תיירות במשבר: הישראלים טורקים את הדלת
החרפת המשבר עם טורקיה גרמה לישראלים רבים לבטל את חופשתם במדינה. אל על מבטלת את הקו המתוכנן לטורקיה - מה הסיכוי שתראו את הכסף שלכם חזרה, והאם יש תחליפים לקלאבים באנטליה? "ממון" של "ידיעות אחרונות" בדק עבורכם
מלי כהן (29) מחולון, נשואה טרייה ופקידה במשרד עורכי הדין הרצוג-פוקס-נאמן, הייתה אמורה לטוס עם בעלה וזוג חברים ביום ראשון הקרוב לאנטליה. אתמול (ב'), בעקבות אירועי המשט, ביטלה את הטיסה:
"היינו אמורים לנסוע ביום ראשון עד יום חמישי הבא לקלאב 'קרמלין פלאס'. החלטנו לבטל את הנסיעה כי מפחיד אותנו לנסוע לשם. הנסיעה הייתה אמורה להיות מעין ירח דבש. זה מאוד מבאס. התקשרתי לחברת הנסיעות דרכה הזמנו את החופשה, ושם הסבירו לנו שהם רק מקבלים הודעות ומחכים להודעה ממשרד החוץ. הנציג במשרד הנסיעות אמר שזה ביטול לכל דבר ונצטרך לשלם את כל מחיר החבילה, משהו כמו 4,500 שקל. רצינו לצאת לנפוש בחופים, כנראה שהיינו תמימים".
גם אורי (33) מאזור המרכז תיכנן לנסוע ביום חמישי הקרוב לחגוג מסיבת רווקים בקלאב-מד בטורקיה עם 18 חברים קרובים, אך נאלץ אתמול לבטל את התוכניות: "אני וכמה חברים מתכננים את האירוע הזה כבר הרבה זמן. חשבנו לעשות מסיבת רווקים מיוחדת עם סקי מים, אך ברגע ששמענו את החדשות בבוקר הבנו שצריך לבטל הכל ולארגן מסיבת רווקים חדשה. כל החברים הסכימו שלא מתאים כרגע לנסוע לטורקיה. עכשיו נצטרך להרים במהירות מסיבה חלופית, עדיין לא החלטנו אם זה יהיה בארץ או בחו"ל".
"כנראה שהיינו תמימים". בית מלון באנטליה (צילום: אילן הלפרין)
גם אל על הקפיאה את השת"פ הטורקי
חברת אל על הודיעה אתמול כי היא מקפיאה את השקת קו הטיסות הסדיר לאיסטנבול שאמור היה להיות מושק בסוף יוני. לאל על אין כיום טיסות סדירות לטורקיה, אולם בסוף חודש יוני הייתה החברה אמורה להתחיל להפעיל קו טיסה ראשון למדינה בשיתוף חברת אטלס ג'ט.
עם זאת, לפי המועצה הישראלית לצרכנות האיום הפתאומי על ביטחונם של ישראלים בטורקיה, בצירוף אזהרת המסע החמורה, הם בגדר נסיבות חדשות שהנוסעים לא יכלו לדעת מראש. "בנסיבות אלה לא ניתן לצפות מהצרכנים שיסכנו את עצמם ויקיימו את החוזה עם החברות", אומרת עו"ד סלעית קולר מהמועצה לצרכנות, "אם יש חילוקי דעות בין הצרכן לבין ספקי השירותים, בית המשפט יכריע".
במקרים רבים, ניתן להגיע להסכמות עם חברות התעופה וסוכני הנסיעות על החזר חלקי או מלא, או קבלת זיכוי גם בלי לפנות לערכאות משפטיות. במקרים בהם צרכנים ביצעו את העסקה בדרך של "מכר מרחוק" לפני 14 יום או פחות, והשירות אמור להינתן בעוד למעלה משבעה ימי עסקים, קיימת זכות לפי חוק הגנת הצרכן לבטל את העסקה בעלות של 100 שקל, או 5% מערך העסקה.
"לא נקנוס אנשים שיעברו ליעדים אחרים"
לדברי רונן קרסו, סמנכ"ל השיווק של איסתא, "הרבה אנשים מתקשרים ורוצים לבטל או לדחות את הנסיעה לטורקיה. עד לפני שנתיים טורקיה הייתה היעד המוביל של הישראלים. לאחר מכן הייתה ירידה. בחודשים הראשונים של 2010 דווקא היה שיפור בתיירות לשם, אבל מה שקרה עכשיו מחזיר את אי-הבהירות. אנחנו לא מנסים לשכנע אף אחד שמתקשר לבטל, ולא אומרים אם זה כן בטוח או לא בטוח. לא נקנוס אנשים שיעברו ליעדים אחרים".
