מסתמן: לוחם יואשם בהריגה ב"עופרת יצוקה"
התיק החמור ביותר: ל-ynet נודע כי לוחם ב"גבעתי" - שכבר הספיק להשתחרר - קיבל זימון לשימוע בגין אירוע שבו נורו למוות שתי פלסטיניות. סעיף האישום טרם נקבע. עדויות על האזרחיות שהניפו דגל לבן בעת שנורו הופיעו גם בדו"ח גולדסטון
הפרקליטות הצבאית מתכוונת להגיש כתב אישום חמור על פעולה ב"עופרת יצוקה". ל-ynet נודע כי שנה וחצי לאחר המבצע ברצועת עזה, אמור הפרקליט הצבאי הראשי, האלוף אבי מנדלבליט, להכריע באיזה סעיף אישום להאשים לוחם לשעבר בחטיבת גבעתי שהביא למותן של שתי פלסטיניות, משום שירה לעברן בניגוד לנהלים. על פי עדויות שונות, לרבות כאלה שהופיעו בדו"ח גולדסטון, היו השתיים מקבוצת אנשים שאחזו בדגל לבן.
לאחר שהפרקליטות הצבאית הגישה שני כתבי אישום קלים יותר נגד חיילים על רקע המבצע - האחד בגין גניבה ושימוש בכרטיס אשראי והשני בגין חריגה מסמכות על מקרה שבו חיילים הורו לילד פלסטיני לפתוח עבורם תיקים חשודים - צפויה בקרוב להתקבל הכרעה בתיק הרגיש ביותר שנדון עד כה.
מדובר באירוע שהתרחש ב-4 בינואר 2009, סמוך לעיר עזה. סמ"ר ס' וקבוצת חיילים מחטיבת גבעתי בפיקוד קצין שהו במתחם שהגן עליהם. בשלב מסוים הבחינו בקבוצת אזרחים ונערכו לאפשרות שבתוכה עשוי להיות גם גורם מפגע.
הילדים הכינו דגלים לבנים מסדינים קרועים (צילום: AFP)
על פי עדות מקומית, היה מדובר ב-31 פלסטינים, בהם 21 ילדים, שהכינו כמה דגלים לבנים מסדינים קרועים. הקבוצה נעה באזור לאחר שאנשיה קיבלו הנחיה להתפנות מביתם.
בשלב זה נפתחה אש לעברם, כתוצאה ממנה נפגעו שתיים: מג'דה אבו חג'אג' (35) שמתה במקום ואמה, ריא סאלמה אבו חג'אג' (64), שנפצעה קשה ומתה מפצעיה כעבור זמן קצר.
במהלך התחקיר המבצעי התברר כי ס' ירה לעבר האם והבת מבלי שקיבל כל הנחיה לעשות כן. בשעת האירוע היה לצדו קצין, ולפי התחקיר בשום שלב לא ניתנה הוראה לפתוח באש. עם זאת, בתחקיר עצמו לא נכתב כי הונף דגן לבן. בצה"ל סיכמו את האירוע כ"בעייתי", ובהמשך - בין היתר בגלל אותו מקרה - אף סיים הלוחם את תפקידו בגדוד ובחטיבה. את המשך שירותו ביצע בתפקיד מנהלתי בבסיס עורפי, עד שהשתחרר מצה"ל לאחרונה.
סימני ירי בבית המשפחה (צילום: מוחמד סבאח, בצלם)
מעבר לתחקיר המבצעי, דווח האירוע לצה"ל על-ידי ארגון "בצלם", ששיגר מכתב מפורט לפצ"ר כבר במאי 2009. הארגון גבה עדויות על אודות התקרית ממספר עדי ראייה. "החייל שהיה על הקרקע ירה עלינו עם הרובה שלו...", סיפרה אחת מבנות המשפחה. עד אחר ששהה ליד חג'אג' האם, סיפר כי הבת אחזה דגל לבן, ואילו בנה של המנוחה ציין כי החייל "התחיל לרסס אותנו בכדורים". הפרשה גם נזכרת בדו"ח גולדסטון, שם נקבע כי מותן של האם והבת נגרם בידי החיילים ללא כל סיבה.
כפי שפורסם ב-ynet, בעקבות עדויות אלה ואחרות זומנו עשרות קצינים וחיילים למתן עדות על אודות תקריות חמורות שונות. ס' הוזמן לחקירה במצ"ח רק במהלך 2010 וקשר עצמו לאירוע, אם כי נראה שניסה להסביר שמדובר באירוע מבצעי שבו חש כי נשקפת סכנה לכוח, ובכל מקרה כיוון לעבר פלג גופן התחתון של השתיים. הירי בוצע ברובה מסוג M-16. ס' שהה באזור שבו היו טנקים, ולכן לא היה ברור תחילה האם האש נפתחה מהטנק או מחייל שעמד בסמוך אליו.
בסופו של דבר, לפני כחודשיים שיגרה הפרקליטות הצבאית זימון לחייל לפיו טרם הינתן ההחלטה הסופית בתיק - הוא זכאי לשימוע. החריג בעניין הוא שנקבע בזימון כי מדובר ב"אירוע המתה", מה שמסגיר את כוונת הפרקליטות להאשים את הלוחם בעבירה חמורה שבין הריגה לרצח, אם כי ייתכן כי בסוף יוחלט על סעיף אישום קל יותר.
קיבלו הנחיה להתפנות. בית משפחת חג'אג' (צילום: מוחמד סבאח, בצלם)
בשל רגישות העניין, נקבע כי הפצ"ר עצמו יהיה נוכח בשימוע. גורמים צבאיים אמרו ל-ynet כי מדובר באירוע מורכב שנחקר ביסודיות. "חובתנו להגיע לחקר האמת וכאשר ישנה סטייה,
גם חמורה לכאורה, יש לטפל בה במלוא החומרה", אמרו. הם ציינו כי הטיפול בפרשה מתבצע ללא קשר לפרסומו בדו"ח גולדסטון. "האירוע תוחקר בצה"ל זמן רב לפני פרסום הדו"ח, והחקירה התנהלה לפי אמות המידה השגרתיות. מדובר במקרה חריג במבצע שבו היו אלפי פעולות שונות שבוצעו על פי הנהלים, הנחיות המפקדים והדין הבינלאומי", הבהירו. גורם צבאי המעורה בחקירות השונות כבר אמר בעבר ל-ynet כי יוגשו כתבי אישום חמורים מאלו שכבר הוגשו בפרשת "נוהל ילד".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "ממצאי חקירת מצ"ח במקרה המדובר הועברו לבחינת הפרקליטות הצבאית. בסיום בחינת הממצאים, תתקבל החלטה בדבר ההליכים המשפטיים. בהתאם לנהלים, הועבר עדכון לחייל שכלפיו עלה חשד לביצוע עבירה, בדבר זכותו לבקש לקיים הליך שימוע, בטרם תתקבל החלטה בעניינו. מאחר שטרם התקבלו החלטות במקרה זו, לא ניתן להוסיף ולפרט".
Read this article in English