שתף קטע נבחר
 

תאונת דרכים בחו"ל: כך תמזערו נזקים

חוסר כיסוי למבוטח בגרימת נזק לצד ג', אי תיעוד זירת התאונה והשהיית הבדיקות הרפואיות, הן בין הטעויות שעלולות לעלות לכם ביוקר במקרה של תאונת דרכים מחוץ לגבולות הארץ. איך לחסוך את הקשיים הפרוצדוראליים - בכתבה שלפניכם

ישראלים רבים מתכננים לצאת מגבולות הארץ במהלך הקיץ, לשכור כלי רכב ולתור את היעד בו בחרו לאורכו ולרוחבו. אבל חשוב לדעת, כי הטיול המהנה עלול להיקטע כתוצאה ממעורבות בתאונת דרכים.

 

לא מדובר על מקרים בודדים: המציאות מלמדת, כי אלפי ישראלים מעורבים מידי שנה בתאונות דרכים שמתרחשות בעת שהייתם בחו"ל. לצד אי הנוחות שנגרמת בשל הפסקת הטיול, התמודדות עם תאונות דרכים בחו"ל טומנת בחובה לא מעט קשיים פרוצדוראליים, אך ניתן לדלג מעליהם. 

 

לפניכם שורת טעויות מהותיות שעושים מבוטחים לאחר שהם מעורבים בתאונות דרכים בחו"ל - כל טעות כזו עלולה במקרה הטוב לגבות מחיר של אנרגיה הכרוכה בהתרוצצות, ובמקרה הרע, לאלץ את המבוטח לספוג את העלויות והנזקים שלא יכוסו על ידי חברת הביטוח.

 

הבעיה: אין כיסוי לנזק שנגרם לצד ג'

פוליסות הנסיעות לחו"ל בהן מצטיידים הנוסעים, רובן ככולן, אינן מעניקות כיסוי למבוטח במידה שהוא גרם נזק לצד ג' ברשלנותו תוך כדי שימוש בכלי רכב. אין זה משנה אם הפוליסה הופקה באמצעות חברת ביטוח או שהכיסוי ניתן באמצעות חברת האשראי שהנפיקה את כרטיס האשראי שנמצא בשימושו של המטייל.

 

אין להקל ראש בחריג זה, מכיוון שהמשמעות היא כי במידה שיוברר כי תאונת הדרכים בה נגרם נזק לרכוש של גורם שלישי, קרתה בעקבות נהיגה רשלנית של המבוטח - הוא יאלץ להתסתמך על הפוליסה שהוצאה לו על ידי החברה ממנה זה השכיר את כלי הרכב.

 

במקרים לא מעטים מתברר כי הפוליסה לא כללה כיסוי עבור נזקים שנגרמו לצד ג' או שתקרת הכיסוי שבפוליסה לא הספיקה על מנת לכסות את כל הנזק שנגרם. כך או אחרת, משמעות הדבר היא שהמבוטח יאלץ לממן מכיסוי את הפיצוי, שיכול להגיע במקרים מסוימים למאות ואף מיליוני שקלים.

 

הפיתרון: הפיתרון המוצע הינו להקדים תרופה למכה, כלומר - לברר קודם להשכרת כלי הרכב שקיים כיסוי נאות לאחריות של המבוטח כלפי רכוש של צד ג'. אין להתספק מתקרת כיסוי הנמוכה משלוש מאות אלף דולר.

 

הבעיה: אי תיעוד של זירת התאונה

זה בהחלט לא נעים להחקר על ידי שוטרים של מדינה זרה ולפיכך, רבים מהתיירים המעורבים בתאונת דרכים, מעדיפים להסתלק ממקום התאונה מייד לאחר התרחשותה.

 

מדובר במעשה שגוי, מאחר שברוב המדינות קיים חוק האוסר להזיז את כלי הרכב המעורבים מהמקום, אלא בהוראת שוטר. מיותר למצוא את עצמך נתון בחקירה בנוגע לבריחה ממקום התאונה, בין היתר מכיוון שבמקרה כזה סביר להניח כי חברת הביטוח המבטחת בפוליסת הנסיעות לחו"ל, תסרב ובצדק להעניק למבוטח מימון לכיסוי הוצאות שכירת עורך הדין.

