קירגיזסטן: אין סיוע רוסי, "רישיון להרוג" לחיילים
עשרות נהרגו בעימותים בדרום הרפובליקה הסובייטית לשעבר, שם מתנכלות כנופיות למיעוט האוזבקי. הממשלה אישרה לכוחותיה לירות כדי להרוג במקרים מסויימים, בעוד רוסיה דחתה בקשה לשגר חיילים. עד ראייה: "זו מלחמה אמיתית, הכל בוער"
קירגיזסטן הורתה היום (שבת) לכוחות הביטחון לירות כדי להרוג בתנאים מסויימים וביקשה מרוסיה עזרה כדי לשים סוף לעימותים האתניים בדרום שגבו את חייהם של לפחות 77 בני אדם בשלושת הימים האחרונים.
הממשלה הזמנית של הרפובליקה הסובייטית לשעבר, בה נמצאים בסיסים צבאיים של רוסיה וארה"ב, החליטה לנייד כוחות מילואים לאזור כדי להיאבק בעימותים הקשים ביותר במדינה מאז הדחת הנשיא קורמנבק בקייב באפריל.
המדינה אישרה לכוחות הביטחון לירות כדי להרוג באזורים הדרומיים של הערים אוש וג'ללבאד, שם כנופיות חמושות הפרו את העוצר ושרפו בתים ועסקים של אוזבקים. האוזבקים מהווים 14.5 אחוז מהאוכלוסייה בקירגיזסטן, אך באזור זה מספרם כמעט זהה לזה של הקירגיזים.
מהממשלה נמסר כי שימוש בירי קטלני אושר באזורים בהם הוכרז על מצב חירום כדי להגן על אזרחים, ובמקרים של הגנה עצמית בלבד. "אנו זקוקים לכניסה של כוחות חמושים מבחוץ כדי להרגיע את המצב", אמר ראש הממשלה הזמנית רוזה אוטונבייבה לעיתונאים, "ביקשנו מרוסיה עזרה וכבר כתבתי לנשיא דמיטרי מדבדב מכתב בנושא".
חיילים בעיר אוש. "מדובר בסכסוך פנימי", טוענים במוסקבה (צילום: רויטרס)
אולם רוסיה לא ממהרת להתערב. "מדובר בסכסוך פנימי", הסבירה לסוכנות הידיעות "אינטרפקס" נטליה טימקובה, דוברת מטעמו של מדבדב, מדוע רוסיה לא מתכננת לשגר כוחות לאזור. עם זאת, רוסיה הציעה סיוע הומניטרי ולשגר לאזור מסוק עם רופאים כדי לטפל בפצועים ולפנות אותם.
קירגיזסטן הכריזה ביום שישי על מצב חירום באוש ובכמה אזורים כפריים לאחר שכנופיות אתניות יריבות התעמתו באמצעות נשק חם, בקבוקי תבערה ומוטות ברזל. מדובר בהתפתחות מדאיגה עבור רוסיה, ארה"ב וסין השכנה.
"הגופות נערמות ברחובות"
אספקת הגז לאוש נותקה אתמול ובחלק מהשכונות לא היה חשמל. "הכל בוער - בתים אוזבקים, מסעדות ובתי קפה", סיפר דילמוראד אישנוב, פעיל זכויות אדם מקומי ממוצא אוזבקי. "כל העיר מכוסה עשן. אנחנו לא זקוקים לרשויות הקירגיזיות. אנחנו זקוקים לרוסיה. אנחנו צריכים חיילים. אנחנו זקוקים לעזרה", אמר. הפוליטיקאי אומורברק סובנלייב טען: "מדובר במלחמה אמיתית. הכל בוער, הגופות נערמות ברחובות".
האלימות והעוצר הורחבו במהלך היום גם לאזור ג'ללבאד, שם פרצו עימותים באוניברסיטה אוזבקית. משרד הבריאות הודיע כי לפחות 77 בני אדם נהרגו - שישה מהם בג'ללבאד - ויותר מאלף נפצעו. אוטונובייבה העריכה כי מניין הקורבנות הסופי יהיה גבוה יותר.
טנק קירגיזי באוש. וושינגטון, מוסקבה ובייג'ינג מודאגות (צילום: AFP)
אוטונבייבה הטילה את האחריות לעימותים על תומכיו של הנשיא המודח בקייב, שמוצאם קירגיזי, כמוה. היא טוענת שהם מנסים לסכל את נסיונות הממשלה לקיים ב-27 ביוני משאל עם על שינויים בחוקה. לדבריה, "האירוע הזה מראה כי השאיפה של האנשים האלה ללכת אחורה היא גדולה באופן בלתי רגיל".
האוכל אוזל, חשש ממשבר
סגן ראש הממשלה, אומורבק טקבייב, קרא לפיוס בין האוזבקים לקירגיזים והזכיר כי שני הלאומים חולקים שפה דומה ודת אחת. משרד החוץ של אוזבקיסטן הביע "דאגה עמוקה" לנוכח האירועים האלימים באוש.
האיחוד האירופי הודיע כי ישלח לאזור את השליח המיוחד למרכז אסיה, פייר מורל. דובר מטעם האיחוד
נשאל על האפשרות של סיוע רוסי לרשויות המקומיות והשיב: "נקבל בברכה כל מאמץ מהשותפים הבינלאומיים שלנו לסייע למצב בקירגיזסטן".
אוטונבייבה סיפרה כי האוכל באוש אוזל והזהירה מפני משבר הומניטרי. היא הודיעה כי ממשלתה החליטה לפתוח את הגבול עם אוזבקיסטן כדי לאפשר לאוזבקים להימלט. לפי דיווחים בתקשורת המקומית, לפחות אלף בני אדם - בעיקר נשים וילדים - חצו את הגבול.