תמ"ת: האפליה נגד נשים בעבודה נמוכה מבמערב
מניתוח של התמ"ת עולה שלמרות אפליה קשה נגד נשים בשוק העבודה בארץ - מצבה של ישראל טוב מהממוצע בשאר המדינות המפותחות. עם זאת, סיכויי אישה בישראל להיבחר למשרה בכירה נמוכים מהממוצע במדינות אלו
חצי נחמה? מניתוח שערך משרד התמ"ת ערך בנושא פערים מגדריים בשוק העבודה עולה שעל אף שקיימת אפליה קשה נגד נשים בשוק העבודה בארץ - מצבה של ישראל טוב מהממוצע בשאר המדינות המפותחות. כך, לפי נתוני 2009.
- מה מתרחש בשוק העבודה? קראו בקריירה
- "פערי השכר
בין נשים לגברים נמוכים יחסית"
ישראל נמצאה שוויונית יותר מממוצע המדינות הנבחרות של הפורום הכלכלי העולמי (WEF). מבין 40 המדינות המפותחות שנבחנו ישראל מדורגת במדד אי השוויון המגדרי הכולל בשוק העבודה במקום ה-19. זאת, כשמיקום יותר גבוה מצביע על יותר שיוויון. המדינה הראשונה בדירוג זה היא שבדיה, ואילו האחרונה - טורקיה.
לישראליות טוב יותר מלאיטלקיות
מרבית המדינות המדורגות בעשירייה הראשונה של פערים מגדריים, משתייכות למדינות בעלות ההכנסה הגבוהה לנפש, ביניהן, חוץ משבדיה, גם ניו זילנד, נורבגיה, קנדה, פינלנד, איסלנד, ארצות הברית ואוסטרליה. אך גם ב-8 מ-10 המדינות המדורגות בעשירייה האחרונה של פערים מגדריים הן בעלות רמת הכנסה גבוה לנפש, כלוקסמבורג, קפריסין, יוון, ספרד, איטליה, אוסטריה, מלטה וקוריאה הדרומית.
ישראל נמצאה כשוויונית יותר ממדינות האיחוד האירופי וה- OECD. עם זאת, בהשוואה לממוצע במדינות ה-G8 נמצא כי מדד אי השוויון המגדרי שם קרוב מאוד למדד אי השוויון בישראל, אך נמוך ממנו; משמע שבמדינות ה-G8 בממוצע, יש
יותר שיוויון מגדרי.
"עדיין יש פערים מגדריים עמוקים"
"חרף השיפור בשיעור ההשתתפות, עדיין ניתן להצביע על פערים מגדריים עמוקים המאפיינים את שוק העבודה ובאים לידי ביטוי בייצוג חסר של נשים בעמדות בכירות ובעמדות ניהול, שכר נמוך מזה של גברים בעבור עבודה דומה וייצוג יתר במשרות חלקיות וב"מקצועות נשיים", אשר תנאי השכר שלהם והיוקרה התעסוקתית הנלווית להם נמוכה יחסית", מסרה סגנית שר התמ"ת, אורית נוקד.
הניתוח בחן את אי השיוויון המגדרי ב-3 היבטים מרכזיים: אחוזי השתתפות בכח העבודה, תגמול וכן, שוויון הזדמנויות וקידום בעבודה.
שעורי השתתפות: מבין שלושת התחומים שנבדקו, שיעור ההשתתפות של נשים וגברים בכח העבודה הוא השיוויוני ביותר - עם יחס של 85% בין נשים וגברים, הגבוה ב-4% אחוז מהיחס הממוצע במדינות הנבחרות של הפורום הכלכלי העולמי
תחום תגמול: תחום התגמול בניתוח מורכב משני תחומי משנה- הערכת מידת השוויון בשכר בין נשים לגברים עבור עבודה זהה, אשר חושבה באמצעות סקר מעסיקים של הפורום הכלכלי העולמי, ושכר העבודה הממוצע של נשים וגברים בכח העבודה. מדד אי השוויון בתחום זה הינו הגבוה ביותר בניתוח הן בקרב המדינות הנבחרות של הפורום הכלכלי העולמי (38%) והן, בישראל (37%).
מידת השוויון בשכר עבור עבודה זהה נאמדת בישראל בכ-60% בלבד, בדומה לממוצע במדינות הנבחרות של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) של 62% . בהתייחס להערכת השכר, נמצא כי אשה בגילאי העבודה משתכרת בממוצע במדינות הנבחרות של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) כ- 62% בלבד משכרו של גבר. בישראל, היחס אמנם גבוה יותר מהממוצע ועומד על 67% אך עדיין רחוק מלהיות שוויוני, נמסר מהתמ"ת.
שיוויון הזדמנויות נמוך בישראל
תחום שוויון הזדמנויות וקידום בעבודה: במדד המתייחס לשוויון הזדמנויות וקידום בשוק העבודה, הכולל את סיכויי ההשתתפות במשרות בכירות לרבות משרות ניהול וההשתתפות במשרה מקצועית או טכנית, ישראל מדורגת במקום העשרים, הדירוג הנמוך ביותר עבורה בניתוח עם מדד אי שוויון ממוצע בין נשים לגברים של 28% בהשוואה למדד ממוצע של 21% במדינות הנבחרות של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) .
סיכויה של אישה בישראל להיבחר למשרה בכירה הם פחות ממחצית מסיכויו של גבר (יחס של 43%) בהשוואה ליחס של 47% הממוצע במדינות הנבחרות של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) . לעומת זאת, נמצא כי הסיכוי להשתלב במשרה מקצועית או טכנית שווה בין המינים ואף קיים יתרון קל לנשים של 8%. יתרון זה עדיין נמוך בהשוואה לממוצע במדינות הנבחרות של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) העומד על 17%.
מדד אי השוויון הקיים בישראל בשוויון הזדמנויות וקידום נמצא כגדול ביותר בהשוואה לממוצע בארגוני המדינות ובייחוד בהשוואה לפער בארגון המדינות המתועשות הנמוך ב-15% מהפער בישראל.
לדברי מנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, בני פפרמן, "אמנם ישראל אינה נופלת מארגוני המדינות המפותחות במידת השוויוניות המגדרית המאפיינת אותה, אך ללא הישגיה הנמוכים בהשוואה למדינות, בתחום שוויון הזדמנויות וקידום יכלה אף לצאת שוויונית יותר בצורה משמעותית.