לדברי יהודה זפרני, משנה למנכ"ל אופיר טורס, "הביטולים התחילו כבר בבוקר. הביטולים הם לא רק ליוני, אלא גם ליולי ואוגוסט. אני מעריך שבעקבות האירוע הישראלים יעדיפו את אילת וים המלח בישראל, ואת כרתים בחו"ל".
"יש עצירה מוחלטת של הזמנות לטורקיה", אמרה אתמול מוקדנית במוקד ההזמנות של אופיר טורס. "הגיעו אלינו טלפונים של לקוחות שרצו לבטל את החופשה בטורקיה", מספר מוקדן נוסף, "בעיקר כאלה שהחופשה שלהם הייתה אמורה להיות בשבועיים הקרובים". אחד המנהלים במוקד ציין כי "יש עלייה חדה במספר המזמינים ליעדים מקבילים לטורקיה כמו איי יוון, בולגריה וכרתים".
צביקה מוסקוביץ', מנכ"ל הדקה ה-90 אמר אתמול כי "היו לנו בעיקר בקשות להסב את החופשות ליעדים כמו רודוס וכרתים".
"יש עצירה מוחלטת של הזמנות לטורקיה" (צילום: ירון דרוקמן)
"לא שקלנו לעזוב את מרמריס"
מישראייר נמסר אתמול כי "לקוחות החברה שמעוניינים לבטל את הזמנתם לטורקיה יוכלו להמיר את חופשתם ללא דמי ביטול ליעדים כדוגמת רודוס, כרתים, ורנה, פראג ובודפשט". גם קווי חופשה מציעה ללקוחותיה להמיר את החופשה שהזמינו בטורקיה ליעדים חלופיים באירופה או באגן הים התיכון.
קאהן ירדטילר, נציג קשרי תעופה במרמריס, אמר אתמול כי "רוב האורחים כאן לא לחוצים. הם במרמריס ובאנטליה, ואין בעיות במקומות האלה".
רוני שחר (65) נמצא במרמריס במלון קרוואן סראי: "התחלנו לברר על מקום נופש לפני חודש-חודשיים. הגענו שלשום, ואנחנו מתכננים להישאר. לא שקלנו לעזוב את מרמריס, וגם אין לנו אפשרות לחזור כי אלו טיסות שכר. במצב של עכשיו לא הייתי נוסע - לא בגלל שאני מרגיש פה לא בסדר, אלא כי לך תדע מה יקרה".
אסף אדורם (42) מהרצליה נמצא עם בת זוגו בקלאב במרמריס: "בני משפחה סימסו לנו מהארץ על מה שקורה, אבל לא הפצירו בנו לחזור. בעקבות המצב וההמלצות של משרד החוץ לא נעשה טיול בעיר הקרובה, אבל אנחנו לא שוקלים לחזור".
רוב האורחים כאן לא לחוצים. מרמריס (צילום: מוחמד עודי)
בקיץ של 2009 נראה היה שהיחסים חזרו לתיקנם
עד מבצע "עופרת יצוקה" הייתה טורקיה היעד המועדף על ישראלים, כשבמהלך 2008 פקדו את הקלאבים בטורקיה 560 אלף ישראלים. בתחילת 2009 החריפו היחסים לאחר שראש ממשלת טורקיה, טאיפ ארדואן, הכריז שהפעולה בעזה היא פשע כנגד האנושות. בעקבות ההתבטאויות עלתה קריאה לחרם צרכנים על הטורקים, ונרשם מספר רב של ביטולי טיסות לטורקיה.
בקיץ של 2009 נראה היה שהיחסים חזרו לתיקנם, כשמדי יום יצאו עשרות טיסות לטורקיה. אולם, לקראת סוף 2009, לאחר שבטורקיה עלתה סדרה שהציגה את חיילי צה"ל כרוצחי ילדים, הודיעו ועדי עובדים בישראל שיחרימו את טורקיה.
מירי רובינו, יו"ר הוועד הארצי של עובדי בנק לאומי, אמרה אתמול כי "כבר לפני חצי שנה הפסקנו להוציא דילים לטורקיה, בעקבות התבטאויות ארדואן. מצאנו עבור עובדי הבנק יעדים אטרקטיביים חילופיים, כמו פלמה דה מיורקה".