6 חוקים לנוער להצלחה בעבודה בקיץ
נערים ונערות הם כוח עבודה זול ונמרץ. חשוב לא רק לדעת את זכויותיכם בחוק, אלא גם להבין כיצד להשתמש ביכולותכם כדי להשיג את המירב מתקופת הקיץ. הנה 6 חוקים להצלחה
החופש הגדול הגיע ואיתו הרצון של בני נוער רבים למצוא עבודה להרוויח את לחמם ביושר. נערים ונערות הם כוח עבודה זול ונמרץ, שהרבה מעסיקים יכולים ליהנות ממנו בתקופת החופש הגדול, לכן בין אם זהו ניסיון העבודה הראשון ובין אם לאו, חשוב לא רק לדעת את זכויותיכם בחוק, אלא גם להבין כיצד להשתמש בכישורים ולמנף את היכולות כדי להשיג את המירב מתקופת הקיץ.
- נוער, מעוניין בעבודה? יש לנו עמוד בשבילך
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
- מעסיקים
נוער בקיץ? גם לו יש זכויות
לעבוד בלי שיעבדו עליכם – לפני שנכנסים למעגל העבודה חשוב שתדעו מראש מה מגיע לכם, זה שאתם צעירים לא אומר שאין לכם זכויות. על עבודתם של נערים חלים כל דיני העבודה, כפי שהם חלים על עבודתם של בוגרים. בחלק מדיני העבודה ניתנת הגנה מיוחדת לנערים, ובחלק אחר ניתנות לנערים זכויות מוקטנות, המביאות בחשבון את היכולת המוגבלת של בני הנוער להתחרות בשוק העבודה.
למשל חשוב לדעת שהחוק מחייב את בני הנוער להוציא פנקס עבודה, בלשכות שירות התעסוקה,ושלא קיים דבר שנקרא "תקופת התלמדות" או "תקופת ניסיון" ללא תשלום. המעסיק חייב לשלם שכר עבור כל שעת עבודה החל מן השעה הראשונה. כדאי לכם לברר מה באמת מגיע לכם כי ידע הוא כוח.
יש עם מי לברר
אז אם אתם לא יודעים אם שכרכם לשעה הוא לפחות המינימום בחוק, אתם עושים שעות נוספות ולא יודעים מה התוספת הנדרשת, עבדתם במלצרות והורידו ממשכורתכם את הטיפים שקיבלתם? ישנם אתרים וארגונים שיסייעו לכם. למשל הסתדרות העובדים הלאומית בטל- 8882* שיענו על שאלותיכם.
נקודות חוזקה - מיצאו עבודה שתתמקד בחוזקותיכם, בהם תוכלו להיות במיטבכם. למשל אם אתם חזקים ביצירת קשר עם אנשים - חפשו עבודה בשירות או מכירות. חזקים בסדר וארגון? חפשו עבודה משרדית , לבעלי כישורים פיזיים - גננות וחקלאות - וכך הלאה.
לא להנהן ולחייך - אלא להבין
תאמו ציפיות - חשוב שתבינו למה מצפים מכם ושתסבירו למה אתם מצפים בעבודה. למעסיקים שלכם יהיה מאוד ברור מה הם מצפים מכם, אך לא תמיד יהיה להם ברור שלא הבנתם אותם. ואז אי ההבנה תצוץ כשנכשלתם במשהו - זה בדרך כלל לא נעים.
לכן במקום "לזרום", או "להחליק", אל תהססו לשאול אם משהו לא ברור, דאגו לבקש משוב על התנהלותכם, כדי ללמוד ממה מרוצים מכם ומה עליכם לשפר. באופן רחב יותר נסו להבין באיזה ארגון אתם פועלים, בעבור איזו עבודה משלמים לכם כסף ומה המדדים להצלחה ושביעות רצון של המעסיק.
קחו אחריות - הבסיס להצלחה אישית ומקצועית הינו: לקיחת אחריות על עבודתך, מחשבותיך, מעשיך ותחושותיך. אחריות היא מילה המתחילה בא' ונגמרת בת', וכך גם מהותה – אין חצי אחריות.
לדוגמה, אם התבקשתם להשיג מישהו טלפונית, והשארתם לו הודעה, ודאו כי שהוא חזר אליכם, וזכרו שמשימתכם לא הושלמה עד שלא השגתם את התוצאה הסופית. אם אתם צופים קושי בהשלמת המשימה, ידעו את המעסיק מראש, ושאלו לעצתו – זה לא חופר, אלה עוזר. המעסיק שלכם יעריך מאוד לקיחת אחריות מלאה על כל משימה וירגיש כי ניתן לסמוך עליכם בראש שקט.
לא קלישאה - לומדים גם מהכישלון
"כשמפסידים, לא להפסיד את הלקח"- במהלך הדרך תחוו גם קשיים ותעשו טעויות. החוכמה ביכולת ללמוד מהטעויות ולצמוח מהן. לכן, אזרו אורך רוח ללמידה (כן כן, גם בחופש הגדול) וזכרו שהכלים שאתם מקבלים בעבודות קיץ זמניות אלה, יהיו הניסיון שאתם צוברים והבסיס להצלחה שלכם לקראת השתלבותכם בעתיד בצבא, בחיי התעסוקה ובחיים בכלל.
לא לשכוח ליהנות - אחד הדברים המהנים בעבודה היא רכישת חברים חדשים. אל תשכחו להשקיע ביחסים ובעזרה הדדית במהלך העבודה. הרי בסוף הקיץ העבודה נגמרת, אך קשרים שיצרתם עשויים להמשיך איתכם וכך גם החוויות. אז לא לשכוח ליהנות!
הכותבת, איילת פדה גולדשטיין, היא מנכ"ל פ.ד.ה - יעוץ ארגוני והדרכה למנהלים ועובדים.