זרם קטלני: נשר צעיר התחשמל למוות בצפון
נשר זכר צעיר שהתחשמל בגולן וזוהה במקרה על ידי חייל מילואים, הוא רק אחד מתוך עשרות העופות המתחשמלים מדי שנה ברחבי הארץ. דו"ח של רשות הטבע והגנים חושף כי 164 בעלי כנף, חלקם בסכנת הכחדה, נפגעו ב-2009 עקב התחשמלות ופגיעה בקווי מתח גבוהים וממליץ על המשך פעולות המיגון. חברת החשמל: מיגנו 100 עמודים אשתקד
מנחם יצר קשר עם צוות שמורת גמלא ותוך זמן קצר, הגיעו אנשי השמורה למקום כדי לאשר את התצפית. ברשות הטבע והגנים מאשרים כי מדובר בנשר זכר צעיר, שנלכד באוקטובר בשדה בוקר. הפרט הצעיר סומן בתגי כנף וטבעות זיהוי, ולאחר מכן שוחרר בחזרה לטבע. ככל הנראה הנשר עדיין לא הגיע לגיל של בגרות מינית, אך למרות זאת מדובר בפגיעה נוספת באוכלוסיית הנשרים בצפון הארץ המצוייה בסכנת הכחדה. "הדיווחים של האזרחים על נשרים או בעלי כנף אחרים שהתחשמלו מסייעים לנו בסופו של דבר להגן גם על עופות אחרים", אומרת יעל חורש, אקולוגית שמורת גמלא.
בחברת החשמל שעודכנו בנושא, הודיעו בתגובה כי לא הוגשה דרישה למיגון העמוד בעבר. "עובדי החברה טיפלו בהורדת הפגר באופן בטוח שיבטיח את המשך אספקת החשמל לאזור. כמו כן, בכוונתם למגן את העמוד בימים הקרובים", כך נמסר על ידי חברת החשמל.
2009: 164 עופות נפגעו עקב התחשמלות והתנגשות בקווי מתח
על פי דו"ח שפורסם לאחרונה ברשות, עולה כי בשנת 2009 נמצאו 164 עופות שנפגעו מקווי חשמל. 109 מהם נפגעו כתוצאה מהתחשמלות ו- 55 פגעו בקווי חשמל. מדובר בירידה לעומת 2008 בה התחשמלו 90 עופות על עמודי מתח גבוה ועוד 40 התנגשו בקווי מתח. בין המינים שנפגעו מהתחשמלות ומקווי מתח ניתן לציין עשרות חסידות חסידות לבנות ושקנאים מצויים, דיות שחורות, נשרים ועיטי שמש. עופות ששרדו את הפגיעות הקשות, מטופלים כיום בבית החולים לחיות בר של הרשות והספארי בר"ג ואף מושבים בחזרה לטבע.
לדברי הצופה, הנתונים בשטח של עופות שנפגעו גדולים יותר, מאחר שמדובר בנתונים המייצגים רק את הפרטים שנמצאו בשטח ודווחו על ידי פקחים או אזרחים. ברשות רואים בדאגה את העליה בכמות החסידות הלבנות הפגועות, מהן נפגעו רבות בעיקר באתרי אשפה כדוגמת הדודאים, מאחר שהן נמשכות לאתרי האשפה ונפגעות מקווי החשמל הסמוכים. אחת ההערכות היא כי בעלי כנף רבים נפגעים גם באתרי אשפות חוקיים ופיראטיים, בבריכות דגים ובאתרים רגישים נוספים ברחבי הארץ בהם ישנה פעילות רבה של עופות.
המיגון מסייע בצמצום הפגיעה בעופות ובאספקת החשמל
הציפורים, לרוב דורסים ובעלי כנף גדולים, מתחשמלות כאשר הן נוחתות על עמודי חשמל שאינם ממוגנים. מאז שנת 1996 התקיים שיתוף פעולה בין רשות הטבע והגנים חברת החשמל והחברה להגנת הטבע, במסגרתו מיגנו קווי מתח גבוה ועמודי חשמל מפני התחשמלות והתנגשות של דורסים ועופות נוספים ברחבי הארץ, אך הפרויקט נתקל בקשיים תקציביים מעת לעת ולא פעל באופן רציף משנת 2005 עד לשנת 2009. כיום על פי הערכות סכום של כ-600 אלף שקל אמור לסייע למיגון של כ-180 עמודי חשמל קיימים.
ברשות סבורים כי יש להמשיך בפעולות המיגון במיוחד באתרים רגישים בהם קיימת פעילות גבוהה של בעלי כנף, בנוסף להתקנת אמצעי בידוד על עמודי מתח גבוה ועמודי שנאי. "ישנם מקומות בהם התקינה חברת החשמל מיגון והדבר הביא לירידה ניכרת בפגיעה בדיות שחורות על קווי חשמל בסמוך לאתר הדודאים וכן מיגון אזורים "מסורתיים" בהם נפגעו עיטי שמש ועיטים ניציים נדירים המצויים בסכנת הכחדה מקומית ועולמית", מפרט הצופה.
כך לדוגמא, שני חיוויאים, דורסי יום הניזונים מנחשים וממכרסמים, שהתנגשו בקווי מתח או התחשמלו עליהם בשנה שעברה, סבלו לא רק מפגיעה קטלנית, אלא לדבר היתה גם השלכה להמשך קיומו של דור העתיד. חיוואי שנפגע בעת עונת הדגירה וגידול הגוזלים, מותיר את בן או בת הזוג שלו לבד והם אינם יכולים לדגור או לטפל בגוזל בכוחות עצמם.
הצופה מעריך כי ניתן לצמצם תוך שנים ספורות את שיעור ההתחשמלות בשיעור ניכר, בתנאי שקווי המתח יהיו מוגנים מלכתחילה, בכל הקמת קו חשמל חדש או שדרוג הקיים. "גם הטמנת העמודים בקרקע או התקנת כבלים מצופים יסייעו בהגנה על העופות, אך הדבר מצריך השקעה תקציבית, בנוסף להתמודדות מערכתית עם בעיית השלכת פסולת מלולים ומניעת הקמת אתרי פסולת חדשים".
חברת החשמל ביקשה להבהיר כי היא "אינה חוסכת במאמצים למיגון מתקנים חשמליים על מנת למנוע התחשמלות של בעלי כנף. מיגון עמודי החשמל בפני התחשמלות בעלי כנף נעשה בשיתוף ובתיאום מלא עם רשות הטבע והגנים", כך נמסר בתגובה מחברת החשמל. "בנוסף לקווי מתח גבוה באזורים שבהם פעילות גדולה של בעלי כנף נבנו מתילים מבודדים. בימים אלו נבנית תוכנית פעולה בשיתוף רשות הטבע והגנים להמשך התקנת מיגונים עוד בשנת 2010".