עיר העוגות: 5 קונדיטוריות מומלצות בפריז
אם הייתם בפריז לאחרונה, אתם בטח יודעים שלא האורות מסנוורים בה, אלא דווקא העוגות ואלפי המנות המתוקות. מאיר דנון, שיש לו היכרות של 11 שנים עם הבירה הצרפתית, ממליץ על 5 הקונדיטוריות הטובות בעיר. היכונו להרעלת סוכר
גם אם אתם נוסעים לפריז בגלל המוזיאונים, הארכיטקטורה, או האווירה הרומנטית והחד פעמית, קשה להתעלם מהשפע הקולינרי שהיא מציעה, כמעט בכל פינה. המסעדות המפוארות, בתי הקפה הקטנים, השווקים ואלפי המאפיות, הקונדיטוריות ובתי השוקולד, שבהייה בחלונות הראווה שלהם לא נופלת בהכרח מביקור במוזיאון, יכולים להוציא כמעט כל אדם מדעתו.
אז מה עושה מי שרוצה לחוות את העיר גם דרך החיך, ומוצא את עצמו מבולבל מול ההיצע הבלתי נגמר והמאוד יקר לרוב?
טעימה מהפסגה. עוגת קרמשניט של "פייר הרמה" (צילומים: מאיר דנון)
מאיר דנון, כיום המנהל המקצועי של "בית הספר הגבוה לקולינריה - בישולים", התגורר בפריז במשך 11 שנים - שם למד בישול וקונדיטוריה - מכיר את העיר לאורכה ולרוחבה, וממליץ לכל אחד שמגיע לעיר לבקר לפחות בקונדיטוריה מובחרת אחת.
"כדי ליהנות מארוחה יוקרתית ברמה גבוהה במסעדה, אתה צריך לשלם 100 יורו בממוצע", אומר דנון. "היתרון בקונדיטוריות עילית, הוא שאפשר לקבל טעימה מהפסגה הקולינרית העולמית, במחיר שווה לכל נפש". ואכן, מספיק ביס קטן מכל מאכל שתבחרו בקונדיטוריה פריזאית מובחרת, כדי להבין שאתם לגמרי בפסגה.
הפטיסרי (Patisserie) הצרפתי מתמקד בקינוחים ומאפים מתוקים, בשונה מהבולונז'רי (Boulangerie) המתמקד בלחמים, באגטים ומאפים אחרים, וכאמור מספיקה צפייה בחלון ראווה של פטיסרי כדי להבין את גודל ההשקעה שיש בכל מאכל שהיא מציעה. עוגות, מקרונים, קרואסונים, מוסים ומרנגים, משמשים, כל אחד בפני עצמו, יצירת אמנות קטנה - שהופכת להיות גדולה הרבה יותר, ברגע שהיא פוגשת את בלוטות הטעם.
מספיק רק לבהות בחלון הראווה. קונדיטורית "פושון"
חשוב לדעת שאם כבר הגעתם לפריז, כנראה שכמעט כל קונדיטוריה שתכנסו אליה תהיה טובה. קשה מאוד ליפול באופן כללי. "אבל בכל זאת יש כמה מקומות ששווה להגיע אליהם במיוחד", מסביר דנון, "כי שם נמצאים אנשי המקצוע הבכירים, שנותנים את הטון ומכתיבים את המגמות והטרנדים, וגם את הרמה הטכנית עבור יתר המקומות". הנה חמש קונדיטוריות שכדאי לכם להגיע אליהן בביקור הבא שלכם בעיר.
הקלישאתית: פושון (Fauchon)
במשך שנים נחשבה פושון, שנוסדה בשנת 1886, למעדניה המפורסמת ביותר בצרפת, בזכות העובדה שהייתה מביאה אוכל מכל העולם, והיא הייתה מקום של עלייה לרגל. עם הזמן, והגלובליזציה, מעמדה ירד והיא איבדה מהייחוד שלה. כיום תוכלו למצוא בה עשרות אלפי מוצרים שונים, מה שתורם רבות למראה הממוסחר שלה, אבל אל תתנו למראה להטעות אתכם.
לאחרונה הצטרף לפושון קונדיטור חדש ומבטיח, שהצליח להחזיר אותה לרשימת הקונדיטוריות הטובות בצרפת. מומלץ מאוד להכנס ולטעום את אחת היצירות שהמקום מציע.
טארטלט לימון מרובע (בצד ימין). "פושון"
מה לקחת:
- אקלייר קפה ושוקולד: אקלייר שאחרי שאוכלים אותו, קשה לטעום משהו אחר. יש להם גם אקלייר עם ציור של המונה ליזה.
- טארטלט לימון מרובע: בסיס של בצק פריך עם שקדים וקרם לימון חמאתי וקטיפתי, ומעל קישוט של שוקולד לבן.
האופנתית: פייר הרמה (Pierre Herme)
פייר הרמה נחשב כיום לקונדיטור המוביל בעולם, מה שמסביר את התור הארוך והקבוע בכניסה לקונדיטוריה שלו. בעבר הוא היה הקונדיטור של פושון ושל לה דורה, אך לפני מספר שנים פתח מקום משלו, ומאז הוא זוכה להצלחה מסחררת. המקרונים של הרמה נחשבים לטובים ביותר, אבל למעשה כל מה שהוא עושה טוב (אך קחו בחשבון שלפעמים יש לו שילובי טעמים מוזרים ולא מוכרים לחיך הישראלי).
