עדות: "אמא צעקה 'מג'דה נפלה'. ואז ירו גם בה"
ב-4 בינואר 2009 ברחו בני משפחת חג'אג' מביתם ליד עזה בעקבות פגז, שעות אחר-כך התבקשו לעזוב בית אחר. יוסף, שאחותו ואמו נהרגו, סיפר ל-ynet על האירועים שהובילו להליך החמור נגד לוחם גבעתי שירה: "החזקנו סדינים לבנים"
יוסף חג'אג' לא ישכח את היום הזה, היום הנוראי בחייו - שבו איבד את אמו ואחותו. בשעות בוקר מוקדמות, ב-4 בינואר 2009, נפל על בית המשפחה סמוך לעזה פגז. "אחיינית שלי בת 13 נפצעה ואז ומיהרנו לצאת בין העצים והשיחים לבית משפחת ספדי. רצינו למצוא מסתור קצת יותר רחוק מהטנקים", הוא סיפר ל-ynet. בהמשך, התרחשה התקרית שבגינה צפוי לעמוד לדין לוחם צה"ל על העבירה החמורה ביותר במבצע "עופרת יצוקה" - ומסתמן שסעיף האישום יהיה הריגה.
חג'אג' סיפר כי בשעות הצהריים התבקשו תושבי האזור להתפנות מהמקום. "אחותי מג'דה ואחמד ספדי, האיש שהתארחנו אצלו, נשאו דגלים לבנים שנחתכו מסדינים. הלכנו כמעט 400 מטרים ואז ירו עלינו.
ברחנו שוב פעם לכיוון הבית של משפחת ספדי, אבל אחרי 300 או 400 מטרים, בזמן שאנחנו חוזרים - קבוצה של 27 איש, חצי מהם ילדים - שוב פתחו עלינו באש".
הוא סיפר כי מהירי נפגעה אחותו מג'דה (35), שנשאה בעצמה דגל לבן. "האש היתה כל כך חזקה שהיינו חייבים לעזוב אותה. אמא שלי צעקה 'מג'דה נפלה, מג'דה נפלה'. התפללנו בשבילה והמשכנו ללכת. 100 מטרים אחר כך היתה עוד מכת אש, והפעם הקליעים פגעו באמא שלי ריא, בת 64, בחזה. היא התמוטטה וגם אותה נאלצנו לעזוב".
חג'אג' אומר שבאזור לא היה אירוע חריג. "היינו בשטח כמעט פתוח לגמרי, אבל עדיין נפתחה האש הזו. חזרנו לבית משפחת ספדי עד תום המלחמה, וכל הניסיונות לתאם את הפינוי של הגופות לא צלח. רק בסוף המלחמה, יותר משבועיים אחרי, קברנו את אמא שלי ואת אחותי".
החייל הסביר: חשתי סכנה
עדויות שפורסם ארגון "בצלם" על התקרית הזו ואחרות, הובילו לזימון עשרות קצינים וחיילים למתן עדות. הלוחם שירה לעבר אותה חבורה, ס', הוזמן לחקירה במצ"ח רק במהלך 2010 וקשר עצמו לאירוע, אם כי נראה שניסה להסביר שמדובר באירוע מבצעי שבו חש כי נשקפת סכנה לכוח, ובכל מקרה כיוון לעבר פלג הגוף התחתון של השתיים.
"אחותי ואחמד נשאו דגלים לבנים, שנחתכו מסדינים" (צילום ארכיון: AFP)
לפני כחודשיים, שיגרה הפרקליטות הצבאית זימון לחייל לפיו טרם הינתן ההחלטה הסופית בתיק - הוא זכאי לשימוע. בזימון נקבע כי מדובר ב"אירוע המתה", מה שמסגיר את כוונת הפרקליטות להאשים את הלוחם בעבירה חמורה שבין הריגה לרצח, אם כי ייתכן כי בסוף יוחלט על סעיף אישום קל יותר.
בשל רגישות העניין, נקבע כי הפרקליט הצבאי הראשי עצמו יהיה נוכח בשימוע. גורמים צבאיים
אמרו ל-ynet כי מדובר באירוע מורכב שנחקר ביסודיות. "חובתנו להגיע לחקר האמת וכאשר יש סטייה, גם חמורה לכאורה, יש לטפל בה במלוא החומרה", אמרו. הם ציינו כי הטיפול בפרשה מתבצע ללא קשר לפרסומו בדו"ח גולדסטון. "האירוע תוחקר בצה"ל זמן רב לפני פרסום הדו"ח, והחקירה התנהלה לפי אמות המידה השגרתיות", הבהירו. גורם צבאי המעורה בחקירות השונות כבר אמר בעבר ל-ynet כי יוגשו כתבי אישום חמורים מאלו שכבר הוגשו בפרשת "נוהל ילד" .
Read this article in English