדינית שלו".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישראל טובעת בשקר. מפגינים במלזיה
צילום: AP
זעם בעולם הערבי. מפגינים בירדן
צילום: רויטרס
תודה לטורקיה, ותודה לארדואן
צילום: AFP
מומלצים