אווירה חיובית במסחר במט"ח: הדולר נזנח
ההתפתחויות החיוביות בסין, המעידות על ניצני גמישות בשער החליפין של היואן הסיני, גורמות למשקיעים לזנוח את הדולר האמריקני ולפנות לעבר אפיקים הנחשבים למסוכנים יותר. בהתאם לשינוי בתפיסות הסיכון, הדולר מאבד מערכו מול מרבית מטבעות הסחר העיקריים
שבוע המסחר נפתח היום (ב') באווירה חיובית על רקע ההתפתחויות האחרונות בסין המעידות על ניצני שינוי באופן ניהול מדיניות שער החליפין של המטבע הסיני. האווירה החיובית מפחיתה את מפלס הלחץ בקרב המשקיעים, וכפי שקורה בתקופות של רגיעה, גורמת למשקיעים לזנוח את הדולר האמריקני ולפנות לעבר אפיקים הנחשבים למסוכנים יותר.
המדדים המובילים בבורסות אסיה ואירופה רושמים עליות בשיעור של 1% עד 3%, מדד הסחורות העולמי, CRB, צועד באותו כיוון ומוסיף לערכו כ-0.8% בהובלת חוזי הנפט (למסירה בחודש יולי 2010) שעולים בכ-1.5% ונסחרים קרוב לרמת ה-80 דולר לחבית.
בהתאם לשינוי בתפיסות הסיכון, הדולר מאבד מערכו מול מרבית מטבעות הסחר העיקריים ומנגד, ניכרת התחזקותם של המטבעות הידועים במתאם החיובי שבינם לבין מחירי הסחורות - מטבעות כגון הדולר האוסטרלי, הדולר הני"ז והדולר הקנדי אשר מכתיבים היום את הטון בשוק המטבעות. תופעה זו מתרחשת, למשל, בשל העובדה שקנדה היא אחת מיצואניות הנפט הגולמי הגדולות בעולם, ועלייה במחירי הסחורות גורמת להתחזקות המטבע הקנדי.
בהקשרה של סין נזכיר כי מאז חודש יולי 2008, המשטר הסיני קיבע את שער החליפין של היואן מול הדולר האמריקני על 6.83 יואנים לדולר אחד. מצב זה מעניק יתרון לייצוא הסיני על פני הייצוא האמריקני, שכן מרבית הכלכלנים המערביים מאמינים שאילו המטבע הסיני לא היה מנוהל, היה חווה ייסוף משמעותי מול הדולר - הליך שהיה פוגע באטרקטיביות של הייצוא הסיני.
ביום שבת (19/6), פרסם הבנק המרכזי הסיני כי בכוונתו להרחיב בהדרגתיות את רצועת ניוד שער החליפין של היואן הסיני מול הדולר האמריקני. הודעה זו זכתה להתייחסות חיובית מצד המעצמות הכלכליות אך לא מעט גורמים השמיעו ביקורת שלילית בעניין, שכן הבנק המרכזי הסיני לא ביטל לחלוטין את ניהול המטבע ולא מסר מספיק פרטים מהותיים בעניין כגון: מסגרת זמנים, יעד שער החליפין וכד'. בנוסף, לא נתפלא באם ההכרזה נובעת מהרצון להקטין את האש שהייתה צפויה במפגש G-20 שיתקיים בסוף השבוע בטורונטו, ואין בה בשורה של ממש. בשורה התחתונה - צעד קטן בכיוון הנכון אך לא מספיק.
בינתיים, בשוק המקומי נותר שערו היציג של הדולר ללא שינוי על 3.814 שקלים, שערו היציג של האירו התחזק קלות ב- 0.023% ונקבע על 4.7284 שקלים, ואילו השער הנומינלי האפקטיבי של סל המטבעות (סל של 28 מטבעות המייצגים את שותפות הסחר של ישראל) עלה היום ב- 0.14%.
נקודה מעניינת שהעלה נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בדבריו בפורום קיסריה מתייחסת לגילוי מצבורי הגז הטבעי לחופי ישראל. הנגיד ציין כי במידה ואכן יאומתו היקפיהן העצומים של תגליות הגז, עלולה הכלכלה הישראלית להידבק "במחלה ההולנדית" - ייסוף בערך השקל כתוצאה מיצוא הגז, אשר עלול לפגוע בכושר התחרות של שאר ענפי הייצוא.
נגיד הבנק המרכזי ציין כי במידה ותתעורר סוגיה זו ישנן דרכים מגוונות בכדי לאזן את המשקולות. דוגמא לכך ידועה בשם "השיטה הנורווגית" (שימו לב כי סקירתנו השבוע באה להרחיב את ידיעות הקורא גם בנושאים גיאוגרפיים) - הקמת קרן ממשלתית שתשקיע את תקבולי הגז בשווקים העולמיים, ובכך תסייע למתן את השפעת הייסוף על השקל.
הכותב, מני בן משה, הוא מהמחלקה הכלכלית של אי.בי.אי בית השקעות בע"מ