 

הפיתרון: אם מדובר בתאונה עם נפגעים - המתינו להגעת המשטרה המקומית. נצלו את הזמן לצילום הזירה, ובמידה שהדבר לא עולה בידכם - בקשו מחבר או מגורם אחר לצלם עבורך. ייתכן מאוד כי התמונות ישמשו אתכם בהליך המשפטי - הפלילי והאזרחי.

 

הבעיה: השהיית הבדיקות הרפואיות

חברות הביטוח נוהגות לטעון כי "אין קשר בין הנזק לבין התאונה". מדובר על מצב בו המבטחת טוענת כי הנזק נגרם בשל אירוע אחר ולפיכך המבוטח אינו זכאי לקבל פיצוי. בנוסף על כן, המבטחת עלולה להמעיט מחומרת הפגיעה בשל העובדה, כי המבוטח לא מיהר לטפל בעצמו.

 

הפיתרון: בראש ובראשונה - היו קשובים לגופכם. אם הכאבים נמשכים - מומלץ להתעקש ולפנות שוב ושוב לקבלת טיפול רפואי, בין אם בחו"ל ובין אם לאחר השיבה ארצה, גם אם הכאבים קלים ביותר.

 

זכרו כי לעיתים, בשעות הראשונות שלאחר התאונה, הגוף והנפש נמצאים במתח ומנגנונים רפואיים שונים גורמים לנפגע לא להרגיש את הכאב, זאת למרות שיש נזק כגון דימום פנימי או חבלה אחרת הדורשים טיפול.

 

הבעיה: לא טורחים לוודא מה נכתב בגיליונות הרפואיים

רופאים, פזיוטרפיסטים, שוטרים וכיוצא באלה, טועים לעיתים קרובות ומשמיטים פרטים חשובים מהאסמכתאות הרפואיות. טעויות אלו יכולות להקשות על המבוטח לממש את זכאותו לקבל פיצוי בגין תאונת הדרכים מחברת הביטוח.

 

קרו מקרים בהם רופאים לא זכרו לציין כי התלונות נולדו בעקבות תאונת הדרכים, ואף לטעות ברישום מיקום הפגיעה. במקרים כאלו חברת הביטוח תטען, שהנזקים כלל לא קשורים לתאונה ויתעורר קושי לסתור זאת.

 

הפיתרון: עשו כל שניתן על מנת להבין את שנכתב, גם אם באמצעות הסתייעות בגורם נוסף שייתרגם עבורכם את הטקסט. רק כך תוכלו להבטיח כי לא תאלצו להתמודד עם טעויות מהותיות, לרוב מבלי שיהיה לכם את היכולת לתקן אותם.

 

הבעיה: לא טורחים לשמור את כל הקבלות

זלזול, חוסר תשומת לב, חוסר מודעות וכדומה, הם מקצת ההסברים לעובדה כי מבוטחים רבים מוצאים את עצמם במצב בו הם אינם יכולים להציג למבטחת את הקבלות בגין ההוצאות ששולמו עבור השירותים והעזרים שנרכשו בשל התאונה. לעיתים מדובר אף במאות ואלפי דולרים שהוצאו, מבלי שהמבוטח יוכל לקבל עליהם החזר.

 

פיתרון: יש להקפיד ולשמור כל קבלה בגין הוצאות כספית שהוצאה בשל התאונה, בין אם מדובר בצילומי רנטגן, נסיעה בתחבורה ציבורית לקבלת טיפולים רפואיים, פנייה לקבלת ייעוץ רפואי, נסיעה במונית וכדומה.

 

הכותב הוא עו"ד, מומחה לדיני ביטוח ונזיקין ושותף במשרד עוה"ד צבי יעקוקוביץ' ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
תאונת דרכים. יש כיסוי?
צילום: חגי אהרון
ערן יעקובוביץ'
מומלצים