"אין לישראל איך למנוע הסגרת החשוד לגרמניה"
גרמניה ביקשה מפולין להסגיר ישראלי שנעצר בחשד למעורבות בחיסול אל-מבחוח. עירית קאהן, לשעבר מנהלת המחלקה הבינלאומית של הפרקליטות, הסבירה בשיחה עם ynet איך גרמניה יכולה למנוע התחמקות בטענה ל"עבירה פוליטית"
מה יעלה בגורלו של "אורי ברודצקי ", הישראלי שנעצר בפולין לבקשת גרמניה בחשד למעורבות בחיסול מחמוד אל-מבחוח ? עו"ד עירית קאהן, שהייתה מנהלת המחלקה הבינלאומית של הפרקליטות עד 2005, הסבירה בשיחה עם ynet כי לישראל אין הרבה מה לעשות מבחינה חוקית כדי למנוע את הסגרת החשוד לברלין.
"בדרך כלל בחוקי ההסגרה מדינות אינן מתערבות אחת לשנייה, הדבר נתון לרשות השופטת והרשות המבצעת היא זאת שמחליטה", הסבירה קאהן, "יכול להיות שמתקיימים מגעים, אבל אני לא זוכרת התערבות של מדינה כזו או אחרת בעניין ההסגרה בתקופה בה כיהנתי כראש מחלקה הבינלאומית".
הישראלי נעצר בתחילת החודש לאחר שהגיע לנמל התעופה פרדריק שופן-אוקנציה בורשה עם דרכון פולני ועליו השם "אורי ברודצקי" - וצו המעצר הגרמני נגדו יצא לפועל. לפי העיתון הגרמני "דר שפיגל" הוא זה שהשיג את הדרכון ששימש את "מיכאל בודנהיימר" שצולם בדובאי כחלק מחוליית החיסול של אל-מבחוח.
לדברי קאהן, מכיוון שפולין וגרמניה שתיהן חברות באיחוד האירופי, אין סיבה נראית
לעין שההסגרה תתעכב. "אמנת ההסגרה של האיחוד האירופי מאפשרת העברה יחסית מהירה בין מדינות האיחוד", הסבירה.
עם זאת, לדבריה, נדרש כאן עניין של פליליות כפולה - כלומר העבירה שבגינה מבוקשת ההסגרה, הינה גם במדינה המבקשת את ההסגרה וגם במדינה המתבקשת.
"אחד הסייגים להסגרה בין מדינות הוא עניין של עבירה פוליטית, שאי אפשר להסגיר בגינה", אמרה קאהן, "עם זאת, היא בעייתית כי לא הוגדר בדיוק מה היא. אני לא יודעת למה מבקשים להסגיר אותו, אבל אני מניחה שכדי להימנע מטענה של עבירה פוליטית, העבירה המבוקשת הינה זיוף דרכון".