שתף קטע נבחר

אולמרט: אסור לדחוף את טורקיה לציר הרשע

ראש הממשלה הקודם סבור כי האינטרס הישראלי הוא לרכך את העימות: "השאלה אינה אם הדברים ערבים לאוזן". אולמרט הביע את התנגדותו הנחרצת לוועדת חקירה בפרשת המשט ושיבח את לוחמי השייטת: "שלחתי אותם לאין ספור פעולות"

שר החוץ הנוכחי לא מוצא טעם להתאמץ, אבל ראש הממשלה הקודם עדיין לא איבד תקווה. ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, אמר היום (ג') כי יש חשיבות אסטרטגית ליחסים בין ישראל לטורקיה, וצריך לעשות מאמץ גדול על מנת לשקם אותם. הוא הביע גם את התנגדותו לוועדת חקירה לאירועי המשט: "מקווה שלראש הממשלה יהיה אומץ להתנגד".

 

"ברור שהיו הפרזות בדברים שנשמעים בטורקיה, אבל השאלה היא לא אם הדברים ערבים לאוזן, אלא אם האינטרס שלנו הוא לחדד את העימות הזה או לרכך אותו", אמר אולמרט בתגובה ראשונה להסתבכות המדינית שלאחר תקיפת המשט. הוא אמר זאת יממה אחרי ששר החוץ ליברמן טען כי "זו טעות לחשוב שטורקיה תשתנה, יש שינוי אסטרטגי בהנהגתה".


"טעות לחשוב שטורקיה תשתנה". אולמרט (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

"השאלה היא האם אנחנו רוצים לדחוף את טורקיה לעבר ציר הרשע, או שאנחנו רוצים שתמשיך ותהווה חיץ בין ציר הרשע לישראל? צריך לעשות מאמץ אדיר כדי שהטורקים יוכלו לשמש בתפקיד הזה", הוסיף אולמרט במהלך הרצאה במרכז לחקר הביטחון הלאומי באוניברסיטת חיפה, בראשות פרופ' דן שיפטן. ראש הממשלה לשעבר אמר כי בעת שהשתמש במנהיגי טורקיה כמתווכים עם סוריה "הם היו מתווכים הוגנים, מאוד מדויקים וזהירים".

 

"אין צורך באף ועדת חקירה"

אולמרט, שבתקופתו קמה ועדת וינוגרד, מתנגד לוועדה נוספת: "אני נגד ועדות חקירה. הגיע הזמן שמדינת ישראל תשתחרר מהמשטר של ועדות החקירה. אני מקווה שלראש הממשלה יהיה האומץ הדרוש להתנגד לחקירה, שהתוצאה הבלתי נמנעת שלה היא מלחמה בין הגורמים השונים".

 

"כל אחד ינסה לברוח מאחריות ומאשמה, והוועדה תהפוך לעיסוק המרכזי במדינה - מי יפוטר, מי יימצא אשם וכו'. אין צורך באף ועדת חקירה, ובלבד שנשכיל להיות היוזמים של מהלך מדיני", המשיך ואמר, "אם לא נעשה זאת, גם נגביל את היכולת הצבאית שלנו וגם נגיע לבידוד מדיני שלא היה כמוהו".


"שלחתי את השייטת לפעולות שלעולם לא תדעו עליהן" (צילום: דובר צה"ל)

 

אולמרט התייחס גם לתקיפת המשט ואמר: "אני מכיר את אלה שנשלחו לבצע את הפעולה מטעם מדינת ישראל - את לוחמי השייטת. אין כמוהם טובים, מוצלחים ונועזים. שלחתי אותם אישית לאין ספור פעולות, שלעולם לא תדעו עליהן, ולא היה לי ספק שהם יצליחו. הם פעלו והביאו ביטחון למדינה".

 

עם זאת, אמר אולמרט כי במקביל להפעלת העצמה הצבאית יש להשאיר אופק מדיני, שיבטיח מרחב פעולה במידה והמדינה תצטרך להפעיל כוח צבאי. "ישראל חיה ותחיה עוד שנים רבות, באופן שנצטרך מדי פעם לשקול את השימוש בכוח צבאי. מי שחושב שגם כשנגיע לשלום הכי אופטימלי, עם הפלסטינים, סוריה וכל מדינות ערב, לא נצטרך לעולם להפעיל כוח צבאי - טועה ומטעה. זה ימשיך להיות חלק בלתי נפרד מהחיים".

 

"אנחנו צריכים ליצור לעצמנו את האופציה להשתמש בכוח הצבאי בדרך הטובה ביותר, ואין דרך לעשות את זה זולת קיומו של תהליך מדיני שבו אנחנו היוזמים ולא הנגררים, הלוחצים ולא הנלחצים", סיכם. אולמרט הזכיר כי במהלך מלחמת לבנון השנייה ומבצע עופרת יצוקה קיבלה הממשלה תמיכה אירופית ובינלאומית, בגלל שבמקביל התנהל משא ומתן מדיני עם הפלסטינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. מתנגד לחקירות
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים