הלחץ עבד: צה"ל יפנה את האזבסט בקציעות
במשך שנים הושארו בשטח משטחי אזבסט שפורקו מגגות בניגוד להוראות, והיוו סיכון בריאותי לחיילים באזור. פניות רבות של המשרד להגנת הסביבה לא הועילו, ורק לאחר צו אישי נגד אלוף הפיקוד הסכים צה"ל להקצות 2.4 מיליון שקלים לפינוי המפגע המסוכן
הלחץ הממושך עבד: בימים האחרונים, לאחר עיכוב של שנים ואינספור דרישות מצד המשרד להגנת הסביבה וגורמים נוספים, החליטה מערכת הביטחון להקצות 2.4 מיליון שקלים לפינוי פסולת האזבסט בבסיס קציעות שבנגב.
החלטה זו התקבלה לאחר שלפני מספר חודשים, משכשלו המגעים בנושא, הוציאה פרקליטות המשרד להגנת הסביבה צו אישי כנגד אלוף פיקוד הדרום, יואב גלנט, המורה לו לנקות את האזבסט.
בקרוב הסוף? אזבסט בקציעות (באדיבות המועצה האזורית רמת נגב)
על פי החוק הקיים, אזבסט מוגדר כחומר מסרטן בבני אדם. הסכנה המרכזית מחומר זה הינה בסיבים המתפרקים ממנו, אשר עלולים לחדור למערכת הנשימה ולגרום למחלת ריאות קשה. פירוק גגות העשויים מאזבסט מצריך ידע ואמצעי זהירות, ומבוצע תחת פיקוח של קבלן פינוי אזבסט בעל רישיון מהמשרד להגנת הסביבה.
מפגעי האזבסט בקציעות הם למעשה ריכוזים גדולים של משטחים - בחלקם הגדול גגות של מבנים ישנים שנהרסו על ידי הצבא ונותרו בשטח. על פי גורמי המקצוע במשרד, משטחים אלו פורקו בעבר באופן בלתי חוקי ונותרו בשטח ללא טיפול או פיקוח. גם פירוקם ויתר על כן - השארתם כך בשטח - גרמה סיכון לחיילים באזור.
המשטחים עמדו במרכזה של מחלוקת ארוכה בין צה"ל והמשרד להגנת הסביבה, שפנה לצה"ל פעם אחר פעם בדרישה לפנות את המשטחים. היו גם פניות של הרשויות במקום - אך המשטחים לא פונו, והסיכון לחיילים נותר.
לפני כשנה וחצי, בצעד חריג, שיגר ראש מועצת רמת הנגב שמוליק ריפמן צו ניקוי לצה"ל ולמנהל מקרקעי ישראל בנושא. הצו הטיל על שני הגורמים אחריות פלילית בנוגע למפגעים, והורה להם לטפל בזיהום שהם יוצרים בשטחי המועצה. כשגם אז דבר לא השתנה, הוציא כאמור המשרד להגנת הסביבה צו אישי נגד גלנט - צעד חריג שבו המשרד להגנת הסביבה מטיל את האחריות האישית על האחראי בשטח בגוף שאינו מפעל פרטי.
במשרד להגנת הסביבה ציינו כי לאחר הוצאת הצו האישי כנגד גלנט התקיימו מגעים בין הצדדים, אך ללא התקדמות בפועל. כך למשל, בחודש אפריל התקבל במשרד להגנת הסביבה מכתב מלשכת הרמטכ"ל בו התחייב צה"ל לגבש תוכנית עבודה לפינוי המפגע. אולם עד לאחרונה, כאמור, דבר לא נעשה.
רק לפני כשבועיים הגיעה תשובתה של מערכת הביטחון לנושא. בהחלטה שהתקבלה, אושר לראשונה תקציב לטיפול בסוגיה - 2.4 מיליון שקלים. במחוז דרום של המשרד להגנת הסביבה מציינים כי מחצית מהסכום יועבר כבר השנה וסכום דומה יועבר בשנה הבאה.
אין זו הפעם הראשונה שבמשרד להגנת הסביבה עושים שימוש בצווים אישיים. צווי נקיון דומים הוצאו בעבר גם לגבי מפגעי אזבסט אחרים שנותרו באזורים שהצבא נטש, בהם מפגעים שנותרו באזור בית דגן. עם זאת, זו אחת הפעמים הבודדות בה הוציא המשרד צו אישי נגד אלוף בצה"ל בנוגע למפגעים בשטח שנמצא תחת אחריותו. במשרד אמרו לא פעם כי הם מתקשים לאכוף את החוק כאשר הגורם המפר אותו הוא באחריות משרד ממשלתי אחר.