המחירים למאפים נעים סביב 2-3 יורו. עוגה אישית תעלה בין 4.5 ל-6 יורו, ומקרון קטן עולה 1.7 יורו, או לפי משקל. לא זול בכלל, אבל שווה כל סנט.
כל עוגה שווה זהב. "פייר הרמה"
מה לקחת:
- מקרונים מופלאים בטעמים כמו: ורדים, תפוזים וזעפרן, קרמל ומלח ים, פסיפלורה ושוקולד חלב, ועוד רבים אחרים.
- פלזיר סוכרה (plaisir sucrée): דקואז אגוזי לוז עם שכבות של שוקולד בטקסטורות שונות, כמו קרם גנאש, קרם שמנת ודפי שוקולד.
- מילפיי פראלינה (millefeuilles praliné): קינוח אישי של בצק עלים מקורמל עם שכבות של קרם חמאה ומחית נוגט. מצוין כסיום לארוחה או כמנה מתוקה לאחה"צ בכיכר סן פלסיד, שם נמצא אחד מהסניפים של הרמה בפריז.
- קונייה מאן (kunia man): מאפה בוקר מחבל בריטני שבצפון צרפת, עשוי בצק לחם מקופל עם חמאה וסוכר. טעים ומיוחד.
השוקולדית: מיייזון דה שוקולד (La Maison du Chocolat)
כמו שאפשר להבין מהשם, זוהי קונדיטוריה המתמחה בהכנת מוצרי שוקולד, שעובדת בשיתוף עם וולרונה. מיייזון דה שוקולד נוסדה בשנת 1955, וזה הופך אותה לאחת הקונדיטוריות הוותיקות בעיר, שכיום יש לה סניפים גם בלונדון, ניו יורק וטוקיו.
כל השוקולדים הנמכרים במקום נעשים בעבודת יד, ומי שאוהב את השוקולד שלו בטקסטורה של עוגה יוכל למצוא כאן גם בראוניז אלוהיים. קופסה קטנה של 6 פרלינים עולה 15 יורו, וקופסה של 30 יחידות עולה 50 יורו. מומלץ כמתנה למישהו שבאמת אוהבים, ואפשר כמובן גם לקנות פרלינים בודדים לפי הטעם.
מגיע גם בגרסת ג'מבו. השוקלד של "מייזון דה שוקולד"
מה לקחת:
- פרלין של קרמל מלוח, פרלין ערמונים מסוכרים, או פרלין שוקולד לבן ופיסטוק.
- חלק מהפרלינים קיימים גם בגרסת ג'מבו, שעולה 4-6 יורו, למי שרוצה לקחת אחד ולהמשיך הלאה.
השכונתית: פאן דה סוכרה (Pain de sucre)
פאן דה סוכרה היא קונדיטוריה קטנה ושכונתית שעושה עבודה יפה בשילוב טכניקות וטעמים עדכניים, עם רמת עבודה גבוהה. פאן דה סוכרה נמצאת במארה, לא רחוק ממוזיאון פיקאסו ורחוב רוזייה, רחוב היהודים שבו הרבה ישראלים אוהבים לבקר. זה המקום לנסות את יצירותיו של השף, המשתנות מעת לעת בהתאם לעונה ולזמינות המוצרים.
נראה אתכם בוחרים. קונדיטורית "פאן דה סוכרה"
מה לקחת:
- טארטלט תותים, מוס גבינה לבנה ורוזמרין - בקיץ יש גרסה דומה עם אפרסקים.
- עוגה של מרנג קוקוס, אגוזי לוז ומרמלדת קסיס.
המגוונת: ז'ראר מולו (Gérard Mulot)
אחרי ביקור מרוכז בשתיים או שלוש קונדיטוריות גם הפריקים של הסוכר זקוקים להפסקה קטנה, והקונדיטוריה של ז'ראר מולו היא מקום מושלם לנוח בו מהמתוק. לא חלילה כי הוא מתקשה בהכנת יצירות מתוקות שנוגעות בשלמות, אלא פשוט כי הקונדיטוריה השכונתית שלו משלבת גם מאפייה ומעדנייה.
מולו הוא עוד קונדיטור מוערך מאוד בעולם כולו, שהיה הראשון ליצור טארטים מרובעים, שאחר כך כולם העתיקו אותם ממנו. יש לו חנות אחת ברובע ה-13 וחנות מרכזית ברובע ה-6, שמציעה מגוון מאכלים שהופכים את הבחירה לכמעט בלתי אפשרית.
מה לקחת:
- אם אתם בראש של משהו מלוח נסו את אחד הסנדוויצ'ים, או קיש לורן שיכול להיות התחלה נהדרת לבוקר, ואפילו ארוחת צהריים קלה.
- אם אתם עדיין בכיוון של מתוק מומלץ לנסות את מקרון הפיסטוק או הקפה וקסיס, ובעונה: קלפוטי, טארט שזיפים וטארט בורדלו (אגסים וקרם שקדים).
רוצים להמליץ על קונדיטוריות אחרות בפריז? טקבקו לנו.
הכותבת היתה אורחת של "בישולים , בית הספר הגבוה לקולינריה"