שתף קטע נבחר

 

"דר שפיגל": כך פעל סוכן המוסד בגרמניה

העיתון הגרמני חושף כיצד סייע אורי ברודצקי, שפעל תחת השם "אלכסנדר ורין", כדי להשיג דרכון גרמני לסוכן מוסד נוסף, שעל פי החשד השתתף בחיסול בדובאי

סיפור כיסוי על אב שברח מהנאצים ותעודת נישואין ישנה. אלה סייעו ככל הנראה ל"אורי ברודצקי", הישראלי שנעצר בפולין בחשד לסיוע בחיסול אל-מבחוח, להשיג את הדרכון הנכסף. העיתון "דר שפיגל" מתאר צעד אחר צעד כיצד הצליח מי שנחשב סוכן מוסד להשיג דרכון גרמני - ששימש מאוחר יותר את החולייה שחיסלה את בכיר החמאס בדובאי.

 

על פי הדיווח, המבצע להשגת הדרכון הגרמני החל בסוף מרס 2009: באותו היום נפגש אלכסנדר ורין, המחזיק בדרכון גרמני, עם עורך דין העוסק בהליכי התאזרחות בעיר קלן.

על פי דיווחים בגרמניה, "אלכסנדר ורין" היה אחד משמות הכיסוי ששימשו את האזרח הישראלי נעצר בפולין בחשד כי שימש סוכן מוסד, ומכונה "אורי ברודצקי". אל ורין התלווה אדם בשם מיכאל בודנהיימר, ישראלי ממוצא גרמני, שהצטרף לפגישה על רקע רצונו להוציא דרכון גרמני.

 

השניים הסבירו לעורך הדין כי אביו של בודנהיימר, הנס, היגר לישראל במהלך מלחמת העולם השניה בניסיון להימלט מנחת ידם של הנאצים. הם הציגו בפניו כהוכחה דרכון ותעודת נישואים השייכת להוריו של בודנהיימר - עדויות שעל פי החוק בגרמניה אמורות לסייע להם להשיג דרכון בהליך התאזרחות פשוט יחסית.

 

העיתון מספר כי באותה העת התגוררו השניים במלון בקלן, ומאוחר יותר שכר בודנהיימר דירה במורד אותו הרחוב. "זו הייתה הדירה הזולה והמושלמת עבור מי שלא רצה שיבחינו בו", כותב ה"דר שפיגל".

 

כמה חודשים מאוחר יותר, ב-16 ביוני, הגיש עורך הדין את המסמכים הדרושים למשרד הרישום בקלן, ויומיים מאוחר יותר הונפק דרכון הנושא את שמו של בודנהיימר.

 

"ישראל הלכה רחוק מדי"

על פי הדיווח, לפעולה על אדמת גרמניה קדמו פעולות הכנה בישראל: בשלהי 2008 פנה אדם מבוגר בשם הנס בודנהיימר לשגרירות גרמניה בתל אביב בבקשה להוציא דרכון גרמני. לפקידים בשגרירות מסר גרסה הדומה לזו שתיאר מי שהזדהה כבנו לעורך הדין בגרמניה - הוא סיפר שנולד בגרמניה, ונמלט לישראל מאימת הנאצים.

 

בקשתו של בודנהיימר האב הועברה לגרמניה, והונפק לו דרכון גרמני. לטענת ה"דר שפיגל", כמה שבועות אחר כך הופיע לראשונה בנו מיכאל בגרמניה.

 

בגרמניה מאמינים כי מיכאל בודנהיימר היה אחד המחסלים שהשתתפו בחיסול מבחוח,

בעוד ורין, החשוד כ"אורי ברודצקי", פעל כשליח המוסד בגרמניה שסיפק ככל הנראה זהויות וסיפורי כיסוי מזוייפים. חשד זה מתחזק על רקע מעקב שנערך אחר מסעותיו במדינות שונות באירופה, בכולם עשה שימוש בדרכון של ורין.

 

בדיווח נטען כי גורמים בכירים בברלין סבורים כי ישראל הלכה "צעד אחד רחוק מדי" כדי להשיג את הדרכון הגרמני ששימש את החולייה שחיסלה את בכיר חמאס. לטענתם, הדבר עשוי להוות מבחן רציני ליחסי ישראל-גרמניה. עוד טענו גורמים גרמנים כי ישראל ניצלה את התמיכה הבלתי מסוייגת לה היא זוכה מגרמניה כדי להוציא את הדרכון ללא יידוע הרשויות - מתוך ידיעה שגרמניה לעולם לא תאשר שימוש בדרכונה בפעולה דוגמת חיסולו של מבחוח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"מיכאל בודנהיימר", בתמונה שפורסמה לאחר החיסול
צילום: AFP
המבוקשים
צילום: AFP
תמונות המחסלים במצלמות בדובאי
צילום: רויטרס
מומלצים