שתף קטע נבחר

צילום: אבי רוקח

עצורי המשט חוזרים הביתה; "הם ירו ללא אבחנה"

אט אט משתחררים משתתפי המשט הבינלאומי לעזה וחוזרים לארצותיהם, רובם ליוון וטורקיה. "אמרנו להם שאנו לא חמושים ושהנשק היחיד שבידינו הוא מים", סיפר אחד מהם. בניו-יורק הפגינו מאות נגד ישראל. "ההשתלטות מנוגדת לערכי היהדות"

חוזרים הביתה בטפטופים: פעילים טורקים שהיו על המשט לרצועת עזה ונעצרו בהשתלטות צה"ל על הספינות, החלו לחזור הבוקר (יום ג') לארצם ולספר את הגרסה שלהם להשתלשלות העניינים שהובילה למרחץ הדמים. בהשתלטות נהרגו תשעה בני אדם ונפצעו עשרות, בהם שבעה חיילי צה"ל.

  

בייראם קליון, פעיל פרו-פלסטיני שהיה על הספינה "מרמרה", ונחת בנמל התעופה של איסטנבול יחד עם שניים מחבריו, סיפר: "הקברניט אמר לנו שהם (הישראלים) יורים לעברנו ללא אבחנה, שהם שוברים את החלונות ונכנסים פנימה. הוא ביקש שנצא החוצה מהר ככל האפשר".

 

פעיל אחר, מוטלו טירייקי, סיפר: "כשיצאנו אל הסיפון, הם ירדו לעברנו ממסוקים, עלו לעברנו מסירות ותקפו אותנו. הספינות שלהם התקרבו לעברנו אחרי שהם הזהירו אותנו. אמרנו להם שאנו לא חמושים ושהנשק היחיד שבידינו הוא מים". יחד עם קליון וטירייקי נחתו בטורקיה גם אסים אמיר, נילופר סטין ובנה הפעוט טורקר סטין.

 

בבית הסוהר "אלה" בבאר-שבע נכלאו עד-כה 480 ממשתתפי המשט הבינלאומי לעזה. 130 פעילים פרו-פלסטינים נוספים צפויים להגיע לכלא היום. 45 ממשתתפי המשט כבר גורשו לארצותיהם, ובהם שישה אזרחים יוונים ראשונים וחמישה גרמנים. שלושה נוספים הועברו לנמל התעופה בן-גוריון אך עדיין לא המריאו.

 

משירות בתי הסוהר נמסר כי לא יתקיימו דיונים בהארכת מעצרם של האזרחים הזרים, מפני שהם עצורים לפי צו מיוחד של משרד הפנים. עם זאת הם יוכלו להיפגש עם הקונסולים של ארצותיהם, או עם עורכי דין, בתיאום מראש. מרבית העצורים הם טורקים ויוונים, אך בנוסף היו על הספינה אזרחים של סרביה, עומן, פקיסטן, מלזיה, מקדוניה, תימן, קוסבו ובחריין.


ההפגנה בניו-יורק. "פשע מלחמה" (צילום: רויטרס)

 

תשע גופות האזרחים ההרוגים הועברו למכון לרפואה משפטית באבו-כביר, שם ממתינים להוראות ממשרד החוץ ומהמשטרה לגבי המשך הטיפול. מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח, ראש הפלג הדרומי של התנועה חמאד אבו-דעבאס, ויו"ר ועדת המעקב של ערביי ישראל מוחמד זיידאן - שהשתתפו במשט לרצועת עזה - יובאו בצהריים לדיון בהארכת מעצרם בבית המשפט השלום באשקלון. ח"כ חנין זועבי מבל"ד שוחררה.

 

ההשתלטות - לא מתאימה לערכי היהדות

בתוך כך, התחדשו הבוקר באיסטנבול ובאנקרה המחאות נגד ישראל. כוחות גדולים של משטרה מאבטחים את ביתו של שגריר ישראל, גבי לוי, ועצרו כמה מפגינים פרו-פלסטיניים שהתקהלו במקום. שר האנרגיה הטורקי, טאנר יילדיז, אמר כי ארצו שוקלת את קשרי האנרגיה שלה עם ישראל בעקבות התקרית וכי ראש הממשלה, רג'פ טאיפ ארדואן, יקבל החלטה סופית בנושא. ארדואן צפוי להופיע בהמשך היום בפני הפרלמנט הטורקי ולמסור דיווח על התקרית.

 

אחרי ההפגנות הגדולות שהתקיימו אמש בפריז ושטוקהולם, צעדו הלילה גם מאות מתושבי ניו-יורק התומכים המשט ברחובות מנהטן והתקהלו בטיימס סקוור. המפגינים נשאו שלטים, דגלים פלסטינים וכרזות בגנות הישראל, הקוראות לה לשאת באחריות לעימות שפרץ על הספינות ולהרג תשעה מהפעילים הפרו-פלסטינים.

 

"אני כאן כיהודיה אמריקנית המתנגדת לחלוטין למה שישראל עשתה. הריגת האנשים האלה שניסו להעביר סיוע לאנשים רעבים וכלואים היא פשע נתעב שאינו עולה בקנה אחד עם הערכים של יהודים ברחבי העולם", אמרה הלן שיף שהשתתפה בהפגנה.

 

מפגינה אחרת, הנא אשרף, בת 23, תיארה את הפשיטה הישראלית על הספינות כפשע מלחמה. "אסור לנו להגיב בסובלנות למה שהם עשו. זהו פשע מלחמה, אקט של מלחמה שהתרחש במים בינלאומיים. זו הסיבה שאני כאן היום". הישראלי-אמריקני לארי צווייג אמר כי מהלכיה של ישראל גורמים להתגברות ההזדהות עם תושבי עזה ברחבי העולם.

 

"אני תוהה אם אני צריך לשמור לעצמי מקום במשט הבא. אני מגיע לפלסטין באופן קבוע, וחיילים ישראלים כבר ירו עליי גז מדמיע ואש חיה בהפגנות. אני יודע איך זה מרגיש ואני יודע שאסור לי לעזוב את זה עבור תושבי עזה, עבור הפלסטינים, אלה שמתמודדים עם זה יום אחרי יום. אני צריך לעשות זאת לעתים יותר קרובות", אמר צווייג.

 

על המשט לעזה היו גם לפחות שני אזרחים אמריקנים - אחד מהם, דיפלומט לשעבר, עושה את דרכו חזרה לארה"ב. משפחתו של האזרח השני, גימלאי של חיל הים האמריקני, ששירת לפני 43 שנה על ספינת הביון האמריקנית "ליברטי", שהותקפה על-ידי ישראל במלחמת ששת הימים, עדיין לא יצר קשר עם משפחתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנות בטורקיה נמשכות
צילום: AP
אבטחה על בית השגריר באנקרה
צילום: רויטרס
נילופר סטין ובנה באיסטנבול
צילום: AP
מומלצים