תקציב המדען הראשי יורד: פחות ממיליארד שקל
תקציב הבסיס של המדען הראשי עתיד לעמוד על 900 מיליון שקל בלבד ב-2011. עוד נודע כי גם השנה, תקציבי המדען הראשי אינם מתגברים על הביקוש הרב למימון והם עתידים להיגמר לקראת הרבעון האחרון של השנה
אם לא יהיו שינויים, תקציב הבסיס של המדען הראשי צפוי לעמוד בשנת 2011 על 900 מיליון שקל בלבד - כך נודע ל"כלכליסט". זוהי ירידה של כשליש בתקציב המדען לעומת שנת 2010, העומד נכון להיום על 1.35 מיליארד שקל. לשם השוואה, בשנת 2009 עמד התקציב על 1.1 מיליארד שקל, ואליו נוספו תוספת חד־פעמית של 150 מיליון שקל מתוכנית ההאצה ועוד תוספת של 450 מיליון שקל, הכוללת את קרן הביוטק שטרם יצאה לדרכה. הסיבה לירידת התקציב היא קיצוצים רוחביים במשרדי הממשלה.
עוד נודע כי גם השנה, תקציבי המדען הראשי אינם מתגברים על הביקוש הרב למימון. הביקוש לתקציבי המדען הסתכם בשנה שעברה ב-6.7 מיליארד שקל, והתקציב חולק כולו כבר לקראת הרבעון האחרון של השנה. לפי ההערכה, הביקוש למימון המדען לשנת 2010 עומד על היקף דומה, ולא מן הנמנע כי תקציב המדען לשנה זו יסתיים גם הוא לפני תום השנה.
עם זאת, האוצר חילק בשנים האחרונות כמה מענקים חד־פעמיים למדען הראשי, כך שייתכן שתקציב המדען יועלה בכמה מאות מיליוני שקלים נוספים. אלא שגם בשנים עברו התווספו המענקים החד־פעמיים לתקציב בסיס גדול הרבה יותר.
למרות הירידה הדרמטית בתקציב, במשרד התמ"ת משדרים אופטימיות. "אנו סמוכים ובטוחים כי משרד האוצר ימצא את המקורות התקציביים לנושא כפי שעשה בעבר ויגלה אחריות לאומית בנושא", נמסר מהמשרד. "אין לנו ספק שנמצא את המכנה המשותף בין שני המשרדים".
הירידה בתקציב המדען היא מכה נוספת לתעשיית ההיי-טק המקומית, הסובלת מהידלדלות המקורות הכספיים. בחודש שעבר פורסמו נתונים מדאיגים המעידים על ירידה משמעותית במימון חברות היי-טק צעירות בישראל.
פירמת רואי החשבון PwC קסלמן וקסלמן מצאה כי קרנות ההון סיכון, מנוע ההשקעה המרכזי בתעשייה זו, השקיעו ברבעון הראשון של השנה 170 מיליון דולר בלבד לעומת 194 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.
"דווקא השנה, בצל המשבר המתמשך בהון סיכון, כשחברות נסמכות על מימון מגופים פרטיים וממשלתיים, קיצוץ בתקציב המדען תמוה ומטריד", אמר ל"כלכליסט" יו"ר תת־הוועדה לענייני היי-טק בכנסת, ח"כ רוברט אילטוב.
מהאוצר נמסר: "איננו נוהגים להתייחס לנושאים שנמצאים בדיון פנימי בטרם התקבלה בהם החלטה".
המדען הראשי, ד"ר אלי אופר
צילום: יותם פרום
מומלצים